Ogólne > Rodzina ...

gwarancja bankowa / kaucja/ na którego z małżonków?

<< < (2/9) > >>

roga:
Jeszcze tylko drobna uwaga. Mozna tez bylo, tak jak i w PL, zalozyc w banku konto na oba nazwiska (meza i zony).

nowa:
Ja tego nie rozumiem, po co jakies kaucje chyba przepisy sie zmienily w pazdzierniku 2008 odnosnie obuwateli EU
no chyba ze małzonek nie jest obywatelem dunskim tylko spoza EU

Jomir:
Powiem szczerze, ze tez probuje to zrozumiec.
Dlaczego rodzinyn do obywateli UE przyjezdzaja bez kaucji, a do Dunczykow z kaucja.
Kiedys byla roznica w zabezpieczeniu socjalnym w razie "naglych sytuacji" teraz czlonkowie UE moga taka pomoc otrzymac,wiec dlaczego???

MOJA TEORIA!!!
Podkreslam MOJA i TEORIA moze miec zwiazek z pozniejszym pobytem stalym.
Pobyt unijny jest od razu pobytem nieograniczonym i cos sie obawiam, ze z zalozenia on moze byc taki docelowo. Mozesz sie utrzymac tutaj, stac Cie na zycie tutaj, wiec sobie mieszkaj, tak dlugo jak chcesz.

Natomiast przy pobycie nieunijnym, ktory jest poczatkowo tylko czasowym, po 5 -7 latach otrzymuje sie pobyt staly.
Cosik mi sie WYDAJE, ze tu chyba jest pies pogrzebany... z unijnego CHYBA nie mozna przejsc na nieunijny, zwykly staly pobyt  w Danii.

DLA ZLOSLIWYCH: podkreslam jeszcze raz... to czysta teoria, bo nie widze innego wytlumaczenia dalszego podtrzymywania dwoch roznych praw pobytowych, oraz pobierania kaucji w jednym przypadku i nie pobierania w innym.

gosc:
 o pobyt staly mozna ubiegac sie juz po 5 latah unijnego pobytu, oczywiscie trzeba zapewne spelnic warunki takie jak egzamin z jezyka  oraz miec bodajze 3 lata pracy:

https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=116794#Kap5116794#Kap5
Kapitel 5

Tidsubegrænset ophold

§ 19. En EU-statsborger, der har haft lovligt ophold her i landet uafbrudt i 5 år, har ret til tidsubegrænset ophold her i landet. Ingen af de i kapitel 2 og 3 nævnte bestemmelser kan begrænse denne ret.

Jomir:
Wiem, wiem o tym, ale widzialam dwa rozne sforumulowania: tidsubegrænset i pernament ophold... wiec sobie wnioskowalam, ze moze jest to jakas roznica. Aczkolwiek przewertowalam przepisy i faktycznie uzywa sie tych slow zamiennie.

Tak wiec sie pytam raz jeszcze. Czy ktos zna roznice???
Bo jesli nie ma roznicy, to po co przeplacac? :)

Dzikie cytryny, a Tobie nikt nie powiedzial, ze powinnas wystapic o Unijne laczenie rodzin???
Ja tez co prawda placilam kaucje, ale to bylo "w innych" czasach, od listopada mamy nowe przepisy.
Niby zostalo nam jeszcze tylko 28.000 w depozycie... niby pieniadze sa oprocentowane i to niezle... ale kurcze, niby dlaczego maja byc zdeponowane ja moze nie musza...

Ma ktos moze jakas teorie???

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej