poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Kupno auta w Danii z meldunkiem w PL  (Przeczytany 22566 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bluszcz

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 8
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Kupno auta w Danii z meldunkiem w PL
« dnia: 17 Maj 2009, 13:40:29 »
Witam,
chcialabym zapytac jak to jest z zakupem auta dunskiego. Niedlugo bede musiala kupic auto tutaj, bo mija drugi rok jak jezdze polskim autem (mam pozwolenie na to do wrzesnia) w Danii. Na jaki adres zarejestruja mi auto, skoro dokumenty jakie posiadam to jedynie polski dowod osobisty i zolta karta - jeszcze papabusewa - z polskim adresem.
Jak to sie ma do dunskich przepisow zabraniajacych jazdy na polskich blachach powyzej roku pracy w Danii?? Jak moge ta sprawe zalatwic, bo przeciez jestem Polka i adres stalego meldunku mam w Polsce. Tutaj tylko pracuje...
Jesli pojade takim autem do Polski (jak juz uda mi sie kupic tu i zarejestrowac to auto) to jak sie wytlumacze policjantowi przy kontroli, ze adres mam w PL a auto zarejestrowane w Danii?? Troche to pogmatwane...  Moze ktos ma podobny problem, albo moze juz ktos rozwiazal ten problem?
Pozdrawiam

Offline mb26

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
Odp: Kupno auta w Danii z meldunkiem w PL
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Maj 2009, 14:16:04 »
z tego co wiem to mozesz bez problemu jezdzic na blachach PL,wiec niewiem czy jest sens na dunskie .zawsze przy kontroli mozesz powiedziec ze mieszkasz w PL tylko pracujesz tu przez jakis czas,tak mi sie wydaje ale dowiedz sie

Rollo

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Maj 2009, 14:22:56 »
Na polskich blachach moze jezdzic tylko przez 2 tygodnie, byla o tym mowa 1000 razy.

Jesli jest juz 2 lata to kare jaka moga jej "dowalic" beda liczyc od momentu uzyskania CPR, chyba, ze udowodni jakos (np. umowa kupna-sprzedazy), ze auto posiada krocej.

I nie wiem co to za pozwolenie, ale na pewno nie dostalabys pozwolenia na 2 lata.

Adres zamieszkania w dowodzie rejestracyjnym podaj taki jak w dowodzie osobistym, nie bedzie zadnego problemu.

Mozesz miec 10 aut zarejestrowanych w roznych krajach, z tym nie ma problemu.

Offline Bluszcz

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Maj 2009, 15:35:20 »
Bylam na spotkaniu dla Polakow w SKAT w Billund, ktore odbylo sie w ubieglym roku w maju i tam poinformowano nas, ze do roku czasu mozna jezdzic na polskich blachach a przed uplywem tego roku mozna sie ubiegac o pozwolenie na poruszanie sie tym autem do kolejnego roku czasu a podobno nawet do 2 lat. Taka informacje uzyskalam w SKAT. Takze takie pismo o pozwolenie wyslalam do dunskiego urzedu skarbowego, ale w mejscowosci Taastrup, jak dobrze kojarze i warunkowo takie pozwolenie otrzymalam. Warunkiem bylo glownie to, ze musze jezdzic do PL srednio 2 razy w miesiacu, bo tak motywowalam swoja prosbe - ze czesto jezdze do kraju, prawie kazdy weekend oraz to, ze planuje pobyt w Danii do 2 lat. Teraz pobyt sie przedluzy, dlatego tez mysle o tym by kupic tu samochod, by uniknac jakichkolwiek klopotow.
Dla mnie dziwnym jest to, ze mozna zarejestrowac auto w Danii nie majac tu miejsca zameldowania. W PL tego nie zrobisz. Musisz miec meldunek i zgodnie z tym meldunkiem rejestrujesz w odpowiednim urzedzie swoje auto. A tu w DK zawsze wszystko na odwrot :-)
Mysle, ze problem z policja i placeniem kar moga miec osoby, ktore maja meldunek w DK a jezdza polskimi autami... W kazdym razie ja z pewnoscia poki co moge jezdzic swoim autem, bo pozwolenie posiadam - od SKAT.

Offline KARMA

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Maj 2009, 18:52:59 »
Istnieje w Danii cos takiego jakadres c/o (tzn."u kogos") i mozesz z tego skorzystac - to moze byc nawet adres Twojej firmy.Drugim wyjsciem jest samochod na dunskich tablicach ale niekoniecznie na twoje nazwisko-tu chodzi o tablice- nie o wlasciciela.

kaje

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Maj 2009, 19:12:29 »
Istnieje w Danii cos takiego jakadres c/o (tzn."u kogos") i mozesz z tego skorzystac - to moze byc nawet adres Twojej firmy.Drugim wyjsciem jest samochod na dunskich tablicach ale niekoniecznie na twoje nazwisko-tu chodzi o tablice- nie o wlasciciela.

Czyli jak kupie auto na dunskich rejestracjach to mam powiedziec w Skat ze mam adres c/o i mi auto zarejestruja.
Rowniez jak kolezanka mam zolta karte z polskim adresem
pozdr

Offline KARMA

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Maj 2009, 21:54:05 »
Dokladnie tak - tylko rejestruje sie w Motorkontoret nie w Skacie - to najczesciej jest przy Policji.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 17 Maj 2009, 21:54:05 »

kaje

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Maj 2009, 22:09:01 »
Droga Karma

Czyli tak
informacja na to 100 % sprawdzona?
Kupuje auto np w komisie
ide z dokumentami do skata i mowe ze nie mam meldunku w Dani pokazuje moj polski dowod osobisty moja zolta papabusewac karte z polskim adresem i mowie ze np wynjamuje od kogos mieszkanie i tam tylko mieszkam czyli mam c/o
potem ide do ubezpieczyciela i on mi ubezpiecza auto

Czy dobrze jest napisane

Jesli zle to popraw ,
Pytam oto tak szczegolowo bo nie chce zostac na lodzie z autem jak mi skat nie ze chce auta zarejestrowac  napisze rowniez ze nie chce sie meldowac w folkeregister
pozdr

kaje

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Maj 2009, 18:46:02 »
Czy zna ktos jakas rzeczowa odpowiedz

kaje

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Maj 2009, 16:19:45 »
Czy moze ktos mi pomoc nie chce zostac z autem na dunskich blachach bez mozliwosci zarejestrowania
dziekuje
pozdrawiam

Bonzur

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Maj 2009, 21:55:15 »
Zarejestrujesz bez problemu, o to sie nie martw.

kaje

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Maj 2009, 22:15:33 »
Zarejestrujesz bez problemu, o to sie nie martw.
Czy przerabiales ten temat.Mozesz podac wiecej szzegolow

Offline Bluszcz

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Maj 2009, 20:27:02 »
Wlasnie, czy ktos rejestrowal juz auto na dunskich blachach majac tylko i wylacznie polski adres zamieszkania?? czyli posiadal papabusewa zolta karte z polskim adresem no i oczywiscie polski dowod...

mirase

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Maj 2009, 22:56:40 »
Dokladnie tak - tylko rejestruje sie w Motorkontoret nie w Skacie - to najczesciej jest przy Policji.

Droga Karmo ,

Bylem  dzis w skat zarejestrowac auto i tak jak pisalas wpisalem moj adres zamieszkania,
Pani w skat wklepuje moj numer cpr i co sie okazuje tam widnieje moj polski adres
Nie chcieli mi go zarejestrowac ,pani w skat powiedziala ze musze wpierw wpisac sie do folkeregister a potem do niej wrocic.
Tak wiec to co napisalas  nie idze tego przeskoczyc,
moze znasz jakies przepisy ktore mowia ze mozna bez dusnkiego adresu  zarejestrowac  auto, moze pani w skat sie oswieci
pozdr

Roslinka

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Maj 2009, 00:55:18 »
No to podaj im ten adres pod ktørym faktycznie mieszkasz nawet jesli jest on c/o i nie masz oficjalnego meldunku - powinni łyknąć

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 29 Maj 2009, 00:55:18 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 307838
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16603
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39507
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45571
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42533
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand