poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Jak sie zameldowac tymczasowo?  (Przeczytany 12440 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bluszcz

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 8
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Jak sie zameldowac tymczasowo?
« dnia: 08 Lip 2009, 20:53:53 »
Witam,
Takie wlasnie pytanie chcialabym zadac Wam, gdyz mimo, ze wydaje sie to proste - pojsc do komuny, w ktorej sie mieszka i zglosic, ze chce sie zameldowac, to niestety nie dalo sie tak zrobic. Pani w komunie wpierw powiedziala, ze jej kolezanka ma urlop no i zadzwonila do innej komuny i pozniej powiedziala mi, ze mam jechac do Arhus,zeby sie zameldowac <szok>. Dlaczego mialabym jechac do Arhus skoro mieszkam w Hedensted komunie?? Potrzebuje tylko meldunku, zeby moc kupic auto.
W sumie chce miec polski adres, ale DK zmusza mnie by sie zameldowac.....
Czy ktos sie meldowal w komunie?

Justa27

• Gość
Odp: Jak sie zameldowac tymczasowo?
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lip 2009, 21:12:40 »
Nie ma czegos takiego jak meldunek tymczasowy. Idziesz do kommuny z kontraktem na mieszaknie i Cie meldują, a jak wyjezdzasz do Poslki to idziesz sie wymeldowac. Nikt Ci nie zabroni miec meldunku w Polsce i w Danii, wiekszosc z nas przebywających w DK tak ma.

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Lip 2009, 21:31:38 »
W ogóle nie rozumiem pytania. Jak to "czy ktoś się meldował w komunie"?! Podejrzewam,że każdy normalnie przebywający tutaj obywatel, meldował się w komunie.. :o  A gdzieżby indziej..??? Nie rozumiem, co  w tym dziwnego..? :-\

koza

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lip 2009, 22:06:22 »
Nie ma czegos takiego jak meldunek tymczasowy. Idziesz do kommuny z kontraktem na mieszaknie i Cie meldują, a jak wyjezdzasz do Poslki to idziesz sie wymeldowac. Nikt Ci nie zabroni miec meldunku w Polsce i w Danii, wiekszosc z nas przebywających w DK tak ma.

No z czescia tego postu sie nie zgodze.
To, ze wielkosc tak ma nie oznacza, ze jest to zgodne z prawem.
Zgodnie z obowiazujacym polskim prawodawstwem, nalezy sie wymeldowac z danego adresu, jezeli nie przebywa sie pod nim dluzej niz 2 (lub bodajze - nie chce mi sie teraz szukac) miesiace.

Ale fakt... wiekszosc tak ma.

Justa27

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Lip 2009, 22:10:32 »
To nie jest tak, ze samemu trzeba sie wymeldowac z Polski tylko Ciebie mogą wymeldowac jesli nie mieszkasz przez jakis czas ( tez dokładnie nie wiem jaki), no ale jesli masz zamiar kiedys wrócic do Polski to raczej rodzina Cie nie wymelduje :) Przynajmniej tak myśle :)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Lip 2009, 00:54:56 »
To zle myslisz. Obowiazek ciazy nie na rodzinie, a na obywatelu.
Juz raz wklejalam na forum przepisy na ten temat, drugi raz mi sie nie chce.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

bella1

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Lip 2009, 10:15:08 »
no to jak ja mam własne mieszkanie w Polsce to muszę się z niego wymeldować tylko dlatego ze mam meldunek w Danii... bezsensu.Odnośnie zameldowania w Danii to ja sie meldowałam w ratuszu w Aarhus,ale miałam taki przypadek że w moim mieszkaniu pomeldowali się ludzie którzy nie mieszkali ze mną nie wiem jak to było możliwe bo mi potrzebny był kontrakt od mieszkania.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 09 Lip 2009, 10:15:08 »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Lip 2009, 14:24:01 »
Mozliwe... Ja dwa lata temu wmeldowalam sie mezowi wraz z dwojka dzieci, bez jakiegokolwiek papierka.
Teraz tez wmeldowalam do naszego domu cala rodzine (tym razem wraz z mezem :) ) bez okazywania jakiegokolwiek papierka.

