poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Mam pytanie o alimenty  (Przeczytany 4384 razy)

prawo

• Gość
Mam pytanie o alimenty
« dnia: 14 Cze 2009, 16:24:48 »
Dwa  lata mieszkam i pracuje w Danii od pięciu lat place alimenty nic wstydliwego . Ostatnio była żona odgraża się podwyżką podając sumy po których kolana mi się uginają . Ja płaciłem  płace i taki mam zamiar dalej, ale mam też zamiar za jakiś czas wrócic do Polski .podobno w Danii alimenty ustalone są odgórnie. Czy ktoś wie jak to wygląda od strony prawnej ?

alimenty

• Gość
Odp: Mam pytanie o alimenty
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Cze 2009, 17:28:24 »
Znajomy z pracy płaci 1100 dkk. Jest Duńczykiem tak ma zasądzone przez sąd.
 Groźbami byłej żony się nieprzejmuj, przedstaw jaj jakie masz wydatki tu na miejscu i ile kosztuję życie w Danii.
Pozdrawiam 8)

Offline robertcph

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
    • Status GG
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Cze 2009, 18:24:20 »
 tu placi sie tyle ile rzad okreslil, jesli chodzi o rzad polski to zapytaj sie najlepiej w ambasadzie bo w polsce sa inne przepisy i alimenty sa regulowane od zarobkow i ona ma prawo do ubiegania sie sadownie o zmiane wysokosci alimentow, zle ze jej podales ze mieszkasz za granica bo teraz bedzie cie wykozystywala

prawo

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Cze 2009, 18:47:52 »
Ja to wiem ale pod jakie prawo wkoncu podlegam ??? Bo jestem zameldowany mieszkam pracuje place podatki  w Danii to moje centrum życiowe . W Danii to 1100 DK a w Polsce do 60 /  kto wie jak to własciwie jest ???     

yoursoul

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Cze 2009, 19:32:46 »
pod dunskie -

osoby mające miejsce zamieszkania na terytorium państwa, które jest stroną konwencji lugańskiej, mogą być pozywane przed sądy tego państwa. Z omawianego punktu widzenia nie ma znaczenia obywatelstwo osoby pozwanej. Osoba mająca miejsce zamieszkania w państwie będącym stroną konwencji lugańskiej może być pozwana przed sądy tego państwa niezależnie od tego czy ma obywatelstwo państwa, w którym zamieszkuje, czy jest obywatelem innego państwa będącego stroną konwencji, czy też ma obywatelstwo państwa trzeciego.

W świetle powyższej zasady jurysdykcja przysługuje sądom państwa, w którym pozwany ma miejsce zamieszkania. Zasada ta dotyczy tylko sytuacji, gdy miejsce zamieszkania pozwanego znajduje się w państwie, które jest stroną konwencji.

Jak z powyższego wynika osoba zamieszkała w Polsce może dochodzić alimentów od osoby zamieszkałej w jednym z 18-tu państw Europy Zachodniej przed sądami tego państwa, w którym ma miejsce zamieszkania pozwany.

to fragment ze strony   http://www.ms.gov.pl/lugano/dochodzenie_alimentow.php

ale teraz juz nie jestem pewna , gdyz w innym artykule pisze ze zazwyczaj  w pierwszej kolejności należy uzyskać w Polsce wyrok sądowy, zasądzający alimenty a dalsza procedure przeprowadzic przez zagranicznym sadem .
http://www.powroty.gov.pl/powrotnik/rodzina/rozwod/alimenty
chyba jednak musisz poradzic sie adwokata
« Ostatnia zmiana: 14 Cze 2009, 19:47:59 wysłana przez yoursoul »

sonka

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Cze 2009, 01:18:21 »
A to nie wstyd pytać sie o coś takiego - dzieci są twoje potrzebują tez jeść i żyć a ty co nie możesz im zapewnić tego minimum egzystencji?
Facet jesteś obrzydliwy jak nie chcesz płacić za własne dzieci - może nakopią ci dupe jak dorosną

bnm

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Cze 2009, 06:01:52 »
A to nie wstyd pytać sie o coś takiego - dzieci są twoje potrzebują tez jeść i żyć a ty co nie możesz im zapewnić tego minimum egzystencji?
Facet jesteś obrzydliwy jak nie chcesz płacić za własne dzieci - może nakopią ci dupe jak dorosną

a co się tak rzucasz od razu... facet płaci, i pyta, bo zona chce "podwyżki" z tekstu wynika, że znacznej....

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 15 Cze 2009, 06:01:52 »

Offline KARMA

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Cze 2009, 19:08:34 »
Stawka alimentow jest ustalona urzedowo na ca. 1100 koron na dziecko miesiecznie a o sume zaplaconych alimentow zwieksza sie ulga podatkowa.Dobrowolnie mozna placic wiecej ale nikt nie moze Ciebie zmusic - nie mozna takze zajac twoich pieniedzy na koncie ani wejsc na pensje.Jesli taka kwota wystarcza dunskim dzieciom to wystarczy i Twoim - w koncu maja dwoje rodzicow i na obojgu ciazy obowiazek zapewnienia dzieciom utrzymania.

yoursoul

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Cze 2009, 19:40:10 »

maja dwoje rodzicow i na obojgu ciazy obowiazek zapewnienia dzieciom utrzymania.

niby tak ...ale pod zakladajac ,  ze to drugie z rodzicow jest zdolne do pracy , w praktyce to oznacza ze wszystko zalezy od indywidualnej sytuacji  ;)

Offline robertcph

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Cze 2009, 18:51:57 »
chciales miec dzieci to teraz plac na nie ale nie pozwol zeby byla zona cie wykozystywala, plac to co masz do placenia a jesli chcesz wiecej kasy przeznaczyc dla swoich dzieci to zrob to w inny sposob bo to nonsens zebys tez jej utrzymanka/kow finansowal

dowiedz sie najlepiej w ambasadzie jakie masz mozliwosci zeby uniknac aby cie ze skory teraz obdarla, plac to co masz do placenia a reszte dowiedz sie i wtedy zadecydoj co dalej

[Posted on: 17 Czerwiec  2009, 18:48:55]

to ze juz z nia nie jestes nie jest jednoznaczne ze ja i jej kochankow masz utrzymywac do konca zycia ze wzgledu na to ze pracujesz w innym kraju, zycie dalej toczy sie wiec nie pozwol jej zeby toba manipulowala, wszystko dowiedz sie najlepiej z pierwszej reki

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #9 dnia: 17 Cze 2009, 18:51:57 »

pytanie

Zaczęty przez didooDział Pomoc!

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 7453
Ostatnia wiadomość 08 Sie 2011, 18:38:33
wysłana przez didoo
Krotkie pytanie dot. ulg za dojazdy i wyzywienie

Zaczęty przez soul1985Dział Podatki

Odpowiedzi: 15