poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Nowe rozliczenie  (Przeczytany 6074 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kalo21

• Gość
Nowe rozliczenie
« dnia: 09 Cze 2009, 18:12:01 »
Cześć.
W dniu 7 czerwca otrzymałem nowe rozliczenie podatkowe za 2008 rok. Sam się rozliczyłem zgodnie z terminem do końca kwietnia. Dostałem zwrot podatku. Teraz dostałem nowe rozliczenie i wg niego mam zwrocic podatek Skatowi? Czy moge jakos via TastSelv to poprawic? Prosze o wyjasnienie o co chodzi. Dziekuje:)

Ksiegowy ARHUS

• Gość
Odp: Nowe rozliczenie
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Cze 2009, 18:44:34 »
Istotnie tak sie dzieje. SKAT zapowiedzial kontrole zeznan podatkowych wszystkich obcokrajowcow, ze wzgledu na duze naduzycia. W Danii kazdy obywatel tu pracujacy, teoretycznie wszystko moze odpisac sobie od podatku, czy mu sie nalezy, czy nie. Dostaniesz nawet zwrot ,,nadplaconego´´ twoim zdaniem podatku. Ale wszystkie skladane zeznania sa kontrolowane w okresie 2 lat od ich zlozenia w skacie. Dunczycy o tym wiedza , wiec dziesiec razy zapyraja zamin klikna ikonke. Widac - szybko sie rozliczyles, a oni jeszcze szybciej cie sprawdzili.
Jesli SKAT nie wezwal cie do urzedu celem wyjasnienia, podejrzewam, ze zauwazyl tzw blad oczywisty w zeznaniu podatkowym, nie podlegajacy dyskusji. Bo np takie sprawy jak realna liczba odliczonych wyjazdow do Polski sprawdzana jest w taki sposob, ze musisz przyniesc do SKATU kwitki z tych wyjazdow.
Ale jesli odliczyles wyjazdy, a skat zauwazyl, ze np miales stala umowe o prace,( a wedlug najnowszych interpretacji SKAT- w takim przypadku odpis ci sie nie nalezy), to po prostu oni to skorygowali ( bo maja u siebie kopie Twoich umow pracy od pracodawcy) I nie beda juz z toba dyskutowac.
Trzeba zwrocic, bo beda duze kary za windykacje
A DUNSKI SKAT podpisal z POLSKA SKARBOWKA umowe o wymianie informacji, wiec jak cie nie scigna tutaj, to sciagnie z ciebie polska skarbowka i to z wysokimi odsetkami i oplatami
Z naszego biura znamy juz niejeden taki przypadek

kalo21

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Cze 2009, 19:06:06 »
Ale ja rzetelnie sie rozliczylem, mialem umowe na rok, wpisałem liczbe dojazdow do Polski, dojazdy do pracy powyzej 24 km i na wyzywienie i na noclega w ramach wyjasnienia dostalem taki tekst:
Du modtager denne årsopgørelse fordi:
- Ændret skatteansættelse på grund af ændret årsopgørelse/selvangivelse.
Co to oznacza?
Obecnie przebywam na stałe w Polsce. Czy mogę jakos to im wyjasnic, czy moge wprowadzic jeszcze zmiany via TastSelv?
Dziekuje:)

Kalo 21

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Cze 2009, 21:09:54 »
Tekst:

"Otrzymujesz to roczne rozliczenie podatkowe , bo zmieniono obliczenie podatku ze wzgledu na zmiany w rocznym rozliczeniu podatkowym / deklaracji podatkowej."

pozdrawiam

Klignon

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Cze 2009, 07:43:59 »
Porownaj co zostalo zmienione i kto to zmienil (kwoty sa naznaczone i ponizej jest wyjasnienie). Jezeli SKAT zmienil kwoty i nizgadzasz sie z nimi, to mysle ze musisz zwrocic sie do SKATu.

Klignon

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Cze 2009, 07:46:18 »
Albo podaj mi twoj personnummer i TastSelv-kod na klingon@mail.dk

kaza zwracac

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Cze 2009, 11:58:53 »
Hej.
Mnie tez spotkala taka niesympatyczna sytuacja. Pracowalam rok czasu, tak bylo umowione z pracodawca. Ale SKAT potraktowal ta umowe nie jako czasowa tylko stala, bo pracodawca ,,zapomnial'' postawic krzyzyk w odpowiedniej rubryce na umowie. No i dostalam informacje, ze musze zwrocic skatowy otrzymany juz na konto zwrot 12 tys DKK i doplacic jeszcze 1700 DKK. Tlumaczenia nic nie daly, sprawa miala klauzule ,,natychmiastowej wykonalnosci´´. Chcialam zgonic wszystko na osobe, ktora mnie rozliczala, ale ich nie interesowalo komu dalam moje kody, bo kwitu na to, ze ta babka mnie rozliczyla nie mialam, a ona teraz, ze jej podalam takie informacje i ja to nic nie obchodzi. Swoje skasowala i ma mnie gdzies!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A skat juz zajal mi konto dunskie na ktorym bylo jeszcze troche kasy, reszte musze gdzies wyskubac, bo pieniazki sie rozeszly jakos szybko

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Cze 2009, 11:58:53 »

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Cze 2009, 12:56:48 »
(...) bo pracodawca ,,zapomnial'' postawic krzyzyk w odpowiedniej rubryce na umowie. (...) Chcialam zgonic wszystko na osobe, ktora mnie rozliczala, ale ich nie interesowalo komu dalam moje kody, bo kwitu na to, ze ta babka mnie rozliczyla nie mialam, a ona teraz, ze jej podalam takie informacje i ja to nic nie obchodzi. Swoje skasowala i ma mnie gdzies!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lubie ta szczerosc.

Jesli podpisala pani umowe, to nalezalo ja tez przeczytac i sprawdzic.

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Cze 2009, 20:09:14 »
 Trudno się nie zgodzić.. "zapomniał"... ;D

zrozpaczona

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Cze 2009, 11:48:46 »
Tobie Mala latwo tak mowic. Czlowiek przyjezdza zakrecony jak nalesnik, cieszy sie, ze ma prace za kase jakiej w Polsce jego rodzice nigdy na oczy nie widzieli, a Ty mowisz, ze trzeba patrzec co podpisujesz, pilnie sprawdzac kazdy krzyzyk. owszem, ale zebym chciala tak dokladnie sie wczytac w te umowe to bym musiala siedziec nad nia godzine ze slownikiem. Ty Swoja umowe podpisywalabys godzine? Dali do podpisania to czlowiek podpisal i cieszyl sie ze ma robote. A w mojej umowie tak na marginesie, to co drugi paragraf to jakis odnosnik do ukladu zbiorowego. Wszyscy madrzy, ale jak zlapia robote, toby pracodawce, wiecie gdzie jeszcze pocalowali. Zreszta u nas bylo krotko, cos sie nie podoba, to za brama stoi 100 chetnych.

sonka

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Cze 2009, 12:53:31 »
Hej.
Mnie tez spotkala taka niesympatyczna sytuacja. Pracowalam rok czasu, tak bylo umowione z pracodawca. Ale SKAT potraktowal ta umowe nie jako czasowa tylko stala, bo pracodawca ,,zapomnial'' postawic krzyzyk w odpowiedniej rubryce na umowie. No i dostalam informacje, ze musze zwrocic skatowy otrzymany juz na konto zwrot 12 tys DKK i doplacic jeszcze 1700 DKK. Tlumaczenia nic nie daly, sprawa miala klauzule ,,natychmiastowej wykonalnosci´´. Chcialam zgonic wszystko na osobe, ktora mnie rozliczala, ale ich nie interesowalo komu dalam moje kody, bo kwitu na to, ze ta babka mnie rozliczyla nie mialam, a ona teraz, ze jej podalam takie informacje i ja to nic nie obchodzi. Swoje skasowala i ma mnie gdzies!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A skat juz zajal mi konto dunskie na ktorym bylo jeszcze troche kasy, reszte musze gdzies wyskubac, bo pieniazki sie rozeszly jakos szybko

Piszesz ze pracowałaś czy to znaczy ze juz nie pracujesz? i nie jestes w Danii? to jeszcze masz szanse dyskutowac ze skatem. A rozliczającej babki nie wiń bo chciała dla ciebie dobrze - może nie pokazałaś jej umowy o prace

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Cze 2009, 13:51:53 »
Nie urodzilam sie ze znajomoscia jezyka dunskiego.
Swoja pierwsza umowe przed podpisaniem wzielam do domu i meczylam...Az poszlam do sasiada, ktory doszedl do wniosku, ze za butelke wodki popatrzy na to.
W zadnym kraju - nawet naszej ojczyznie - nie podpisze czegos przed przeanalizowaniem. Jakos tak mam.

Uwazam, ze albo odwolasz sie do Skatu, a wtedy radze zatrudnic dobrego ksiegowego, albo juz przepadlo - nadano juz klauzure wykonywalnosci.

woelr

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Cze 2009, 15:11:50 »

czy  przed ta klauzura  jest jakas mozliwosc odwolonia ,czy skat nadal taka klauzure  i koniec kropka,zadnej mozliwosci
« Ostatnia zmiana: 02 Sie 2009, 11:06:33 wysłana przez mala_z_Aarhus »

Klignon

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Cze 2009, 23:32:41 »
Tlumaczenie umowy ze slowniczkiem jest nierealne i skad moglabys wiedziec jaki ma wplyw na opdatkownie umowa na czas okreslony i nieokreslony?

Otrzymalas ulge za przejazdy do domu w Polsce?

Offline felis

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Cze 2009, 11:13:25 »
Ale ja rzetelnie sie rozliczylem, mialem umowe na rok, wpisałem liczbe dojazdow do Polski, dojazdy do pracy powyzej 24 km i na wyzywienie i na noclega w ramach wyjasnienia dostalem taki tekst:
Du modtager denne årsopgørelse fordi:
- Ændret skatteansættelse på grund af ændret årsopgørelse/selvangivelse.
Co to oznacza?
Obecnie przebywam na stałe w Polsce. Czy mogę jakos to im wyjasnic, czy moge wprowadzic jeszcze zmiany via TastSelv?
Dziekuje:)

Z tego co się orientuję to nie można łączyć tych ulg. Tzn. ulgi za dojazd powyżej 24 km oraz diet. Diety są dla osób pracujących na czas określony (praca tymczasowa), a za dojazdy dla osób płacący normalny podatek.
Może się mylę dlatego też proszę sobie to dokładnie zweryfikować.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 14 Cze 2009, 11:13:25 »

Rozliczenie

Zaczęty przez edipolo1Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 9199
Ostatnia wiadomość 22 Mar 2007, 21:39:16
wysłana przez edipolo1
skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 23510
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
Zerowy dochód. Rozliczenie.

Zaczęty przez pablito08Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 10238
Ostatnia wiadomość 27 Kwi 2011, 22:07:12
wysłana przez pablito08
Chorobowe a rozliczenie - proszę o pomoc