poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Szukam porady??  (Przeczytany 7647 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Co z tym fantem zrobić

• Gość
Szukam porady??
« dnia: 07 Maj 2009, 00:15:08 »
Witam wszystkich mam poważny problem otóż w tamtym roku pracowałem w Danii za marne 37DKK na godzinę legalnie ( na mój teren zamieszkania w Polsce to całkiem nie źle)  i miały być opłacane wszystkie składki i podatek tak mnie zapewniało szefostwo nawet pod koniec mojej pracy zwróciłem sie do związków zawodowych przyjechali sprawdzili i olali moja sprawę po czym juz nie chciałem wrócić do tej pracy. A dzisiaj dostałem rozliczenie podatkowe ze mam zapłacić 63.000 DKK podatku to prawie tyle co tam zarobiłem przez ten okres wyjazdów.
Co mam zrobić??
Gdzie się udać z moją sprawą??
Co mi grozi jak tego nie zapłacę??

Gosc

• Gość
Odp: Szukam porady??
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Maj 2009, 08:54:12 »
Napewno miales prognozowane ulgi ktorych nie zadeklarowas i stad duza doplata podatku. Oblicz i zadeklaruj ulgi - zobacz http://home25.inet.tele.dk/pl/Skat/Selvangivelse.html

Bonzur

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Maj 2009, 18:04:24 »
Nie rozumiem co ma miejsce zamieszkania w PL wspolnego z zarobkami w Danii. To sa dwa inne swiaty, jak Ty to mozesz porownywac.

Wydaje mi sie, ze ktos Cie po prostu oszukal - placil Tobie grosze "na lewo" (bo takiej stawki w Danii nikt nie otrzymuje, minimum to ponad 100 koron) a reszte zabieral dla siebie, nie rozliczajac Cie ze SKAT-em.

A co zrobic ...

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Maj 2009, 18:19:23 »
A masz jakieś kwity na te wypłaty ?

krawcunio

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Maj 2009, 18:47:34 »
Cytuj (zaznaczone)
Wydaje mi sie, ze ktos Cie po prostu oszukal - placil Tobie grosze "na lewo" (bo takiej stawki w Danii nikt nie otrzymuje, minimum to ponad 100 koron) a reszte zabieral dla siebie, nie rozliczajac Cie ze SKAT-em.
Wydaje mi się, że gdyby pracował "na lewo", to by nie miał teraz do czynienia ze skatem, bo oni by nawet o nim nie wiedzieli.

Bonzur

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Maj 2009, 20:09:51 »
krawcunio ... prosze Cie - czytaj ze zrozumieniem :)

Nie pisalem o pracy "na czarno"!!!

Tula

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Maj 2009, 20:49:25 »
A zdefiniuj z laski swojej roznice miedzy praca na czarno a na lewo.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 07 Maj 2009, 20:49:25 »

Bonzur

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Maj 2009, 21:48:11 »
Tam nie chodzilo o prace na lewo, tylko o placenie, czyli, ze wszedzie ladnie go zarejestrowal, ale wyplata byla "do reki", bez zadnych kwitkow.

Offline hindus

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Maj 2009, 22:42:51 »
Właśnie tak było jak pisze Bonzur wiec zgłosiłem sie do zwiazków 3F ale oni po kontroli i przesłaniu im kopi umów przestali ze mną utrzymywać kontakt a ja juz nie wracam do tej pracy. A teraz mi przyszło do płacenia taki podatek co nawet nie wiem za co i ska mam wziąć.

roslinka

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Maj 2009, 23:29:06 »
Ja bym taka firme zameldowala na policji dunskiej o oszustwo . Jezeli byles w zwiazkach zawodowych to musza ci pomóc, nie rozumiem ich stanowiska. Ale gdzie ty chłopie głowe miałes. Żal mi ciebie i zycze ci wszystkiego dobrego ale zawiadom policje.