Co do polskiego prawodawstwa jest ono jakie jest. A dokladnie na obceny stan rzeczy jest tak jak napisalas ... nawet z wlasnego mieszkania masz obowiazek sie wymeldowac, jezeli w nim nie mieszkasz. Obcenie trwaja prace nad zmiana przepisow, ale ostatecznie nie zostaly one zmienione.

Offline Bluszcz

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 8
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Lip 2009, 21:28:56 »
Juz problem rozwiazany. Otoz do tego meldunku w komunie bylo potrzebne pozwolenie na pobyt!! ktore trzeba uzyskac - nie wiem czy to jest zalezne od miejsca zamieszkania (pod co podlega dana komuna) w Aarhus. Mielismy to pozwolenie, ale ono juz wygaslo - bylo wazne rok. Sporo sie mowilo, ze pozwolenia na pobyt juz nie trzeba miec od - chyba - 1 maja 2009 r. Ale jednak komuna potrzebuje je, by moc zameldowac osobe z obcego kraju. Hmm... dziwne i niepoukladane jest to wszystko.
Z tym pytaniem - czy ktos sie meldowal w komunie - to chodzilo mi glownie o to, czy ktos meldowal sie na adres dunski. Bo ja i moj chlopak meldowalismy sie rowniez, ale z polskim adresem - posiadamy papabusewe zolte karty z polskim adresem. Ja chcialam wiedziec jak to zrobic, by miec dunski adres.
Pozdrawiam

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Lip 2009, 21:47:30 »
W Danii czasem trudno znalezc reguly na cokolwiek.
Faktycznie, gdy meldowalismy sie w Danii po raz pierwszy musielismy miec pozwolenie na pobyt, dodatkowo dzieci musialy stawic sie osobiscie w folkeregister bym mogla je zameldowac.

Dwa tygodnie temu meldowalam nas w nowej komunie, w naszym nowym domu. Nikt mnie nie pytal o pozwolenie na pobyt, ktore wlasnie tez wygaslo (czekamy na jego przedluzenie). Ponadto zameldowalam hurtem cala rodzine, bez jej obecnosci. Byc moze wplyw na to mial fakt, iz jestem wspolwlascicielem domu (zakladam, ze w komputerze mieli takie dane) i do glowy im nie przyszlo, ze moge nie miec pozwolenia na pobyt???

CO do pozwolen. W dalszym ciagu trzeba je miec, jedynie procedury sa uproszczone.

keny79

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Lip 2009, 17:56:05 »
ja natomiast podczas meldunku musiałem przedstawić pozwolenie na pobyt i kontrakt o pracę.o kontrakcie na mieszkanie nikt nawet nie wspomniał.widać ,że każda komunne rządzi się własnymi prawami :D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #10 dnia: 10 Lip 2009, 17:56:05 »

Gdzie najlepiej mieszka sie w Århus?

Zaczęty przez SarahDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 27990
Ostatnia wiadomość 14 Cze 2012, 19:29:18
wysłana przez air2006
muah Thai - gdzie mozna sie zapisac?

Zaczęty przez Muay Thai- gdzie znajde?Dział Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

Odpowiedzi: 23
Wyświetleń: 41257
Ostatnia wiadomość 14 Sty 2014, 13:41:34
wysłana przez czesio
Problem z logowaniem sie do banku

Zaczęty przez patrykos93Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 16670
Ostatnia wiadomość 15 Wrz 2016, 20:03:06
wysłana przez daniaa
No i się qqqqqqqqqqqq zaczęło.....

Zaczęty przez aleszDział Hydepark

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 11880
Ostatnia wiadomość 23 Wrz 2007, 01:16:00
wysłana przez mawi
Metoda wylaczenia z progresja - czy trzeba sie rozliczac? Co z NIP-3?

Zaczęty przez ReFormerDział Podatki

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 27338
Ostatnia wiadomość 10 Mar 2012, 11:46:27
wysłana przez roga