Ogólne > Tłumaczenia
Skat
skat:
kochani ratujcie dostałam rozliczenie SKAT i nie wiem o co chodzi Betalingsoplysninger
Din restskat for 2008 inkl.procenttilleg 15 065,kr.
Vi vedlegger indbetalingskort til brug for frivillig indbetaling-hel eller delvis..
Hvis du ikke foretager frivillig indbetaling,indregner vi din restskat til og med 17 700 kr plus procenttilleg 7% i din forskudsskat forindkomstaret 2010 .Restbelobet efter afrunding forfalder til betaling i 3 rater.
Tula:
Ma Pani do doplacenia podatek w kwocie 15.065. Ma Pani do listu dolaczone formularze do zaplaty, mozna wplacic calosc lub czesc. Jesli zaplaci to Pani do 1 lipca, uniknie Pani odsetek. Jesli nie, zostanie ta kwota wraz z odsetkami uwzgledniona w rozliczeniu za rok 2010. Kwota to zaplaty moze byc wplacona w trzech ratach.
haribo:
Witam!
Bardzo proszę o pomoc, ponieważ nie wiem, czy mam jakiś dług wobec Duńczyków, czy nie. Dostałam pismo z rozliczeniem za 2008 rok, gdzie informują mnie, że beregnet skat, forskudsskat i restskat są równe zero, natomiast w punkcie "Beregning af helarsindkomst og -fradag" pisze:
"Specifikation af beregning af helars indkomst/fradag:
Helars kapitalindkomst: -7 x 365/72 = -35" w zawiązku z czym nie wiem, czy mam cos płacić, czy nie.
W następnym punkcie "Indberettede formueoplysninger fra pengeinstitutter m.fl." pisze "Indestaende i pengeinstitutter, obligationer, pantebreve 62kr.". Rozumiem, że te 62kr. to stan mojego konta w dniu 31.12.2008r, ale nie mam pojęcia co oznacza liczba "-35".
Błagam o informacje, czy muszę coś gdzieś wpłacać, czy moge to pismo po prostu schować do szuflady.
Manior:
Nie wiem co oni Ci wyliczali jako -7. Ale jeżeli w tej rubryce "kapitalindkomst" jest -35, to znaczy, że Twoje dochody np z oprocentowania Twojego kapitału są negatywne. Czyli Twój kapitał w 2008 przyniósł straty, lub miałaś więcej wydatków kapitałowych niż zysków.
Nie wiem co to za straty, ale w niektórych wypadkach taki wynik w dochodach kapitałowych może byc odciągany od podatku.
Gdyby zyski kapitałowe były pozytywne to wtedy płaciłabyś z tego podatek, bo jest to rodzaj dochodu.
Suma 62kr. to faktycznie stan Twoich oszczędności na koncie bankowym i w papierach wartościowych.
Oni to notują i przez lata widzą czy Twoje zasoby konta odpowiadają zarobkom. Widac wtedy czy Twoje dochody (minus wydatki) i oszczędności balansują.
Pozdrawiam
haribo:
Dzięki! ;D
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej