poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: nalot na polskie blachy w Aulum  (Przeczytany 24294 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

swr

• Gość
Odp: nalot na polskie blachy w Aulum
« Odpowiedź #30 dnia: 21 Maj 2009, 22:24:15 »
ciekawe kiedy zamkna watek

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 78
  • Reputacja: +59/-5
« Odpowiedź #31 dnia: 21 Maj 2009, 22:42:19 »
W tym momencie nie widzę powodu ażeby zamykać wątek . Mam pytanie czy czy ktoś nie rozumie tego co napisałem czy problem ze zrozumieniem leży po stronie pani "a".

[Posted on: 21 Maj  2009, 22:30:03]

Czym dłużej tu jestem ty bardziej przestaje się dziwić kontrolą samochodów , pieniądze naprawdę nie spadają z nieba mamy takie same prawa jak rodowici obywatele tego kraju , mam wielu znajomych którzy dostają pieniądze na dzieci które są w Polsce , którzy mają tutaj dzieci i dostają dofinansowanie do przedszkola , na dojazdy taksówką dzieci do szkoły , dofinansowanie mieszkanie , 8 procent tzw podatku , bo zaczynamy naprawdę więcej brać niż dawać i jeszcze mamy samochody które są na naszych blachach a duńczycy z podatków za te samochody  które płacą, dopłacają w pewnym sensie nam .

cf

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 21 Maj 2009, 22:44:38 »
A byles kolego zameldowany zolta karta plastik dunski adres
nie byles z tym u adwokata

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #33 dnia: 21 Maj 2009, 22:45:05 »
wer nie cwsm11 ale cwsm111 dla szcunku dla polskiej motoryzacji ..... żart ;D

Offline Zurich

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #34 dnia: 21 Maj 2009, 22:46:38 »
W tym momencie nie widzę powodu ażeby zamykać wątek . Mam pytanie czy czy ktoś nie rozumie tego co napisałem czy problem ze zrozumieniem leży po stronie pani "a".

Nie ma co sie denerwowac ;).Na tym forum bylo juz kilka watkow podobnej tresci ktore zawsze konczyly sie awantura i byly zamykane.

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #35 dnia: 21 Maj 2009, 22:49:47 »
zameldowanie w dani żółta karta jest tym samym czym cpr , miałem. Prawnik był z naszej firmy pod która byłem zatrzymany. I nic

14 DNI OD PODJĘCIA PRACY W DANI  i tak dobrze że po długich bojach nie został mi naliczony podatek środowiskowy od początku pobytu w dani lub sprowadzenia samochodu tego akurat nie pamiętam .

sr

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 21 Maj 2009, 22:55:08 »
A moze znasz wytlumaczenie dlaczego obywatele Niemiec moga jezdzic autami na de blachach pracuja i co 2 tyg na wekend do domu,nie maja meldunku do mieszkania maja 900 km

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 21 Maj 2009, 22:55:08 »

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #37 dnia: 21 Maj 2009, 23:05:15 »
Nie wiem , obok mnie parkuje samochód na niemieckich blachach chyba 2 lata i co i nic. Jeśli mnie pamięć nie myli ktoś tu pisał o piłkarzu grającym w dani a mającym samochód na szwedzkich tablicach i o jego spektakularnym zatrzymaniu i karze jaką dostał,i czekającej go rozprawie za oszustwo podatkowe za nieprzerejestrowanie samochodu , czasami przeglądam gazety i telewizję i widze że policja kontroluje szwedzkie blachy,bo z nimi jest największy problem.Może zatrzymanie tego piłkarza było zwykłą pokazówką ,może oczekiwali jak bedzie reakcja ludzi poruszających się na szwedzkich blachach, jak jest przy granicy niemieckiej  nie wiem .

Offline Zurich

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #38 dnia: 21 Maj 2009, 23:11:47 »
W Danii jest coraz wiecej polakow zainteresowanych tym tematem.Nikt z nas nie jest prawnikiem bieglym w tych sprawach.Kazdy pisze co slyszal lub co go spotkalo i z tego tworzy sie jakis niejasny obraz.Mysle ze aby wyjasnic sprawe doglebnie zajac sie powinien tym nasz konsul.To on powinien wyslac zapytanie do skata z prosba o DOGLEBNE wyjasnienie tej sprawy z podaniem konkretnych paragrafow.Tzn. kto kiedy i w jakich okolicznosciach i jak dlugo moze jezdzic na obcych rejestracjach.Moze tak polaczyc sily  napisac tresc e-maila i kazdy polak mieszkajacy w danii zainteresowany ta sprawa wyslal by takiego e-maila do konsula.Mysle ze takich maili bylo by setki o ile nie tysiace.To napewno uswiadomilo by naszej ambasadzie waznosc problemu.Co wy na to???????????

re

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 21 Maj 2009, 23:18:16 »
Bedzie odp
Skat kazda sprawe rozpatruje indywidualnie.
A w Dani Mamy Ambasadora to wyzsza ranga

mieszkaniec DK

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 21 Maj 2009, 23:49:13 »
Ja napisalem oficjalne pismo do Skatu po rocznej jezdzie na PL blachach, otrzymalem specjalny formularz, wypelnilem, wyslalem i po ok 4 tyg przyszla odpowiedz, ze musze albo auto przerejestrowac na dunskie blachy (co sie nie oplaca) albo w przeciagu 2 tygodni auto wywiezc do PL i tak tez zrobilem. Kupilem auto na raty, mam Dk blachy i spokoj z tematem. Jedynie osoby pracujace czasowo moga liczyc na pozytywne rozpatrzenie podania i zgode na uzywanie PL blach. Pozostalym moze sie udawac do czasu, a chyba nikt ni chce zaplacic no niemalych pieniedzy kary (60000 DKK przynajmniej). Ponadto pamietajcie o "życzliwych" sasiadach. Tutaj nie ma sentymentow - tzn do czasu.

Offline Zurich

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #41 dnia: 22 Maj 2009, 08:33:45 »
Ja napisalem oficjalne pismo do Skatu po rocznej jezdzie na PL blachach, otrzymalem specjalny formularz, wypelnilem, wyslalem i po ok 4 tyg przyszla odpowiedz, ze musze albo auto przerejestrowac na dunskie blachy (co sie nie oplaca) albo w przeciagu 2 tygodni auto wywiezc do PL i tak tez zrobilem. Kupilem auto na raty, mam Dk blachy i spokoj z tematem. Jedynie osoby pracujace czasowo moga liczyc na pozytywne rozpatrzenie podania i zgode na uzywanie PL blach. Pozostalym moze sie udawac do czasu, a chyba nikt ni chce zaplacic no niemalych pieniedzy kary (60000 DKK przynajmniej). Ponadto pamietajcie o "życzliwych" sasiadach. Tutaj nie ma sentymentow - tzn do czasu.

Ja rowniez chce kupic dunskie auto.Ale chodzi o to ze co jakis czas temat ten wraca jak bumerang.Ludzie szukaja sobie usprawiedliwienia swojego postepowania.To ze jezdza na PL tlumacza sobie bo mnie nie zlapia bo nikoga jeszcze nie zlapali bo niemcy,litwini i szwedzi jezdza na swoich bo to niezgodne z prawem UE i jeszcze na 1000 innych spoosobow.A mnie chodzi o to aby skat podal konkretne przepisy dunskiego prawa WRAZ Z WYKLADNIA ktorymi sie kieruje wydajac badz nie wydajac pozwolenia nie konkretnej osobie lecz ogolnie i dlaczego w danii nie mozna jezdzic na obcych rejestracjach i czy to jest zgodne z prawem UE.Ja wiem ze na tym forum jaki na stronie ambasaby pisze ze w ciagu 14 dni trzeba przerejesstrowac.Ale to jest sucha informacja.Chodzi o to aby rtaz na zawsze sprawe wyjasnic dokladnie.

Roslinka

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 22 Maj 2009, 08:51:06 »

Mozna napisac do skatu i w ciagu 5 dni przysylaja odpowiedz - a jak sie chce otrzymac wiążącą odpowiedz kosztuje to
chyba 300 kr.

Tula

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 22 Maj 2009, 10:52:14 »
Ja nie wiem, dlaczego zawsze to sie tak konczy w temacie o autach...
Apeluje o umiar, bo rzeczywiscie zamkne.

Offline felis

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #44 dnia: 22 Maj 2009, 14:01:16 »
cwsm111 - mam takie pytanie do Ciebie. Jeśli mają wszystko: dane i zdjęcia. Można powiedzieć, że wiedzą wszystko. To dlaczego czekają. W końcu mogliby wysłać powiadomienie listem, że masz 14 dni na przerejestrowanie i problem z głowy.

Pytam się z ciekawości. Czasami tego systemu Duńskiego nie rozumiem.

A tak na marginesie.
Kiedyś wysłałem zapytanie do Skatu abym mógł korzystać z samochodu przez rok bez konieczności zmian blach. Skat po miesiącu wysłał mi odpowiedź.
W liści zawarte było wszystko o mnie: gdzie pracuję i na jaką umowę, od kiedy mam pozwolenie itp.
Na końcu było napisane.
Z powyższym musi Pan przerejestrować samochód. :)

p.s.
Duńczycy też będą nas inaczej postrzegać jeśli zaczniemy respektować ich prawo.
Jak to mówią "takie jest prawo"
pozd.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #44 dnia: 22 Maj 2009, 14:01:16 »

polskie agencje pracy

Zaczęty przez 6palcyDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 17803
Ostatnia wiadomość 16 Lut 2012, 21:37:25
wysłana przez 6palcy
polskie szkoly

Zaczęty przez martuchnamDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 60
Wyświetleń: 48621
Ostatnia wiadomość 26 Maj 2008, 22:40:11
wysłana przez Jomir
Nad polskie góry

Zaczęty przez SporoceDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 58382
Ostatnia wiadomość 12 Lut 2019, 10:42:46
wysłana przez murawskian
czy moge stracic polskie prawo jazdy w danii ?

Zaczęty przez jarras37Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 29
Wyświetleń: 55758
Ostatnia wiadomość 08 Cze 2008, 16:53:24
wysłana przez vera
Polskie menu

Zaczęty przez MieciaDział Hydepark

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 19394
Ostatnia wiadomość 17 Gru 2009, 17:32:14
wysłana przez willy