poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Aktivering  (Przeczytany 4813 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ggg

• Gość
Aktivering
« dnia: 03 Cze 2009, 14:11:13 »
Witam,

mam pytanko - czy ktos z Was uczestniczyl w tzw. aktivering , na ktore jest sie wysylanym przez Jobcenter w przypadku pobierania zasilku saocjalnego?
Jesli tak to czy mozecie napisac kilka slow jak ta aktivering wyglada, co sie tam robi ?

dzieki serdeczne za ewentualne odpowiedzi :)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Aktivering
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Cze 2009, 14:25:14 »
Normalnie pracuje.
Roznica tylko taka, ze nie dostaje sie wynagrodzenia, a wciaz zasilek oraz to, ze etaty sa tymczasowe.
Celem takich zadan jest "latanie dziur" etatowych w przypadku, krotkotrwalej nieobecnosci pracownikow. Dla pracownika natomiast, podtrzymywanie gotowosci do podjecia pracy.

Warto sie starac w trakcie takiej tymczasowej pracy, gdyz czasem moze sie z niej wykroic etacik.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

ggg

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Cze 2009, 14:49:13 »
Dziekuje Mirra za odp.

Czy orientujesz sie jak oni te prace rozdzilelaja, tzn. chodzi mi o to, czy wszyscy robia to samo bez wzgledu na zawod i dotychczasowe miejsce pracy?
Czyli np. dotychczasowy pracownik biurowy, na aktivering zaczyna np. malowac sciany czy "przybijac gwozdzie" ?

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Cze 2009, 14:53:20 »
Znalam jedna osoba, ktora przechodzila aktivering.
Dopasowane to bylo do wyksztalcenia danej osoby. Pytali sie tez o zainteresowania.
Znajomosc jezyka byla wazna.
Jesli chodzi o wynagrodzenie itd, to nie bylo tak rozowo. Mowiono mi, ze zasilek to zasilek (jego wysokosc) , a praca na pelen etat.
« Ostatnia zmiana: 03 Cze 2009, 15:08:05 wysłana przez mala_z_Aarhus »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Cze 2009, 15:03:13 »
No niestety nie orientuje sie. Znam temat tylko z teorii i tego, ze wlasnie do mojej mamy przychodza pomocnice na aktivering. Jednak trudno mi powiedziec, czy ich wyksztalcenie jest zgodne z wykonywana praca.

Jedno co moge powiedziec, ze do pracy biurowej jezyk dusnki jest niezbedny i to raczej na dobrym poziomie. Wiec, ewentulny brak znajomosci jezyka niestety automatycznie obniza kwalifikacje.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Cze 2009, 15:04:56 »
Kiedys bylem na czyms takim. Przychodzi twoj czas, zostajesz wezwany na rozmowe i musza znalezc dla ciebie aktievering z tego co w danej chwili maja. Jak nie bedzie tego co chcesz to musisz brac to co jest. Jest to normalna praca - ja np. bylem listonoszem. :)

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Cze 2009, 20:21:51 »
Niekoniecznie musi to byc praca - moga tez byc kursy lub wyksztalcenie (ewt. dowiedz jakie kursy i jakie wyksztacenie wchodzi w gre). Dobrze miec samemu jakis plan.

Troche informacji po dunsku
Arbejdsløshed
Jest roznica czy otrzymujesz dagpenge czy kontathjælp i ile masz lat.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 03 Cze 2009, 20:21:51 »

skan_dia

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Cze 2009, 15:33:02 »
Czesc,

Postanowilem podczepić sie pod ten temam poniewaz obecnie jestem na kontanthjælp (zabraklo mi 200 godzin do a-kasy) nie mialem jeszcze okazji korzystac z aktivering. Mam pytanie w styczniu bedac szczesliwcem majac dobra prace postanowilem wykupic wakacje na lipiec. Pech chcial ze firme przenosili i wyszyscy dostali wypowiedzenie. Czy moge na okres moich "wakacji" zawiesic socjala z kommuny a po powrocie korzystac z niego dalej? Troche szkoda zeby przepadly juz zaplacone wakacje :/

ggg

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Cze 2009, 19:03:50 »
Dziekuje wszystkim za odpowiedzi na moje pytanie :)

Do kolegi Skan-dia - nie powinno byc problemu z wyjazdem na urlop, zakladajac ,ze wypracowales sobie tyle dni urlopowych,zeby wystarczylo Ci na te wykupione wczasy.
Z tego co sie orientuje to wyglada to tak,ze w kommunie ustalasz kiedy chcesz wykorzystac wypracowany urlop, jak to ustalicie to w kommunie podstempluja Ci Twoja feriekort i Twoj byly pracodawca wyplaci Ci wtedy nalezne feriepenge.Podczas trwania urlopu nie dostaniesz kontanthjælp - musi Ci wystarczyc feriepenge...

Pozdrawiam.

gosc

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Cze 2009, 19:15:19 »
moze to co opisze nie dotyczy tego tematu ale................ od poczatku maja jestem bez ppracy redukcja z powodu kryzysu udalam sie wiec do jobcenter zarejstrowac sie potem zlozylam wniosek w komunie wszystko pieknie ladnie czekalam 3 tygodnie na odpowiedz z komuny lecz nic nadal nie przychodzilo wiec postanowilam pujsc i zapytac sie czy jest decyzja juz w mojej sprawie pan powiedzial ze jeszcze dziaiaj da odpowiedz  po godzinie zadzwonil i zarzadal abym mu dostarczyla jakies pismo z jobcentera anastepnie mam sie udac do odense po dokument potwierdzajacy to ze mimo iz mialam staly pobyt ze po utracie pracy moge przebywac jeszcze na tym pozwoleniu przez pol roku pani w biurze imigracyjnym powiedziala ze taki dokument dostanw w trakcie tygodnia minol juz drugi i nie ma odzewu dzwi mnie to ze jedni ida i dostaja bez problemu a inni maja stwarzane poblemy mimo ze pracowalam przez rok  i chcialabym sie zapytac czy orientujecie sie moze od czego jest zalezna przyznana kwota tej pomocy rozumiem ze od wieku ale czy cos jeszcze na to wplywa ja naprzyklad mam28 lat

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Cze 2009, 20:58:17 »
Zacznijmy od tego, ze nie mialas stalego pobyt, a nieograniczony unijny, na czas tak dlugi, jak dlugo bedziesz potrafila sie tu utrzymac. Widocznie trafilas na urzednika, ktory sprawdza wszystko zanim podejmie decyzje.
Na odpowiedz z urzedu imigracyjnego czekasz bo maja nawalnice papabusew. Ot wszsytko.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #10 dnia: 04 Cze 2009, 20:58:17 »

aktivering

Zaczęty przez InezDział Hydepark

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 4728
Ostatnia wiadomość 05 Lis 2010, 20:26:47
wysłana przez mefisto9010
Aktivering

Zaczęty przez MZDział Hydepark

Odpowiedzi: 11