Ogólne > Rodzina ...

gwarancja bankowa / kaucja/ na którego z małżonków?

(1/9) > >>

dzikiecytryny:
Witam.
Mam małe pytanie , na które  nie moge znalezc odpowiedzi. Jutro lub jak najszybciej powinniśmy wpłacic kaucje na łączenie rodzin. Otworzylam dzisiaj konto bankowe na moje nazwisko /byc może przejdzie fakt ze kaucja bedzie na koncie otwartym na moje nazwisko, ale dalej nie mamy pewności/, aby zdeponować kwote 60.011 koron.
Ale przemyslałam sprawe , troszke przewertowałam forum i mysle, ze warto byłoby  w banku spróbować załatwic , o ile sie zgodza lokate 7 letnią w zamian za gwarancje bankową.
Moje pytanie, czy taka lokate moge załozyc na nazwisko moje /czyli czy moge sama na siebie załozyc taką lokate/. , nie męża. Pytam, bo w papierach z urzedu imigracyjnego, napisali, ze kaucje mamy zgromadzic na koncie męża.... Bank nic nie wie, pani z komuny nie udzieliła jednoznacznej odpowiedzi, a ponownie nie udało nam sie dzisiaj dodzwonić. I troche sie boje, żeby nie przeciagnąc sprawy o nastepne tygodnie. Wydaje mi sie, ze to bez znaczenia na czyim koncie ,badz lokacie bedzie zdeponowana kaucja, jesli i tak dostep do niej ma tylko urząd. potrzebne powinno byc tylko zaświadczenie czy gwarancja takiego depozytu.

z góry dziekuje za odpowiedz

Tula:
Nikt Pani nie odpowiedzial, jak widze, to napisze, co wiem, aczkolwiek to jest info sprzed dwoch lat i z drugiej reki, bo ja nie placilam kaucji. Kolezanka wlasnie zalozyla lokate, na swoje nazwisko, udlændingeservice nie robil zadnych problemow.

roga:
Zalozenie lokaty 7 letniej z gwarancja/umowa oprocentowania nie jest mozliwe. Banki, szczegolnie w obecnej sytuacji, nie zobowiaza sie do umowy powyzej 12 miesiecy. Oczywiscie mozna lokaty prolongowac i po uplywie 12 miesiecy ustalac nowa stope oprocentowania i tak w nieskonczonosc, az do uplywu 7 lat.

Jomir:
My zlozylismy pieniadze w oprocentowanym depozycie, w zamian za gwarancje bankowa.
Odsetki naliczaja nam raz w roku i doliczaja do kapitalu. W zwiazku z tym, iz maz byl wieloletnim klientem banku, wynegocjowalismy niezle oprocentowanie. Nie musimy negocjowac oprocentowania co rok.

Ps. Pamietaj, ze o "uwolnienie" polowy kwoty mozesz poprosic po zdaniu DP3.
Nam wlasnie w ubieglym tygodniu "uwolnili"

dzikiecytryny:
Dziekuje za odpowiedzi. Niestety faktycznie nie było mozliwe załozenie lokaty, przynajmniej tak nam w Sydbanku powiedzieli. Załozylismy normalne konto na mnie, gdzie wpłacilismy tę sumę. W poniedziałek jestesmy ponownie umówieni w banku, gdzie mają nam powiedziec czy to przeszło przez komune i oddać wypełnione i potwierdzone dokumenty o depozycie. Wydaje mi sie, ze czytałam chyba wszystko, co mozliwe na ten temat na forum, a tu zycie i tak pokazuje swoje. W banku chyba nie spotkali sie z taką sytuacja, bo sami nie wiedzieli co z tym zrobić. Osoba z komuny, która niejako pomagała nam, a własciwie sprawdzała komplet dokumentów i rekomendowała przed wysłaniem do imigracyjnego, niestety nie była pewna ,czy te pieniadze mozemy wpłacic na konto , którego własicielem jestem ja ,a nie mąż.
 Z prostej jak wydawało mi sie juz sprawy, czyli samej wpłaty kaucji, zrobiło sie małe zamieszanie. A wiadomo, że na tym etapie zalezy na czasie. I tak jestesmy w dobrej sytuacji, bo faktycznie wiadomość o przyznaniu pesela otrzymalismy po 7 tygodniach od wysłania kompletu dokumentów, a jeśli kaucja bedzie jak najszybciej wpłacona i potwierdzona przez bank i komune, całośc ma sie zakończyc 28 kwietnia.

Dodam juz tak troche z innej beczki, że dokumenty przygotowalismy dośc długo, a dołaczylismy oprócz wymaganych, wszelakie świadectwa oraz zaswiadczenia odnośnie mojego wykształcenia i pracy a nawet referencje.  Długa droga, a najważniejsze, że jesteśmy juz prawie na finiszu.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej