poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Feriefridage  (Przeczytany 4617 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline GrzegorzM

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Feriefridage
« dnia: 13 Maj 2009, 09:39:29 »
Mam pytanie dotyczące urlopu specjalnego. Z tego co wiem to po przepracowaniu 9 miesięcy przysługuje mi prawo do 6 dni urlopu specjalnego (przy 6 dniowym tygodniu pracy). Jeśli się mylę proszę o korektę, jeśli było to proszę o skabusewanie na odpowiedni wątek. I teraz pytania:
- przysługuje mi pełny urlop bezpłatny + te 6 dni specjalnego?
- w firmie dowiedziałem się, że ja jako zwykły robol mogę dostać tylko pieniądze za te 6 dni a nie dni wolne i pieniądze. Natomiast każdy mój przełożony dostaje tylko wolne bez pieniędzy - czy tak jest w rzeczywistości czy ktoś chce mnie zrobić w ...?

Pozdrawiam
Grzegorz

Offline robertcph

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
Odp: Feriefridage
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Maj 2009, 12:57:34 »
nie zawsze mozesz dostac kase za te dni wolne, to w zaleznosci jaka firma ma polityke

albo kasa za te dni dodatkowe - wiec normalna wyplata jak zawsze plus kasa za te dni np. 50.000 + 10.000 = 60.000 koron i jestes w pracy te np. 22 dni

albo wolne ale platne jak bys byl w pracy - wiec normalna wyplata np. 50.000 koron ale 6 dni wiecej wolnego np. 22 dni pracy - 6  dni ekstra wolnego= 16 dni w pracy za te same pieniadze

proste jak d... ;D

Offline GrzegorzM

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Maj 2009, 15:24:59 »
O to mi chodziło. Dzięki.

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Maj 2009, 16:05:46 »
W jakich okoliczniściach sie te dni wolne należa? ja do tej pory nie słyszałam o czyms takim,i jestem ciekawa jak to z tymi dniami wolnymi  jest  ? mam 6 dniowy tydzien pracy , pracuje od ponad roku , i czasami biore 2 dni wolnego na wypad do Polski, jednak niegdy mi nikt za to wolne nie zapłacił :))

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Maj 2009, 23:34:48 »
Ferieloven sikrer lønmodtagere ret til 25 dages ferie og feriegodtgørelse eller løn under ferien. Loven regulerer også feriens længde og tidspunktet for den samt, hvornår og hvordan du optjener ret til betalt ferie. Loven giver mulighed for at give bøde til en arbejdsgiver, der ikke yder feriegodtgørelse, ferietillæg eller løn under ferie, eller som indgår aftaler, hvor medarbejderen giver afkald på deres ret til ferie. Arbejdsdirektoratet administrerer ferieloven.

Jeżeli nic nie masz określone w kontrakcie o pracę, to spytaj się pracodawcy o Twoje 25 dni wolnych. Prawo do tych dni wolnych gwarantuje Ci Państwo. nawet nie musisz należec do związków, żeby Ci się te płatne dni należały. Pracodawca nie może Cię ich pozbawic.

roslinka

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Maj 2009, 01:08:11 »
Tak jak Manior napisal 25 dni roboczych ferii ale liczonych 5 dni za tydzien czyli 5 tygodni´. W niektørych zakladach pracy jest overenkomst czyli umowa miedzy pracodawca a zwiazkami zawodowymi ze pracownikom nalezy sie oprøcz tego 5 dni tzw. feriefridage. Jezeli nie pracujesz jeszcze pelnego roku to ci sie to nie nalezy. W poszczegølnych zakladach pracy jest tak ze np. mozesz miec 3 tygodnie ferii a potem jak chcesz a te feriefriidage mozna rozdzielic na pojedyncze dni.
Zapytaj sie w swojej pracy o overenkomst to taka mala broszurka gdzie mozna sobie o tym przeczytac.

Gosc

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Maj 2009, 09:55:40 »
"Pracujesz więcej niż 5 dni w tygodniu, nabywasz prawo do 2,5 dnia urlopu za każdy miesiąc zatrudnienia. Jeżeli jesteś zatrudniony cały rok to nabędziesz prawo do 30 dni urlopowych. To znaczy 5 tygodni po 6 dni. Jesteś zatrudniony krócej niż 1 miesiąc, nabywasz prawo do 0,09 dnia urlopu za każdy dzień zatrudnienia."
http://home25.inet.tele.dk/pl/FerieKonto/index.html

Poza tym wiele firm daje 5 dni na opieke (omsorgsdage).

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 14 Maj 2009, 09:55:40 »

Gosc

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Maj 2009, 10:03:42 »
Czy masz i ewt. ile dni na opieke zalezy od twojej umowy o prace lub ukladu zbiorowego, jezeli jestes zatrudnionyn w prywatnej firmie.
"Hvis du er privatansat, har du kun ret til omsorgsdage, hvis det fremgår af din individuelle ansættelseskontrakt, af din overenskomst eller af den husaftale eller personalepolitik, der gælder på din arbejdsplads."
Zrodlo Omsorgsdage.

W mojej firmie jest tydzien.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #7 dnia: 14 Maj 2009, 10:03:42 »