Ogólne > Praca w Danii

Polak pracujący w Danii może otrzymać na starość dodatkową emeryturę

<< < (7/12) > >>

letniak:
Min. 3 lata, gdzieś jest na stronach https://www.borger.dk/Sider/Generelle-betingelser-for-folke-og-foertidspension.aspx?NavigationTaxonomyId=710c34e6-1a8d-4584-8d15-85e10a75319e

Co ciekawe dla mnie, wystarczy mieszkać w Danii w tym czasie, nie trzeba pracować aby otrzymywac folkepension. Proporcjonalną do ilości lat legalnego pobytu w Danii.

Hela:
Witam, jesli ktos chialby udzielic mi porady odnosnie emerytury w DK bylabym wdzieczna...

Jestem w DK prawie 2 lata. Pracuje na kontrakcie 1.5 roku, moj pracodawca nie oplaca skladek , nie ma takiej opcji. Narazie nie mam mozliwosci zmiany pracy, a chcialabym sama zaczac zbierac pieniazki na emeryture.
Do jakiej instytucji w takiej sytuacji najlepiej sie udac? W banku juz bylam, ale chcialabym takze uzyskac informacje z innych mozliwych miejsc, ale nie wiem zbytnio gdzie..
z gory dziekuje

Jomir:

--- Cytat: letniak w 15 Sie 2012, 10:10:12 ---Min. 3 lata, gdzieś jest na stronach https://www.borger.dk/Sider/Generelle-betingelser-for-folke-og-foertidspension.aspx?NavigationTaxonomyId=710c34e6-1a8d-4584-8d15-85e10a75319e

Co ciekawe dla mnie, wystarczy mieszkać w Danii w tym czasie, nie trzeba pracować aby otrzymywac folkepension. Proporcjonalną do ilości lat legalnego pobytu w Danii.

--- Koniec cytatu ---
To wcale nie jest takie proste. Wbrew pozorom i temu co pisza.

Jomir:

--- Cytat: Hela w 26 Paź 2012, 14:36:52 ---Witam, jesli ktos chialby udzielic mi porady odnosnie emerytury w DK bylabym wdzieczna...

Jestem w DK prawie 2 lata. Pracuje na kontrakcie 1.5 roku, moj pracodawca nie oplaca skladek , nie ma takiej opcji. Narazie nie mam mozliwosci zmiany pracy, a chcialabym sama zaczac zbierac pieniazki na emeryture.
Do jakiej instytucji w takiej sytuacji najlepiej sie udac? W banku juz bylam, ale chcialabym takze uzyskac informacje z innych mozliwych miejsc, ale nie wiem zbytnio gdzie..
z gory dziekuje

--- Koniec cytatu ---
Masz na mysli prywatna emerytue, odpowiednik III filaru w Polsce. Zobacz np. Nordea Pension. Kazdy z Bankow to prowadzi.

roga:

--- Cytat: Jomir w 26 Paź 2012, 20:53:08 ---To wcale nie jest takie proste. Wbrew pozorom i temu co pisza.

--- Koniec cytatu ---

To jest brew pozorom proste - jezeli masz na mysli mozliwosc otrzymania czesci dunskiej folkepension. Oczywiscie nalezy spelnic odpowiednie warunki. Generalnie: otrzymujesz 1/40 dunskiej Folkepension za kazdy rok, albo pozostajac tutaj w Danii albo w Polsce. Aktualna kwota miesieczna Folkepension to ok. 5.500 kr. (grundbeløb - podstawowa) + ok. 2.800 kr. (pensionstillæg - dodatek). Pensiostillæg prxysluguje tylko emerytom mieszkajacym w Danii. Po uzyskaniu wieku emerytalnego i po 10 latach w Danii, mozna otrzymac 1/4 z 5.500 = 1.375 kr. mieseicznie nie mieszkajac w Danii. Pozostajac w Danii przez nastepne lata, np. 30 lat i uzyskanie wieku emerytalnego Fokepension wyniesie 3/4 z 5.500 = 4.125 + 3/4 z 2.800 2.100. Razem 6.225 kr. miesiecznie przed opodatkowaniem.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej