Ogólne > Podatki

"Ograniczony obowiązek podatkowy" - nie dla mnie?!

<< < (2/4) > >>

wesoly:
troche to skomplikowales
masz dostep do tastselv?

krawcunio:
Tak, mam dostęp.

wesoly:
To prawdopodobnie tam mozesz wszystko zmienic.

krawcunio:
Wydaje się, że nie rozmawiamy na ten sam temat. Ja pytam o Frikort, a wszyscy odpowiadają mi nt. ulg. Jest taka karta

podatkowa (frikort), na której ma się kwotę wolną od podatku równą 61000kr. Wydaje mi się, że taką powinienem dostać po

zarejestrowaniu się w skacie, a nie dostałem.

PS. w tastselvie nie mogę nic zmieniać, chyba dlatego, że już po 3 maja.

roga:

--- Cytat: krawcunio w 06 Maj 2009, 11:57:33 ---Wydaje się, że nie rozmawiamy na ten sam temat. Ja pytam o Frikort, a wszyscy odpowiadają mi nt. ulg. Jest taka karta

podatkowa (frikort), na której ma się kwotę wolną od podatku równą 61000kr. Wydaje mi się, że taką powinienem dostać po

zarejestrowaniu się w skacie, a nie dostałem.

PS. w tastselvie nie mogę nic zmieniać, chyba dlatego, że już po 3 maja.

--- Koniec cytatu ---

Frikort
Du kan tjene et bestemt beløb uden at skulle betale skat.  Se beløbet størrelse på borger.dk

Selv om du får et frikort, skal du betale 8 pct. af din løn i AM-bidrag (arbejdsmarkedsbidrag). Er du over 17 år, skal du også betale 1 pct. til den særlige pensionsopsparing (SP).

Tjener du mere end det beløb, der står på frikortet, skal du betale fuld skat af de beløb, der er højere end frikortet.
Du kan få lavet frikort hos kommunen. Frikortet kan ikke laves elektronisk.

Oczywiscie mozesz w inny sposob uzyskac ten sam resultat podatkowy jak w przypadku Frikort, tzn. przy wykorzystaniu ulg podatkowych
w takiej wysokosci, ze nie bedziesz placil podatku (za wyjatkiem 8%), ale to juz inna sprawa. Info o wysokosc Frikort itp. - zobacz www.borger.dk 

[Posted on: 06 Maj  2009, 13:51:54]
Jezeli pierwszy raz starasz sie o karte podatkowa lub Frikort - zglos sie do komuny/skatu. W innych przypadkach powinienes otrzymac Frikort autoamtycznie na podstawie podanych przez Ciebie oczekiwanych zarobkow (selvangivelse).   

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej