Ogólne > Przepisy Kuchni Duńskiej

Lasania - dunski sposob

(1/4) > >>

EwaKamila:
Skladniki:
1 opak. platow lasanii (lasanie plader) najlepiej swiezych (nie tych twardych)
500g mieso mielone najlepiej wieprz-wol.
2 puszki pomidorow krojonych
1 karton morney sauce
1-2 startej marchewki
kilka zabkow czosnku
ser do posypania
przyprawy: sol, pieprz, majeranek

W garnku podsmazamy czosnek, wrzucamy mieso. Przyprawiamy. Jak mieso sie podsmazy wrzucamy pomidory z puszki i wszystko dusimy ok 10 min.
Oddzielnie przygotowujemy brytwanke, ktora po wysmarowaniu tluszczem wykladamy platkami lasanii.
Mieso z pomidorami wykladamy na platki lasanii w brytwance, po czym posypujemy starta marchewka, serem i polewany odrobina sosu Mornej. Nastepnie nakladamy nastepna warstwe platkow lasanii i ponownie mieso, marchewka, ser i sos, i zaleznie od wysokosci brytwanki powtarzamy (srednio wychodza 3 lub 4 warstwy).

Ostatnia warstwa konczy sie serem i sosem. Wkladamy do nagrznaego (ok.200stopni) piekarnika na ok 35-40 minut.
Po wyjeciu odstawiamy na ok 10 minut zeby sie sciela.

Smacznego.

Jomir:
Sposob po prostu jak sposob... nie sadze by byl jakis bardziej dusnki lub mniej dunski...

Moj maz Dun z dziada pradziada, uzywa "twarde plastry" lasanii... a sos robi sam - beszamel z zoltym serem (od razu wymieszane razem)...

Mysle, ze sposob wykonania lasanii zaalezy do przepisu jakim sie dysponuje i tyle...

aha... my jeszcze mamy innowacje w postaci pieczarek... kiedys dodawalismy pokrojone w plastry pieczarki, ale w zwiazku z tym, ze nasza corka wydziobywala je z lasanii jak kura ziarnka, teraz pieczarki bardzo drobniutko kroimy.

Tula:
Ja rowniez uzywam platow twardych i sama robie beszamel. Uzywam tez jednorazowych foremek zamiast brytfanki, mniej mycia ;) Moj sposob jest taki, ze po ulozeniu lazanii w foremce i zalaniu jej sosem zostawiam ja na jakies 15 minut, a dopabuse pozniej wstawiam do piekarnika. Wtedy mam pewnosc, ze platy sa wystarczajaco miekkie. Przy czym nadzienie nie moze byc gorace, a uprzednio wystudzone, inaczej platy sie powyginaja. Nasze nadzienie jest warzywne lub szpinakowe.
Smacznego.

Bonzur:
lasagne*

Bonzur:
Glupek ze mnie, ze Was tak poprawiam, prawda?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej