poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: ogłoszenie bankructwa-pomocy!!!!!  (Przeczytany 17146 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

p

• Gość
Odp: ogłoszenie bankructwa-pomocy!!!!!
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Mar 2009, 23:37:45 »
Oczywiście,że  to jest NIEMOŻLIWE. Dziwię się tylko ,że pani w to uwierzyła,  (i płaci od jakiegoś czasu? Od kiedy te rachunki?!), zamiast pójść od razu do dostawcy energii i sprawę wyjaśnić!

Co ma do tego piekarnik? To żarty jakieś..tak?

Nie pojmuję.

PS. A prąd tak- czy owak- należy oszczędzać. Grzejniki na czas  dłuzszej nieobecności skręcać.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #16 dnia: 31 Mar 2009, 10:29:38 »
Probowalam pogrzebac po necie, ale znalazlam jedynie przepisy dotyczace upadlosci firm.
Na szczescie w miedzyczasie wymyslilam kilka rozwiazan:
1. w kazdej komunie sa spoleczne dyzury prawnika, sprobujcie go odnalezc i sie z nim umowic. Niech powie Wam jak wybrnac z sytuacji.
2. Umowicie sie na spotkanie w Skacie, ale koniecznie poproscie o obecnosc tlumacza. Niech zostanie ostatecznie wyjasniona kwestia tego podatku. Skoro placicie systematycznie, niech ktos Wam wyjasni co jest nie tak
3. W komunie jest tez tzw. socialrådgiver lub salgsbehandler, sprobujcie dotrzec do takiej osoby, moze ta osoba pomoze Wam wybrnac z sytuacji. Na pewno nie rozwiaze spraw za Was, ale na pewno doradzi, byc moze wesprze krotkoterminowa pozyczka.

Oczywiscie koniec z jezykiem migowym - tlumacz, tlumacz i jeszcze raz tlumacz!!!!

4. Koniecznie sprawdzcie co z ta instalacja - moja mama ma kuchenke elektryczna i ogrzewanie elektryczne. Maja okolo 100 metrowy, stary, niezbyt dobrze wyizolowany domek, a wcale nie zuzywaja energii na takie kwoty. COs na pewno nie gra.

5. Istnieje tez prawdopodobienstwo bledu matematycznego. My w ubieglym roku struchlelismy jak zobaczylismy zuzycie gazu. Cale swieta sie stresowalismy ogromnym rachunkiem jak ma do nas przyjsc, by po swietach zobaczyc, ze 1 odczytalismy jako 4... i pomylilismy sie jedynie o 3000 metrow szesciennych... Wiec moze Panstwo tez "krzywo" zerkneliscie na licznik???

[Posted on: 30 Marzec  2009, 23:39:18]

Poczytaj sobie, jak wyglada upadlosc w Polsce:

http://praca.wp.pl/kat,18453,title,Od-dzis-mozesz-oglosic-upadlosc,wid,10992222,wiadomosc.html

To nie jest tak, ze oglaszasz upadlosc i jestes wolna od dlugow. Ty dlugi musisz splacic, tylko w dluzszym terminie.
W Danii z tego co sie orientuje, osoba prywatna moze oglosic upadlosc raz w zyciu, nie jak w Polsce raz na 10 lat.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Tula

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 31 Mar 2009, 13:19:19 »
To ja dorzuce komentarz do tej polskiej ustawy:
http://www.polityka.pl/upadlosc-nie-radosc/Lead121,1830,286701,18/

Offline ycma

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #18 dnia: 31 Mar 2009, 21:14:26 »
witam ponownie.kiedy otrzymałam rachunek za prą(to jest rozliczenie za 2008) i taka wyszła niedopłata.w sumie to ogólnie jest 24000!!!nie pospadajcie państwo z krzeseł!ale pierwszą ratę mieliśmy 12912,99!dzwoniłam do właściciela domu i on miał nam pomóc.pomoc otrzymaliśmy w postaci rozłożenia na raty!ja myślałam,że on zrobił,co mógł bo naprawdę wydaje się dobrym człowiekiem.ale teraz,po przeczytaniu państwa postów jadę do energetyki.chciałam dzisiaj ,niestety szefowa nie wyraziła zgody.a pracować muszę.co do skata to bardzo zawiła historia ale po półrocznych jazdach po urzędach dano mi w końcu tłumacza i jedyne,co mogę zrobić to napisać list,że nie zgadzam się z ich decyzją.tak mi powiedziano.a naprawdę,ja nie mam siły już kłócić się.był czas,że bywałam w skacie co tydzień!!!!już panie mnie znają.

[Posted on: 31 Marzec  2009, 21:02:23]

jeszcze jedno,właściciel domu powiedział,że piekarnik dużo ciągnie-to jego słowa i że "małe rzeczy robią dużo prądu"-też jego słowa.jeśli chodzi o branie prysznica,to jak wspomniałam ,była moja córcia z opiekunką.było lato i brała prysznic 2 razy dziennie.chyba nie mogę dziecku zabronić się myć,tym bardziej ,że jest w okresie  dojrzewania!i co potem córka powiedziała by swojemu ojcu,że u matki myć się nie można?!bez przesady.a ja,jak każdy normalny człowiek biorę kąpiel po pracy i rano,jak każda kobieta-myję  się!!także komentarze w stylu:2 razy dziennie prysznic"-uważam nie na miejscu!!!!!  >:(poza tym,jeśli chodzi o liczniki,to są umiejscowione na klatce,do której mam wstęp tylko wtedy,kiedy jakiś lokator jest w domu(mieszkam w 4 rodzinnym domku).za pozostałe  posty  dziękuję.w czwartek będę wiedziała na czym stoję i napiszę.jeszcze raz dziękuję państwu za pomoc :)

K3

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 31 Mar 2009, 21:26:44 »
witam ponownie.kiedy otrzymałam rachunek za prą(to jest rozliczenie za 2008) i taka wyszła niedopłata.w sumie to ogólnie jest 24000!!!nie pospadajcie państwo z krzeseł!ale pierwszą ratę mieliśmy 12912,99!dzwoniłam do właściciela domu i on miał nam pomóc.pomoc otrzymaliśmy w postaci rozłożenia na raty!ja myślałam,że on zrobił,co mógł bo naprawdę wydaje się dobrym człowiekiem.ale teraz,po przeczytaniu państwa postów jadę do energetyki.chciałam dzisiaj ,niestety szefowa nie wyraziła zgody.a pracować muszę.co do skata to bardzo zawiła historia ale po półrocznych jazdach po urzędach dano mi w końcu tłumacza i jedyne,co mogę zrobić to napisać list,że nie zgadzam się z ich decyzją.tak mi powiedziano.a naprawdę,ja nie mam siły już kłócić się.był czas,że bywałam w skacie co tydzień!!!!już panie mnie znają.

[Posted on: 31 Marzec  2009, 21:02:23]

jeszcze jedno,właściciel domu powiedział,że piekarnik dużo ciągnie-to jego słowa i że "małe rzeczy robią dużo prądu"-też jego słowa.jeśli chodzi o branie prysznica,to jak wspomniałam ,była moja córcia z opiekunką.było lato i brała prysznic 2 razy dziennie.chyba nie mogę dziecku zabronić się myć,tym bardziej ,że jest w okresie  dojrzewania!i co potem córka powiedziała by swojemu ojcu,że u matki myć się nie można?!bez przesady.a ja,jak każdy normalny człowiek biorę kąpiel po pracy i rano,jak każda kobieta-myję  się!!także komentarze w stylu:2 razy dziennie prysznic"-uważam nie na miejscu!!!!!  >:(poza tym,jeśli chodzi o liczniki,to są umiejscowione na klatce,do której mam wstęp tylko wtedy,kiedy jakiś lokator jest w domu(mieszkam w 4 rodzinnym domku).za pozostałe  posty  dziękuję.w czwartek będę wiedziała na czym stoję i napiszę.jeszcze raz dziękuję państwu za pomoc :)

ja bym na początek sprawdził, czy licznik sie kręci po odłączeniu wszystkich urządzeń elektrycznych.... stawiam na to, że instalacja elektryczna jest "ciekawie" poprowadzona ;D

Offline felis

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #20 dnia: 31 Mar 2009, 21:45:52 »
1. Od kiedy Pani tam mieszka. Może ktoś inny nabił licznik a Pani teraz za to płaci.
2. K3 ma racje, Proszę odnaleźć licznik. Potem wyłączyć wszystko w domu i sprawdzić jak się kręci. Ja po wprowadzeniu się zrobiłem każdemu licznikowi zdjęcie na pamiątkę :).
3. Co do piekarnika może i ma właściciel rację ale wątpię aby ogrzewała Pani mieszkanie za pomocą piekarnika.
4. W czasie okresu ogrzewania , przed wywietrzeniem mieszkania należy zakręcić kaloryfery i odczekać 20-30 min. W innym przypadku liczniki ciepła mogę więcej nabijać.

