Ogólne > Rodzina ...
zmiana nazwiska i adresu w dokumentach po ślubie
vaxa_rys:
za Polaka, a nowością dla mnie było to że już ślubów nie udzielają.
Bulinka:
ja myślałam że Polka może wyjść za mąż za obcokrajowca w Ambasadzie tak samo jak w polskim USC a tu nic z tego, śluby w Ambasadzie udzielane sa
--- Cytat: Bulinka w 05 Sie 2009, 12:31:58 ---tylko i wylacznie obywatelom polskim zgodnie z przepisami polskimi,
--- Koniec cytatu ---
przepraszam że nie napisałam wcześniej że chodzi o ślub z Duńczykiem bo to by wiele wyjaśniało
Jomir:
Bulinko, mam nadzieje, ze wiesz, ze musicie zdobyc papier o zdolnosci do zawarcia zwiazku malzenskiego?
W zaleznosci od tego gdzie slub bedzie, to albo Ty z Polski, albo narzeczony z Danii.
Powiem szczerze, ze bylo to cholernie upierdliwe. Bo bynajmniej dla polskiego urzedu taki papier jest wazny tylko 3 miesiace i musi byc wazny w dniu slubu. Tak wiec akrobacja bylo zgranie terminow - slubu, sali itp. majac pewnosc daty slubu dopabuse na 3 miesiace wczesniej.
anha:
--- Cytuj (zaznaczone) ---przepraszam że nie napisałam wcześniej że chodzi o ślub z Duńczykiem bo to by wiele wyjaśniało
--- Koniec cytatu ---
Jeżeli tak to po co kombinować z ambasadą,nie rozumiem tego.
Idziecie do komuny,wypełniacie papierki i ustalacie datę.I tam ślub.
--- Cytuj (zaznaczone) ---Bulinko, mam nadzieje, ze wiesz, ze musicie zdobyc papier o zdolnosci do zawarcia zwiazku malzenskiego?
--- Koniec cytatu ---
W tym względzie przepis się zmienił bo nas nikt o taki dokument nie pytał kilka lat temu.
Jomir:
Ja bralam slub dwa lata temu :) wiec jezeli przepis sie zmienil to juz dosyc dawno :)
Byc moze nie pytano Cie o papierek bo w momecie zawierania zwiazku mieszkalas juz w Danii???
Gdy my bralismy slub ja mieszkalam w Polsce, a moj maz tutaj, wiec moze dlatego???
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej