Ogólne > Rodzina ...
zmiana nazwiska i adresu w dokumentach po ślubie
yoursoul:
--- Cytat: Svaria w 05 Sie 2009, 07:30:11 ---Skoro za dlugie i ludzie maja problem to przecierz nie trzeba zmieniac imienia, wystarczy wytlumaczyc takim ludziom ze istnieje forma skrocona.
Nie mam dunskiego znajomego ktory mialby problem z wymawianiem mojego imienia zarowno w formie pelnej jak i w zdrobnieniu - odrobina checi z ich strony i wsyzstko moznabylo rozwiazac.
--- Koniec cytatu ---
slyszalam , ze im mniej dziwaczne imie w CV ( lub w innych dokumentach ) , tym lepiej wyglada . ??? Zwlaszcza w przypadkach , gdy kobieta przejmuje dunskie nazwisko meza .
Jomir:
Dokladnie Yoursoul, dokladnie!!!
A w przypadku mojej pracy, kiedy musze utrzymywac kontakty z wieloma klientami,gdzie waznym jest by pamietali jak sie nazywam, podstawa jest imie, ktore da sie zapamietac. I uwierz mi Svario, klient nic nie musi... to ja musze, dostosowac sie do niego, by wspolpraca ze mna byla dla niego wygodna. Co do informowania o istnieniu formy skroconej... Za moim imieniem i nazwiskiem, ciagnie sie czesto dokumentacja. Jezeli ktos zapamieta imie skrocone, to pozniej dokumentacje tworzy rowniez ze skroconym, czyli dokumenacja w swietle prawa staje sie nie wazna... A to, ze my musimy sie uczyc wymowy imion dla nas trudnych, to rowniez nie przeslanka do tego, zeby Dunczycy tez musieli.... To MY tutaj jestesmy w gosciach i to my musimy sie przystosowac, wiec logiczne jest, ze skoro chcemy mowic po dunsku, to imiona dusnkie musimy nauczyc sie wymawiac.
A swoja droga... to moje imie i moja decyzja i nie wiem skad tyle sensacji wokol tego. Jestem juz wystarczajaco duza dziewczynka, by decyzje podejmowac swiadomie i rozwaznie. Skoro ja podjelam, to nikomu nic do tego.
Klingon:
Trafiony, zatopiony. ;D
Svaria:
Ja nigdy nei mailem problemow z moim imieniem. Zarowno z klientami tu w dk jak i worldwide.
Zdani anie zmieniam :)
Bulinka:
--- Cytat: rey2000 w 04 Sie 2009, 17:40:09 ---Sa dwa warianty brania slubu.
1.Ambasada
2.Komuna
pozdrr.
--- Koniec cytatu ---
poniżej zamieszczam meila jakiego otrzymałam z Wydziału Konsularnego Ambasady Polskiej w Danii:
Szanowna Pani,
Po pierwsze ewentualny slub w Wydziale Konsularnym udzielany jest tylko i
wylacznie obywatelom polskim zgodnie z przepisami polskimi,
Po drugie zgodnie z Konwencja Wiedenska o stosunkach konsularnych, Konsul ma
prawo udzielac slubow, o ile przepisy miejscowe nie stanowia inaczej. Jednakze
Polska nie ma podpisanej stosownej umowy z Dania i ewentualne sluby udzielane
przez Konsula w Kopenhadze nie sa honorowane na terenie Danii.
Tak wiec z powodow proceduralno-prawnych nie ma w chwili obecnej mozliwosci
udzielenia slubu w Wydziale Konsularnym Ambasady RP w Kopenhadze.
Z powazaniem,
II sekretarz Ambasady
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej