Ogólne > Praca w Danii
praca w Jylland Postens Distribution
mondzik:
wyraze swoja opinie.
osoby, ktore sledza od samego poczatku ta sprawe wiedza, ze pewnego dnia zjawili sie dwaj polacy( jako pierwsi), ktorzy rozpoczeli prace przy roznoszeniu gazet.
jestem jednym z nich.
do dzis, a jest to dzien o tyle wazny, ze dostalismy pierwsza wyplate (pomijajac zaliczki)sprawy ukladaly sie roznie. ogolnie jednak moge stwierdzic, ze te rozne aspekty( mysle o niedociagnieciach) wynikaly nie ze zlej woli pracodawcy, tylko z niewiedzy-jak nami pokabusewac wsrod przepisow i nowych warunkow, w ktorych znalazla sie duza grupa cudzoziemcow.
nie mniej jednak kazda osoba, ktora tutaj przyjechala, miala zapewnione prace, mieszkanie(dom) i srodek transportu(rower) do wykonywania pracy.
z czasem doszla do tego zaliczka na dzien dobry 300 dek, a po przepracowaniu tygodnia 1500 dek i tak dalej(kazdy wtorek u pana marka).
reasumujac. po przepracowaniu dwoch miesiecy mamy(ci co sa najdluzej) zalatwione numery identyfikacyjne(cpr), pozwolenie na prace i konto, na ktore wplynely zalegle pieniadze. w miare czasu, ktory ,,nie ciagnie sie juz tak dlugo\",kolejni pracownicy beda mieli zalatwione, powyzsze, w pelni sprawy.
nie mam osobiscie wraz z moimi wspollokatorami zadnych lub b. malych zastrzezen co do wielkosci pensji.
nalezy dodac, do szczegolowej informacji, ze osoby, ktore dopabuse teraz tutaj przyjezdzaja, maja juz prosta, krotka i czysta droge do zalatwienia wszelkich spraw urzedowych.
na temat pracy nocnej moge wypowiedziec sie tak.
za pare godzin(3 do 3,5; czasami 4) firma placi bardzo dobre pieniadze, ktorych w zadnym przypadku nie nalezy dzielic(mnozyc) na min. za godz.(105 dek).
akord wychodzi o wiele wiekszy:-)
pozdrawiam wszystkich... i do zobaczenia na trasie przy,,smokach\".
kasztelan:
Kurcze, wreszcie jakaś sensowna wypowiedź na temat pracy przy gazetkach...dość rzeczowo i na temat
Mógłbyś kolego wyjaśnic tylko ostatni wątek na temat tej płacy? Zabrzmiało to dość tajemniczo.
marta_malgorzata:
Fajnie przeczytac, ze ktos jest zadowolony:)
Jak czytam te narzekania na portalach, to odechciewa mi sie je w ogole owiedzac. Zastanawialam sie nawet, czy ludzie przyjezdzajacy tu do pracy, mysleli, ze zycie w Dk bedzie tansze niz Pl, a zarobki duzo wyzsze.?:S, no i praca lekka, latwa i przyjemna.
Pozdrawiam.
doradcafinans:
Witam. Mam pytanie do Pana o nicku Mondzik:
i tak sie nie znamy, a chciałbym ocenić opłacalność wyjazdu do tej pracy. Ile realnie jestem w stanie odłożych z zarobków miesięcznych? czy jest to kwota 6000koron, po odjęciu podatku i kosztów utrzymania? czy mniej? Prosze o odpowiedz, jeśli nie kwotą to chociaż prosze o komentarz czy więcej czy mniej?
Czy warto zabrać ze sobą samochód? czy jego używanie do tej pracy jest nieopłącalne?
Jeszcze mam jedno pytanie: na ile jest to praca bezpieczna, chodzi mi o bezpieczeństwo przy pracy w nocy? Ma Pan napewno orientację i jest Pan w stanie napewno to ocenić.
Przepraszam że tak sie dopytuję ale próbuje cały czas ocenić opłacalność wyjazdu do tej pracy.
Dzieki z góry za odpowiedz. Pozdrawiam.
GoTTie:
sory ze zmieniam temat, doradcafinans, czy zajmujesz sie moze doradztwem w inwestycjach? fundusze? gielda?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej