poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: dwie metody obliczenia podatku w polsce  (Przeczytany 12156 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ania00

• Gość
dwie metody obliczenia podatku w polsce
« dnia: 04 Kwi 2009, 20:02:28 »
"Rozliczając w Polsce zagraniczne dochody, możesz skorzystać z ulgi, którą oferuje tzw. ustawa abolicyjna, tj. odliczyć od podatku różnicę między podatkiem obliczonym metodą proporcjonalnego odliczenia a podatkiem obliczonym metodą wyłączenia z progresją. Obliczoną tak kwotę trzeba wpisać w pozycji 37 druku PIT/O i w pozycji 180 zeznania PIT-36, a potem odjąć ją od należnego podatku."- chcialaby rozliczy sie w polsce i znalazlam taka tresc. Nie zabardzo znam sie na tym, ale czy kazdy pracujacy tylko w 2008 moze skorzystac z tych dwoch metod jednoczesnie? Slyszalam rowniez,ze cos sie pozmienialo odnosnie rozliczen w zeszlym roku. Czy to prawda,ze teraz mozna odliczyc 30% diety i moze byc to wiecej niz 30 diet? Szukam na forum i juz troche sie pogubilam. Moze ktos wie rowniez jak to wszystko zrobic krok po kroku?!

Gość

• Gość
Odp: dwie metody obliczenia podatku w polsce
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Kwi 2009, 22:05:00 »
Witam ja rozliczałam się w Polsce za rok 2007 ! Wiem o czym piszesz ale abolicja podatkowa dla Danii była tylko do  roku 2007 Pity składało się do 6lutego! A podatek obliczysz po skrócie tak . Każdy miesiąc musisz przeliczyć na zł zgodnie z kursem korony za dany miesiąc dieta w Dani za rok 2008 to 324 korony ! Jest tego dużo do pisania nie chce pisać na forum całych opowiadań może podasz mail to napisze do ciebie . pozdrawiam

Offline patsy

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Kwi 2009, 00:26:46 »
ja radze skontaktowac sie z polskim biurem rachunkowym!wszystko mozna załatwić droga meilową!ja przynajmniej tak robię!

ania00

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Kwi 2009, 11:45:27 »
Dzieki, moj mail abb20@wp.pl. Czytalam rowniez,ze istnieje mozliwosc skorzystania z ulgi abolicyjnej, wylicza sie ja wlasnie z tych dwoch metod.

Kris123

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Kwi 2009, 20:50:51 »
Ja też poproszę o informacje kong30@o2.pl, zwłaszcza KTÓRE kwoty wpisać do PITu, co jest przychodem brutto (AM-grundlag czy A-indkomst)?
Co jeśli kwota narastająco na odcinkach wypłat jest inna niż na rocznym "pit"?

Kasiaaaaaaaaaaa

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Kwi 2009, 11:08:33 »
Ja czytałam na tej stornie http://poloniainfo.dk/poradnik-mainmenu-64/144-rozliczenia-2006 i siedziałam i liczyłam w pewnym momencie sie pogubiłam...MASAKRA.
Prosiłabym także o pomoc.

Kasiaaaaaaaaaaa

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Kwi 2009, 11:09:04 »
czasem-inna@wp.pl mój e-mail.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 07 Kwi 2009, 11:09:04 »

mariuszaaa

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Kwi 2009, 09:48:48 »
prosze rowniesz o e-meil bylem w dani 3miesiace okres probny kryzys i zwolnieli mnie nie zglosilem w skacie ani w komunie ze wrocilem jak mam sie rozliczyc w dani z podatku i kiedy jest wypłacany ferie penge...\
czy ja musze zapłacic 19% w polsce jak tak płąciłem 38% to łacznie 57% tax :-(((
dziekuje z gory za pomoc
POZDRAWIAM

mariuszaaa

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Kwi 2009, 09:49:50 »
cool-men@o2.pl    :-))

Offline heslividur

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Kwi 2009, 16:41:32 »
Dopabuse dziś dostałam od SKAT papierki(na adres w Polsce), które z tego co rozumiem są wezwaniem do rozliczenia się. Jednak mój problem polega na tym, że pracowałam w Danii tylko 2 dni, dostałam wypłatę bez opodatkowania (tylko 8% mi odjęto) czyli z tego wniosek, że powinnam wynagrodzenie opodatkować w Polsce. Pytanie moje brzmi - czy ja mam coś wysyłać do SKAT? jestem od października 2008 w Polsce i nie zamierzam na razie wyjeżdżać do Danii. Czy wystarczy pouzupełniać polskie PITy, czy należy również jakoś rozliczyć się z Danią, wysyłając im coś? Czy w ogóle tak mała kwota ma być opodatkowana?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Offline Zurich

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Kwi 2009, 21:29:30 »
Witam ja rozliczałam się w Polsce za rok 2007 ! Wiem o czym piszesz ale abolicja podatkowa dla Danii była tylko do  roku 2007 Pity składało się do 6lutego! A podatek obliczysz po skrócie tak . Każdy miesiąc musisz przeliczyć na zł zgodnie z kursem korony za dany miesiąc dieta w Dani za rok 2008 to 324 korony ! Jest tego dużo do pisania nie chce pisać na forum całych opowiadań może podasz mail to napisze do ciebie . pozdrawiam

Chyba jednak nie wiesz o czym piszesz.Nie wprowadzaj zamieszania jesli nie zglebiles/as tematu w dostatecznum stopniu.Rok 2007 to nie rok 2008 a ulga abolicyjna to co innego niz abolicja podatkowa za lata 2002-2007.Pozdrawiam.

http://www.pit.pl/ulga-abolicyjna/index.php

Wio

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Kwi 2009, 02:52:05 »
Witam i dolaczam do klubu nie wiedzacych jak sie za to zabrac. Rozliczac bede sie pierwszy raz z zagranicznego tyle ze pracuje tu od maja a w polsce pracowalam w zeszlym roku miesiac, ale w sumie tylko interesuje mnie jak mam to wypelnic co do czego. najlepiej jakby ktos mial jakis wzor bardzo prosze o pomoc i z gory dziekuje

annakl

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Kwi 2009, 18:49:22 »
Witam i dolaczam do klubu nie wiedzacych jak sie za to zabrac. Rozliczac bede sie pierwszy raz z zagranicznego tyle ze pracuje tu od maja a w polsce pracowalam w zeszlym roku miesiac, ale w sumie tylko interesuje mnie jak mam to wypelnic co do czego. najlepiej jakby ktos mial jakis wzor bardzo prosze o pomoc i z gory dziekuje

Ja znalazlam to;

Rozliczanie dochodów uzyskiwanych za granicą w 2008 roku
Zgodnie z ustawą o podatku dochodowym od osób fizycznych:
Osoby fizyczne, jeżeli mają miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,
podlegają obowiązkowi podatkowemu od całości swoich dochodów (przychodów) bez
względu na miejsce położenia źródeł przychodów (nieograniczony obowiązek podatkowy).
Za osobę mającą miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej uważa się
osobę fizyczną, która:
· posiada na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej centrum interesów osobistych lub
gospodarczych (ośrodek interesów życiowych) lub
· przebywa na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej dłużej niż 183 dni w roku
podatkowym.
Osoby fizyczne, jeżeli nie mają na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej miejsca
zamieszkania, podlegają obowiązkowi podatkowemu tylko od dochodów (przychodów)
osiąganych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej (ograniczony obowiązek podatkowy).
Dochody uzyskane za granicą należy rozliczyć na formularzu PIT-36,wykazując je również w
załączniku PIT/ZG. Do zastosowania tzw. ulgi abolicyjnej potrzebny jest formularz PIT/O.
Przychodem uzyskanym za granicą jest kwota zarobku brutto (bez pomniejszania o pobrany
za granicą podatek).
Przychód uzyskany za granicą pomniejszamy o kwotę stanowiącą 30% równowartości diety
za każdy dzień pobytu za granicą, w którym podatnik pozostawał w stosunku pracy, oraz o
koszty uzyskania przychodów.
Kwota diety zależna jest od tego w jakim kraju wykonywano pracę i wynika z rozporządzenia
Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wysokości oraz
warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi, zatrudnionemu w państwowej
lub samorządowej jednostce sfery budżetowej, z tytułu podróży służbowej poza granicami
kraju (Dz. U. Nr 236, poz. 1991 ze zm.).
Kosztem uzyskania przychodu są koszty w wysokości, w jakiej przysługują osobie
zatrudnionej w Polsce na umowę o pracę.
Przeliczenia przychodów uzyskanych za pracę za granicą na złote dokonuje się
następująco:
· wypłata wynagrodzenia za pośrednictwem banku : według ogłaszanego przez ten bank
kursu kupna waluty z dnia wpływu wynagrodzenia na rachunek bankowy; jeżeli
jednak bank stosuje różne kursy walut i nie jest możliwe ustalenie prawidłowego
kursu, należy zastosować kurs średni waluty z dnia uzyskania przychodu, ogłaszany
przez Narodowy Bank Polski.
· wypłata wynagrodzenia bez pośrednictwa banku : stosuje się kurs średni waluty z dnia
wypłaty wynagrodzenia, ogłaszany przez Narodowy Bank Polski.
Kwota obliczonego przychodu po pomniejszeniu o przysługujące koszty uzyskania jest
dochodem, który wykazuje się w zeznaniu rocznym PIT 36.
Ważne !
Rozliczenie zagranicznych zarobków w kraju nie pozbawia podatnika możliwości korzystania
z polskich odliczeń podatkowych, przewidzianych w ustawie o podatku dochodowym od osób
fizycznych, aczkolwiek żeby z nich skorzystać należy spełnić przesłanki dające prawo do
skorzystania z tych odliczeń.
1 grudnia 2008 r., weszły w życie przepisy ustawy o podatku dochodowym od osób
fizycznych zezwalające na odliczenie w zeznaniu rocznym składek ubezpieczeniowych,
opłacanych za granicą. Zmianę wprowadziła ustawa z 6 listopada 2008 r. o zmianie ustawy o
podatku dochodowym od osób fizycznych, ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych
oraz niektórych innych ustaw. Odliczeniu podlegają składki zapłacone w roku podatkowym
ze środków podatnika na obowiązkowe ubezpieczenie społeczne podatnika lub osób z nim
współpracujących, zgodnie z przepisami dotyczącymi obowiązkowego ubezpieczenia
społecznego obowiązującymi w innym niż Rzeczypospolita Polska państwie członkowskim
Unii Europejskiej lub w innym państwie należącym do Europejskiego Obszaru
Gospodarczego (EOG) oraz Szwajcarii.
Odliczenie zagranicznych składek ubezpieczeniowych będzie możliwe po spełnieniu
określonych warunków. Nie będą podlegały odliczeniu składki, których podstawę stanowi
przychód lub dochód zwolniony z opodatkowania na podstawie umów o unikaniu
podwójnego opodatkowania. Ponadto składki, które podatnik zamierza odliczyć w Polsce, nie
mogły zostać odliczone od dochodu (przychodu) albo podatku w krajach UE, EOG lub
Szwajcarii. Wreszcie konieczne jest, aby istniała podstawa prawna wynikająca z umowy o
unikaniu podwójnego opodatkowania lub innych umów międzynarodowych do wymiany
informacji z krajem, w którym składki zostały opłacone.
Należy podkreślić, iż podatnik będzie musiał zidentyfikować, czy składki zapłacone przez
niego za granicą dotyczyły ubezpieczeń społecznych, czy też zdrowotnych, gdyż będzie to
decydowało o sposobie ich odliczania od dochodu albo od podatku w Polsce.
PRZYKŁAD pomniejszania przychodu uzyskanego za granicą o przysługujące diety i
przeliczania na PLN.
Podatnik od 16.01.2008 pracuje w Finlandii na podstawie umowy o pracę.
Dieta za jeden dzień pobytu w Finlandii wynosi 42 EUR
Pierwszy miesiąc pracy - 16 dni pobytu w Finlandii.
Wynagrodzenie otrzymane brutto = 800 EUR
Diety do odliczenia (16 x 42) x 0,3 = 201,60 EUR
Przychód za pierwszy miesiąc pracy = 800-201,60 = 598,40 EUR
Kwotę 598,40 EUR należy przeliczyć na PLN po kursie z dnia otrzymania wynagrodzenia.
Drugi miesiąc pracy - 31 dni pobytu w Finlandii.
Wynagrodzenie otrzymane brutto = 1200 EUR
Diety do odliczenia (31 x 42) x 0,3 = 390,60 EUR
Przychód za drugi miesiąc pracy = 1200-390,60 = 809,40 EUR
Kwotę 809,40 EUR należy przeliczyć na PLN po kursie z dnia otrzymania wynagrodzenia.
Kolejne miesiące należy rozliczyć w ten sam sposób.
Suma tak wyliczonych wynagrodzeń z wszystkich miesięcy przeliczona na złote będzie
przychodem uzyskanym z pracy za granicą.
Sposób rozliczenia w Polsce dochodu uzyskanego za granicą z pracy najemnej zależy od
postanowień umów o unikaniu podwójnego opodatkowania zawartych przez Polskę z
poszczególnymi państwami.
Stosuje się dwie metody unikania podwójnego opodatkowania:
1) metodę wyłączenia z progresją,
2) metodę proporcjonalnego odliczenia.
Pamiętajmy, że jeżeli uzyskano dochód w państwie, z którym Polska nie zawarła umowy o
unikaniu podwójnego opodatkowania, rozliczenia takiego dochodu w Polsce należy dokonać
metodą proporcjonalnego odliczenia.
Metoda wył ą czenia z progresją
Metodę tę stosuje się min do dochodów uzyskanych w: Albanii, Chorwacji, Czechach,
Estonii, Francji, Grecji, Irlandii, Japonii, Kanady, Litwy, Luksemburgu, Łotwie, Niemczech,
Portugalii, Rumunii, Słowenii, Słowacji, Szwajcarii, Szwecji, Turcji, Ukrainie, Węgrzech,
Wielkiej Brytanii, Irlandii Północnej, Włoszech.
W przypadku uzyskania dochodów ze stosunku pracy w państwie, z którym Polska zawarła
umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania, a z umowy tej wynika, że dochody tam
uzyskane mogą być opodatkowane tylko w tym Państwie to dochody takie są w Polsce
zwolnione z podatku, jednak wykazuje się je w zeznaniu, celem obliczenia stopy
procentowej, według której należy obliczyć kwotę podatku od dochodów uzyskanych w
Polsce.
Jeżeli w Polsce nie uzyskano dochodu opodatkowanego na zasadach ogólnych, nie ma
obowiązku rozliczania się z takiego dochodu w Polsce.
Dochód taki będzie jednak podlegał wykazaniu w zeznaniu rocznym celem obliczenia stopy
procentowej, jeżeli osoba która go uzyskała, będzie chciała się rozliczyć wspólnie z
małżonkiem lub w sposób przewidziany dla osoby samotnie wychowującej dziecko.
PRZYKŁAD:
Dochód uzyskany w Polsce po odliczeniu kosztów uzyskania przychodów i składek na
ubezpieczenie społeczne wynosi 20 tys. zł.
Dochód uzyskany w Wielkiej Brytanii po odliczeniu diet oraz kosztów uzyskania przychodu
oraz składek na ubezpieczenie społeczne w przeliczeniu na PLN wynosi 45 tys. Łączny
dochód wynosi zatem 65 tys. zł.
Najpierw obliczamy podatek według skali podatkowej określonej w art. 27 ustawy o podatku
dochodowym od osób fizycznych od kwoty 65 tys. zł.
Podatek wyniesie 14.019,25 zł.
Następnie obliczamy stawkę procentową:
14.019,25 zł (podatek według skali): 65.000 zł (łączny dochód) x 100 % = 0,2157 zł x 100 %
= 21,57 %.
Dochód uzyskany w Polsce tj. 20.000 zł mnożymy przez powyżej wyliczoną stawkę tj.
21,57% = 4.314 zł.
Następnie od tej kwoty odliczamy sumę składek na ubezpieczenie zdrowotne zapłaconych
zarówno w Polsce jak i Wielkiej Brytanii.