W każdym razie powodzenia.
Dziwi mnie, że energetyka się tym nie zainteresowała.
A tak na marginesie warto się dowiedzieć ile płaciła osoba która mieszkała przed Panią za prąd. Myślę, że miałaby Pani do czego się odnieść.
pozd. i powodzenia

Offline KARMA

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 31 Mar 2009, 22:39:07 »
Spokojnie-komentarz o 2 kapiulkach dziennie byl zartem skabusewanym do K3 - na jego zuzycie - nie do Ciebie.Czy wy wynajmujecie mieszkanie u osoby prywatnej?-wskazuje na to brak dostepu do licznika-niedopuszczalne!Wynajmujacy dobrze wie ze tyle nie mozna w zaden sposob zuzyc - sam powinien zglosic do elektrowni bez laski,cos tutaj nie gra.Jesli nie spisaliscie licznika na poczatku to wystapcie o zmierzenie waszych rzeczywistych poborow przez pewien okres i szacunkowa wycene.Wiem ze jesli nie udostepni sie elektrowni mozliwosci zalozenia licznika to szacunkowo i to karnie! placi sie 4000 kwartalnie-jesli nic sie nie zmienilo.Jednak jesli licznik jest na Was to znaczy ze byl spisany-wiec jest uszkodzony albo ktos sie podlacza-elektrownia moze do tego dojsc.Nie dajcie sie zbyc - wezcie kogos kto dobrze mowi po dunsku.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 31 Mar 2009, 22:39:07 »

Offline ycma

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #22 dnia: 01 Kwi 2009, 22:20:56 »
witam ponownie.byłam u elektryków i początkowo chciano mnie zbyć.po dyskusjach w końcu pani powiedziała,że mogą kogoś wysłać do sprawdzenia instalacji ale muszę za to zapłacić!więc ja znowu swoje,oni swoje.w końcu przyszedł jakiś pan,który zaproponował mi podłączenie do licznika jakiegoś miernika,który sprawdzi czy licznik jest dobry,czy nie.tylko ma wątpliwości czy wystarczy sam licznik do kontroli?teraz podobno,mam już naciągnięte za 1 miesiąc 800 kw!!!!!!szok!!!!zważywszy na to,że teraz naprawdę na maksa od stycznia oszczędzam(tzn.biorę dalej prysznic ale prawie w ogóle nie włączam grzejnika i gotuję tylko na weekand!!!!).sąsiadki nie ma i nie mogę nawet sprawdzić licznika po wyłączeniu korków.ja naprawdę teraz sądzę,że ktoś się podłączył!ale w biurze ,po takim stwierdzeniu,patrzyli się na mnie jak na debila.w pon będę wiedziała więcej.odezwę się.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Kwi 2009, 09:27:40 »
Ja bym chyba w koncu postraszyla.
To znaczy, w Energetyce bym powiedziala, ze jezeli nie przysla kogos do pomiarow, to po prostu zglaszasz sprawe na policje i juz.

Po drugie chyba bym w koncu potrzasnela wlascicielem mieszkania w kwestii dostepnosci do licznikow.

Moim zdaniem co za duzo, to nie zdrowo, a z tego co piszesz, na pewno jest cos nie tak i na moj gust, to juz kryminalem smierdzi. Bo jezeli nawet nie z powodu kradziezy pradu, to na przyklad z powodu jakichs usterek technicznych.

nowa

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 02 Kwi 2009, 10:41:43 »
Mirra ma racje to smierdzi kryminalem, prawdopodobnie placisz za te cztery mieszkania. Zanim sie wprowadzilas moze sie jakos dzielili a teraz wykorzystali okazje ze Polka nie møwi po dunsku to ja oskubią. Na policje ze sprawa jezeli elektrownia ci nie pomoze. W koncu moga sprawdzic rachunki i zobaczyc ile placili pozostali mieszkancy a ile placil poprzedni wynajmujacy tez.

Offline felis

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #25 dnia: 02 Kwi 2009, 17:32:33 »
ycma  - tak żartem to ty nie masz małą fabryczkę ale fabrykę hahah
Ale tak na poważnie nie daj się zbyć. Możesz na tym dobrze wyjść.

Ale takie pytanie. To jak tam jest to rozwiązanie. Gdzie są liczniki.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #26 dnia: 02 Kwi 2009, 17:55:18 »
Wlasnie ogladalam dom wystawiony do sprzedazy.
190 m kw. ogrzewanie elektryczne woda tez. Roczny koszt ogrzewania wody i domu: 16.000 koron.
Klasa energetyczna domu F (liczy sie od A do G, G jest najnizsza).

Z tego co pamietam, masz mieszkanie okolo 52 metrow ?
Ewidentnie ogrzewasz caly budynek.

Offline ycma

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #27 dnia: 07 Kwi 2009, 20:03:18 »
witam ponownie.w końcu sie dostałam do licznika i tam-niespodzianka!!!są NOWE liczniki!!!!nie ma już tamtych starych,z wirującym kółkiem pośrodku!i nikt mi nie powiedział,że zostały wymienione!to wszystko mi śmierdzi!byłam znowu dzisiaj u elektryków i znowu ta śpiewka:zapłacę to ktoś przyjdzie i sprawdzi.dzwoniłam znów do właściciela i ma przyjechać po świętach,jednak on twierdzi,że ja za często używałam piekarnika(a nadmienię,że kucharka ze mnie marna.tyle,co,jak pisałam wcześniej dużo gotowałam jak dziecko było ale do cholerki nie w piekarniku!!!!!!!).i teraz nie wiem,jak udowodnić,że wcześniej ktoś mi pociągnął prąd.już myślałam,że zostawię to w diabły i wynajmę inne mieszkanie.ale po pierwsze-nie lubię być nie w porządku wobec jakichkolwiek instytucji,rachunki to dlamnie priorytet,a po drugie,napewno wcześniej czy później "ścignęli"by mnie za to.po świętach zobaczę,co powie "mój" właściciel.pozdrawiam wszystkich i życzę wesołych świąt!

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #28 dnia: 08 Kwi 2009, 07:23:37 »
Samemu ciezko bedzie cos wygrac.
Ale jezeli wszystko bylo legalnie wymieniane to wteyd pracodawca powinien miec faktury na wymiane licznikow.
Trzeba by bylo z jakims odpowiednim organem sprawdzic wykaz za prad w twoim miejscu i u pozostalych i porownac.
Poza tym wypadalo by miec jakiegos eksperta ktory by podpisal sie pod tym iz w tak malym miejscu zuzyc tyle energi to wrec graniczy to z cudem
Do tego wlaczyc wszytsko na full i udowodnic ze zuzycie energi w skali roku przy wszystkim na full nigdy nie osiagnie takiej sumy
Nie ten morduje naród, kto go zabija, lecz ten, kto go demoralizuje - Arystoteles

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #29 dnia: 08 Kwi 2009, 08:32:31 »
szkoda ze ona jest sama a wokół niej 10 sępów czekających na jej portfel.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 08 Kwi 2009, 08:32:31 »

pomocy karta podatkowa cpr

Zaczęty przez jacek456Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 12658
Ostatnia wiadomość 21 Mar 2014, 23:43:09
wysłana przez roga
Pomocy w szukniu mieszkania.

Zaczęty przez krzyk26Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 10502
Ostatnia wiadomość 24 Sty 2015, 07:49:47
wysłana przez krzyk26
pomocy! jak zrobić przelew przez internet?

Zaczęty przez niedzielaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 24824
Ostatnia wiadomość 02 Wrz 2008, 23:12:28
wysłana przez niedziela
Konto Pomocy

Zaczęty przez krzysiekk-gDział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 9269
Ostatnia wiadomość 13 Paź 2014, 16:34:14
wysłana przez roga
potrzebuje pomocy w przetłumaczeniu