poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Czy pracodawca może zmusić do bezpłatnych ferii?  (Przeczytany 2789 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

uka

• Gość
Czy pracodawca może zmusić do bezpłatnych ferii?
« dnia: 11 Maj 2009, 14:47:00 »
Mam nastepujący problem

Od maja zeszłego roku pracuję w jednym ze szpitali w regionie Hovedsted jako pielęgniarka. W zeszłym roku przepracowałam w związku z tym u tego samego pracodawcy 8 miesięcy i w czasie tych 8 miesięcy nie miałam prawa do płatnych ferii, co jest dla mnie całkowicie zrozumiałe. Od maja tego roku przysługują mi już płatne ferie (pisze platne ferie bo w czasie ferii mam placona normalna pensje ale nie mam za to ferie penge, ponoć tak jest we wszystkich szpitalach tego regionu wiec w to nie wnikam).
Właśnie niedawno dowiedziałam się od pracodawcy, że normalnie każda osoba musi wziac 25 dni ferii w roku i to jest obowiazkowe i te wszystkie 25 dni jest normalnie płatne. Nie mniej w moim przypadku jest nieco inaczej w tym roku, gdyż w zwiazku z tym iż pracowałam jedynie 8 miesiecy w zeszłym roku liczba dni płatnego urlopu naliczana jest proporcjonalnie do przepracowanego okresu i tym samym wychodzi, iż w tym roku należy mi się 16 dni płatnego urlopu (co jest dla mnie również zrozumiałe).
Niezrozumiałe jest jednak to, iż moj pracodawca poinformował mnie że i tak musze wziac 25 dni urlopu jak wszyscy tylko że zapłaca mi tylko za 16, z czego pierwsze 9 dni będzie niepłatne a za pozostałe 16 otrzymam normalne wynagrodzenie. I byłam trochę w małtym szoku, bo niby dlaczego MUSZĘ wziąc 25 dni skoro nie pracowałam cały rok tylko 8 miesięcy???!!! Na nic się zdało moje tłumaczenie, że przecież to ja decyduję kiedy i ile chcę wziąc tego urlopu i że wcale nie chce żadnych 9 dni bezpłatnego. Usłyszałam jedynie że muszę i tyle, a system do naliczania pensji sam od razu najpierw nalicza 9 dni bezpłatnego i nie można tego zmienić.
Wiem również, że nie dokońca to prawda że w całym Redionie panują takie same zasady naliczania, gdyż mam koleżankę pracującą w innym szpitalu tego samego regionu i nic takiego nie ma tam miejsca.

Czy ktoś może mi wobec tego pomóc w rozwiązaniu problemu i powiedzieć gdzie mogę znaleźć jakieś przepisy, które o tym mówią czy naprawde będę zmuszona do wzięcia bezpłatnego urlopu? A może ktoś z was miał podobny przypadek?
Proszę o rady w tym temacie.

Gosc

• Gość
Odp: Czy pracodawca może zmusić do bezpłatnych ferii?
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Maj 2009, 15:07:51 »
Brzmi dziwnie.

"Du har ret til at holde op til fem ugers ferie om året, uanset du har optjent ret til betalt ferie. Ønsker du at holde ferie, som du ikke har optjent, må du holde ferie for egen regning eller eventuelt med feriedagpenge fra din a-kasse."
Masz prawo do pieciu tygodni wakacji na rok, bez wzgledu czy wypracowalas prawo do platnych wakacji. Chcesz miec wakacje, ktorych nie wypracowalas, mozesz je miec na wlasny rachunek lub ewentualnie z pieniedzmi wakacyjnymi z twojej a-kasse.
Zrodlo: https://www.borger.dk/Emner/arbejdeogbeskaeftigelse/ansaettelsesforhold/Sider/ferie.aspx

Pisze ze masz prawo (ret) a nie obowiazek (pligt).
PS. Jezeli nalezysz rok do a-kasse to otrzymasz pieniadze za brakujace dni od nich. To jest normalne ze osoby wynagradzane miesiecznie otrzymuje wyplate w czasie wakacji (nie sa odkladane feriepenge).

Gość

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Maj 2009, 18:11:43 »
"Vær dog opmærksom på, at det er en ret, du har. Du behøver ikke at holde ferie, hvis du ikke har optjent ret til den. Det vil sige, at din arbejdsgiver ikke kan forlange, at du skal holde ferie for egen regning, hvis du ikke vil, medmindre der er tale om kollektiv ferielukning."

Zwroc uwage, ze masz prawo. Nie musisz miec wakacji, jezeli nie wypracowales prawa do niego. To znaczy, ze twoj pracodawca nie moze zadac, ze musisz miec wakacje na twoj rachunek, jezeli nie chcesz, chyba ze jest mowa o kolektywnym zamknieciu firmy na czas wakacji.

Zrodlo: http://www.adir.dk/graphics/informationsprodukter/pjecer/2007/05_hold_da_helt_ferie_2007/pdf/hold_da_helt_ferie_2007.pdf

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #2 dnia: 11 Maj 2009, 18:11:43 »

zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26716
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
Mieszkanie spoldzielcze czy wlasnosciowe

Zaczęty przez ukaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 17967
Ostatnia wiadomość 21 Lip 2009, 18:23:16
wysłana przez uka
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Wyświetleń: 39626
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
rejestrować żone czy nie? - podatek, kwota zwolniona,

Zaczęty przez piotrekszDział Podatki

Wyświetleń: 19044
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2008, 13:59:51
wysłana przez Klingon
czy Duńczycy płacą na czas?