Kwota po odjęciu składek jest podatkiem do zapłacenia w Polsce.
Metoda proporcjonalnego odliczenia
Metodę tę stosuje się m.in. do dochodów uzyskanych w: Austrii, Belgii, Danii, Finlandii,
Holandii, Islandii, Macedonii, Rosji, Stanach Zjednoczonych, Tadżykistanie.
W przypadku uzyskania dochodów ze stosunku pracy w państwie, z którym Polska zawarła
umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania, a z umowy tej wynika, że dochody tam
uzyskane mogą być opodatkowane zarówno w tym Państwie, jak i w Polsce, to:
· dochody takie podlegają w Polsce rozliczeniu w każdym przypadku, niezależnie od
tego czy w Polsce uzyskiwano dochody czy nie,
· jeżeli uzyskano dochody w Polsce, to podatek oblicza się od łącznej kwoty dochodów
uzyskanych w kraju i za granicą,
· obliczony podatek należy pomniejszyć o kwotę podatku zapłaconego za granicą,
jednak kwota odliczenia nie może być większa od podatku przypadającego
proporcjonalnie na dochód uzyskany za granicą, tzn. kwota podatku zapłaconego za
granicą nie może pomniejszać podatku obliczonego tylko od dochodów uzyskanych w
Polsce.
PRZYKŁAD:
Dochód uzyskany w Polsce po odliczeniu kosztów uzyskania przychodów i składek na
ubezpieczenie społeczne wynosi 15 tys. zł.
Dochód uzyskany w Islandii po odliczeniu diet oraz kosztów uzyskania przychodu i składek
na ubezpieczenie społeczne wynosi w przeliczeniu na PLN wynosi 80 tys. zł
Łączny dochód: 15 tys. zł + 80 tys. zł = 95 tys. zł
Najpierw obliczamy podatek według skali podatkowej określonej w art. 27 ustawy o podatku
dochodowym od osób fizycznych od kwoty 95 tys. zł.
Podatek wyniesie 23.966,45 zł.
Następnie obliczamy jaka część podatku przypada proporcjonalnie na dochód uzyskany za
granicą:
(23.966 zł. x 80.000 zł ) : 95.000 zł = 20.181,89 zł.
W końcu obliczamy wysokość podatku : 23.966 zł - 20.181,89 zł = 3.784,11 zł.
Należy pamiętać, iż można odliczyć tą część podatku zapłaconego za granicą, która przypada
proporcjonalnie na dochód uzyskany za granicą tj. w tym przypadku kwotę 20.181,89 zł.
Następnie od tej kwoty tj. 3.784,11 zł. odliczamy sumę składek na ubezpieczenie zdrowotne
zapłaconych zarówno w Polsce (poz. 176 zeznania PIT 36) jak i Islandii (poz. 178 zeznania
PIT 36).
Abolicja
6 sierpnia 2008 r. weszła w życie tzw. ustawa abolicyjna (ustawa z 25 lipca 2008 r. o
szczególnych rozwiązaniach dla podatników uzyskujących niektóre przychody poza
terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, Dz. U. z dnia 6 sierpnia 2008 r.). W praktyce zrównuje
ona obciążenia podatkowe pomiędzy metodą proporcjonalnego odliczenia i metodą
wyłączenia z progresją.
Na podstawie tej ustawy w ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych
wprowadzona została nowa ulga (art. 27g), która polega na odliczeniu od podatku kwoty
będącej różnicą pomiędzy podatkiem wyliczonym przy zastosowaniu metody
proporcjonalnego odliczenia, a podatkiem wyliczonym przy zastosowaniu metody wyłączenia
z progresją (art. 27g ustawy). Wyliczoną kwotę należy wpisać do poz. 37 informacji PIT/O.
Następnie przenieść ją do poz. 180 zeznania PIT 36 i dokonać odliczenia od podatku.

zrodlo  www.is.bialystok.pl

mirekkph

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Kwi 2009, 19:49:39 »
hej,
Chcialem zapytac jakie musze podac dane do pita  do polski oprocza osobistego dochodu
co jest podatkiem
skladka na rynek pracy
sklada na ubezpczenie
czy podatek ktory place 38 %

asia.gk

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Kwi 2009, 06:09:29 »
Witaj ja również potrzebuję pomocy przy rozliczeniu Pit-u. Mój mąż pracował w Danii 8 miesięcy nie otrzymał do tej pory ze skat-u rozliczenia rocznego. które kwoty (podatku ) się odlicza 8% czy 38%. Bardzo proszę o pomoc. Z góry wielkie dzięki!! :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 28 Kwi 2009, 06:09:29 »

skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 23361
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
uzytkowanie samochodu zarejestrowanego w polsce

Zaczęty przez andykac65Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 14163
Ostatnia wiadomość 03 Lip 2008, 13:35:33
wysłana przez vera
Darowizna w Polsce a Skat