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Maj 2009, 10:37:26 »
Po pierwsze nie jestem specjalistka od podatkow. Tym zajmuje sie Klingon, ale:
1. skontaktowalabym sie ze Skatem i poprosila o spotkanie z urzednikiem odpowiedzialnym za moja sprawa.
2. przyjechalabym na to spotkanie z tlumaczem (chyba, ze Skat mialby na spotkaniu polskojezycznego pracownika). Tak, wiem, ze podroz do Danii kosztuje, ale zaplata 63 tys koron tez.
3. przedstawilabym w Skacie problem: wyplaty (o ile sa), pomoc ze zwiazkow, wyciag z konta (aby pokazac, jake kwoty byly wplacane na konto przez firme, bo to moze byc dosc dobry dowod w tej sprawie. W przypadku przekazywania gotowki z reki do reki kiepsko to widze), umowe...Kazda najdrobniejsza rzecz, ktora moze potwierdzac pana wersje.
4. czekalabym na decyzje Skata.

Nie wiem, czy sprawa lezy w gestii policji.
Nie sadze, aby bylo wiele polskojezycznych biur ksiegowych na terenie Danii, ktore zechcialby podjac sie tej sprawy. Z pewnoscia musialby pan napisac jakies pelnomocnictwo.

Reasumujac: nie sadze, aby sprawa ta rozwiazala sie sama z siebie.
Na pewno nie bedzie to tanie.

Co mi grozi jak tego nie zapłacę??

Dunski urzad podatkowy moze skabusewac sprawe do polskiego. Plus oba urzedy maja 5 lat na sprawdzenie panskiego zeznania podatkowego.

Gość

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Maj 2009, 12:32:06 »
Piszesz ze pracowales za 37 kr/godzine i masz 63 tys. doplaty podatku. Co masz zrobic?

Na poczatek porownaj kwity wyplat lub twoje zarobki z informacja podana przez twojego pracodawce do SKATu, tzn. przychod, odprowadzona zaliczka na podatek i atp. Sprawdz tez kto administruje twoje pieniadze wakacyjne i ile ich jest. Tez chyba byly odprowadzane pieniadze swiateczne (SH-penge).
Odejmij ewt. czynsz, jezeli byl potracany z wyplaty, i to powino mniej wiecej dac wyplate netto.

Podaj mi ewt. twoj personnummer i TastSelv-kod to zobacze co tam jest. Moj email to klingon@mail.dk

Offline robertcph

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Maj 2009, 12:42:21 »
tu zglos sprawe www.bm.dk telefon 72 20 50 00 i zajmna sie tym, adres : Ved Stranden 8, 1061 København K

zycze powodzenia

Gość

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Maj 2009, 13:22:00 »
tu zglos sprawe www.bm.dk telefon 72 20 50 00 i zajmna sie tym, adres : Ved Stranden 8, 1061 København K

zycze powodzenia
Hmm, zadzwonic do Ministerstwa Zatrudnienia i co powiedziec? ???

Offline robertcph

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Maj 2009, 16:45:29 »
wiec jak nie wiesz to czeko szukasz , z tego co wynika to cie pracodawca wykozystywal bo dostawales mniej niz najmniejsza stawka w danii na godzinne a jak podales to byla praca legalna wiec reszta od ciebie zalezy, to jest urzad co zajmuje sie wszystkimi innymi urzedami a jesli nie to skieruja cie w odpowiednie miejsce chyba ze nie masz podstaw i swirujesz tylko i kleisz glupa

to juz moja ostatnia odpowiedz bo jeszcze udzieli mi sie
 ::)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 09 Maj 2009, 16:45:29 »

Prawnika szukam

Zaczęty przez GrinsenDział Pomoc!

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 16949
Ostatnia wiadomość 25 Sty 2019, 08:21:50
wysłana przez Henrikhes
SZUKAM TŁUMACZA

Zaczęty przez anulka77Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 14871
Ostatnia wiadomość 31 Paź 2008, 12:02:20
wysłana przez Tula
Szukam hydraulika

Zaczęty przez annazbochDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 15661
Ostatnia wiadomość 31 Mar 2016, 08:48:04
wysłana przez annazboch
Szukam kogos do tlumaczenia

Zaczęty przez ulaDział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 15284
Ostatnia wiadomość 29 Wrz 2009, 09:52:58
wysłana przez ula
Szukam Pracy!!!

Zaczęty przez asica1982Dział Praca w Danii