Ogólne > Praca w Danii

Polak pracujący w Danii może otrzymać na starość dodatkową emeryturę

<< < (6/12) > >>

lilia:
Ale powinnaś zapytać o to, raczej w wątku nie dotyczącym emerytury..

mako2332:
pracowałem w Danii rok teraz chciałbym wypłaci pieniądze co były wpłacane na moja  emeryturę jak to zrobi jestem już w Polsce 

Marcinnow:
Witam.
W ostatni poniedziałek, czyli 24 października, miało miejsce spotkanie związkowego polskiego klubu kolega. Jest to klub przy związkach budowlanych, lecz przychodzą na spotkania osoby pracujące w przeróżnych branżach w Danii. Gościem spokania był pracownik Pension Danmark, który rozmawiał na temat emerytury, zawartej w układach zbiorowych. Czyli nie jest to emerytura od państwa, ale emerytura dodatkowa wywalczona przez związki zawodowe. Oczywiście tą dodatkową emeryturą są objęcie pracownicy którzy pracują w firmach mające podpisane umowy zbiorowe w Danii. Spotkanie było bardzo ciekawe i planujemy następne spotkanie gdzie będzie się można dowiedzieć więcej na temat systemu emerytalnego w Danii. Próbujemy także zaprosić na te spotkanie specjaliste od emerytur z Polski. Wiecej informacji można uzyskać na stronie http://bygsam.dk/Default.aspx?ID=66
lub http://bygsam.dk/Default.aspx?ID=13
Pozdrawiam Marcin Nowakowski

roga:
No i nalezaloby dodac, ze przy pelnym placeni skladki otrzymasz dodatek do dunskiej emerytury Folkepension, w wysokosci ok. 1.000 k. miesiecznie (przed opodatkowaniem). Pelna Folkepension wynosi po 40 latach ok. 5.500 kr. brutto + dodatek (peniostillæg) ok. 2.500 kr. brutto, ktory obniza sie w zaleznosci od innych dochodow czyli razem ok. 8.000 kr. brutto. Do tego dochodzi ww ATP ok. 1.000 kr. brutto. Jezeli przepracowales tlko 10 lat w Danii dostaniez 10/40 z .5.500 kr. czyli ok. 1.375 kr. miesiecznie przed podatkiem, ale nie otrzymasz czesci dodatku z 2.500 kr. poniewaz upowaznieni sa do niego tylko emeryci zamieszkujacy w Danii. Dodatniesz rowniez swoja czesc ATP.

michalpolo:

--- Cytat: roga w 30 Paź 2011, 14:24:32 ---No i nalezaloby dodac, ze przy pelnym placeni skladki otrzymasz dodatek do dunskiej emerytury Folkepension, w wysokosci ok. 1.000 k. miesiecznie (przed opodatkowaniem). Pelna Folkepension wynosi po 40 latach ok. 5.500 kr. brutto + dodatek (peniostillæg) ok. 2.500 kr. brutto, ktory obniza sie w zaleznosci od innych dochodow czyli razem ok. 8.000 kr. brutto. Do tego dochodzi ww ATP ok. 1.000 kr. brutto. Jezeli przepracowales tlko 10 lat w Danii dostaniez 10/40 z .5.500 kr. czyli ok. 1.375 kr. miesiecznie przed podatkiem, ale nie otrzymasz czesci dodatku z 2.500 kr. poniewaz upowaznieni sa do niego tylko emeryci zamieszkujacy w Danii. Dodatniesz rowniez swoja czesc ATP.

--- Koniec cytatu ---

czyli wnioskuje że wg obecnych przepisów gdybym przepracował w Danii 5 lat. ostrzymam 5/40 * 5500dkk ? Nie ważne gdzie będe mieszkał? nie ważne ile lat mieszkałem w Danii? nie ważne ile lat byłem rezydentem? jeśli byłabyś tak miła i wiesz gdzie są na to przepisy w języku ang byłbym niezmiernie wdzięczny za linka.

pozdrawiam

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej