Ogólne > Podatki
dwie metody obliczenia podatku w polsce
ania00:
"Rozliczając w Polsce zagraniczne dochody, możesz skorzystać z ulgi, którą oferuje tzw. ustawa abolicyjna, tj. odliczyć od podatku różnicę między podatkiem obliczonym metodą proporcjonalnego odliczenia a podatkiem obliczonym metodą wyłączenia z progresją. Obliczoną tak kwotę trzeba wpisać w pozycji 37 druku PIT/O i w pozycji 180 zeznania PIT-36, a potem odjąć ją od należnego podatku."- chcialaby rozliczy sie w polsce i znalazlam taka tresc. Nie zabardzo znam sie na tym, ale czy kazdy pracujacy tylko w 2008 moze skorzystac z tych dwoch metod jednoczesnie? Slyszalam rowniez,ze cos sie pozmienialo odnosnie rozliczen w zeszlym roku. Czy to prawda,ze teraz mozna odliczyc 30% diety i moze byc to wiecej niz 30 diet? Szukam na forum i juz troche sie pogubilam. Moze ktos wie rowniez jak to wszystko zrobic krok po kroku?!
Gość:
Witam ja rozliczałam się w Polsce za rok 2007 ! Wiem o czym piszesz ale abolicja podatkowa dla Danii była tylko do roku 2007 Pity składało się do 6lutego! A podatek obliczysz po skrócie tak . Każdy miesiąc musisz przeliczyć na zł zgodnie z kursem korony za dany miesiąc dieta w Dani za rok 2008 to 324 korony ! Jest tego dużo do pisania nie chce pisać na forum całych opowiadań może podasz mail to napisze do ciebie . pozdrawiam
patsy:
ja radze skontaktowac sie z polskim biurem rachunkowym!wszystko mozna załatwić droga meilową!ja przynajmniej tak robię!
ania00:
Dzieki, moj mail abb20@wp.pl. Czytalam rowniez,ze istnieje mozliwosc skorzystania z ulgi abolicyjnej, wylicza sie ja wlasnie z tych dwoch metod.
Kris123:
Ja też poproszę o informacje kong30@o2.pl, zwłaszcza KTÓRE kwoty wpisać do PITu, co jest przychodem brutto (AM-grundlag czy A-indkomst)?
Co jeśli kwota narastająco na odcinkach wypłat jest inna niż na rocznym "pit"?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej