Ogólne > Rodzina ...

Blaski i cienie pobytu na podst. umowy o prace, zwiazku partnerskiego czy slubu?

(1/5) > >>

rudy:
Witam Panstwa serdecznie.
Interesuje mnie temat zwiazku partnerskiego (konkubinatu) w Danii. Przesledzilam pare wczesniejszych watkow ale wciaz mam kilka watpliwosci. Przebywam w Danii z dzieckiem od 2,5 roku mieszkamy z moim dunskim partnerem, od poczatku mojego pobytu mialam pozwolenie ze wzgledu na prowadzona dzialalnosc gospodarcza niestety kilka miesiecy temu moja firma zbankrutowala. Niedlugo w zwiazku z tym konczy mi sie pozwolenie na pobyt w tym kraju. Zamierzam otworzyc nowa firme i w zwiazku z tym mam dylemat czy starac sie o pobyt ze wzgledu na prace czy na podstawie laczenia rodzin. Nie jestesmy malzenstwem i na razie nie zamierzam brac slubu (chyba ze sytuacje mniedo tego skloni) nie mniej jedak czas biegnie i chcialabym byc zabezpieczona na przyszlosc w przypadku gdybym stracila prace lub partnerowi by sie cos stalo. Czy ktos z Panstwa moglby wyjasnic jakie konsekwence dla mnie (pozytywne i negatywne) bedzie mial
1) pobyt na podstawie umowy o prace (wlasciwie jestem w tej sytuacji teraz, otrzyalam kontanthjelp na pol roku a pozniej musze wyjechac z Danii)
2) pobyt na podstawie laczenia rodzin ale bez slubu
3) pobyt na podstawie laczenia rodzin ze slubem
Chodzi mi np.o
konsekwencje negatywne: kaucja , pozytywne: np ewentualna opieka panstwa po ustaniu zwiazku
Mam nadzieje ze nie skomplikowalam te kwestii zbytnio i licze na Panstwa porade.

Bulinka:
ja chciałabym się dowiedzieć co daje łączenie rodzin, ponieważ słyszałam jeszcze o drugim sposobie na uzyskanie prawa pobytu: polega on na okazaniu że posiada się pewna kwotę na swoje utrzymanie (nie jest ta kwota blokowana), dostaje się prawo pobytu do czasu gdy zaczyna się pracę lub naukę i wtedy trzeba się ubiegać o pozwolenie na pobyt za względu na prace lub naukę. Jednakże nie wiem co te dwa sposoby różni, myślę sobie że może łączenie rodzin daje coś więcej.

Jomir:
1. Zwiazki partnerskie sa "zarezerwowane" tylko dla par homoseksualnych. Po prostu nie nazywa sie w swietle prawa takiego malzenstwa malzenstwem, a zwiazkiem partnerkskim, totez dla osob odmiennych plci nie jest mozliwy podbyt na podtsawie zwiazku partnerskiego. Dodam, ze aby wstapic w zwiazek partnerki, trzeba wziac po prostu slub :)

2. Laczenia rodzin, bez slubu zrobic sie nie da.
3. Pobyt na podtawie laczenia rodzin polsko -dunskich, wiaze sie z wplaceniem ponad 60.000 kaucji, od zwyklego unijnego pobytu rozni sie tylko tym, ze na podstawie unijnego pobytu mozesz byc w Danii tak dlugo jak mozesz sie utrzymac. To co sama napisalas, otrzymasz pomoc na na 6 miesiecy, a pozniej musisz wyjechac. W przypadku pobytu na podstawie laczenia rodzin, pomoc mozesz otrzymywac nawet do konca zycia (tak oczywiscie w przenosni, bo zaraz sie madrzy znajda :) ) , aczkolwiek podkreslam!!! warunkiem uzyskania pobytu stalego w przyszlosci jest miedzy innymi zaswiadczenie z komuny o niepobieraniu pomocy socjalnej.

Bulinko:
Tak mozna otrzymac taki pobyt na podtsawie wykazania sie srodkami do zycia, ale nie wtedy kiedy jestes zona Dunczyka. Czyli jezeli wybierzesz ten sposob pobytu, nie mozesz miec slubu ze swoim narzeczonym. Po drugie, taki pobyt nie daje najmniejszych praw do jakiejkolwiek pomocy - wykazalas, ze masz srodki na utrzymanie, wiec Panstwa nie obchodzi co sie z Toba dzieje, poza tym takie pozwolenia dostaje sie tylko na rok i co roku nalezy je przedluzac.

Zwracam tez uwage na fakt, iz do pobytu stalego trzeba byc w Danii minimum 5 lat z tego samego powodu. Zmiana powodu, powoduje liczenie tych 5 lat od nowa. Czyli na przyklad bylas tu 2 lata z powodu np. nauki, wyszlas za maz zaczynasz byc na podstawie laczenia rodzin. Owe 5 lat zaczyna sie liczyc od poczatku.

rudy:
Pani Mirro bardzo dziekuje za szybka odpowiedz, mam tylko jedna watpliwosc . Ponizej cytuje nyidanmark.dk  i zastanawiam sie czy moge moj zwiazek zakwalifikowac jako "fast samlever over 18" czy to dotyczy czegos innego.

"3.Hvilke familiemedlemmer kan opnå familiesammenføring til en dansk statsborger efter EU-retten?

Følgende familiemedlemmer er omfattet af muligheden for at opnå familiesammenføring til en dansk statsborger, der har udnyttet sin ret til fri bevægelighed i et andet EU/EØS-land:
ægtefælle
registreret partner
fast samlever over 18 år ....."

Jomir:
Czlonek rodziny powyzej 18 roku zycia, na stale mieszkajaca z czlonkiem UE (chodzi tu na pewno o dzieci, ktore nie sa jeszcze samodzielne - ucza sie, osoby niepelnosprawne bedace pod opieka - tych relacji jestem pewna, nie jestem pewna co do rodzicow, rodzenstwa, mam obawy, ze jednak nie, jeszcze wieksze obawy lacze z konkubinatem, aczkolwiek podkreslam, ze sa to tylko moje obawy, nalezaloby poszperac glebiej w przepisach, na co niestety nie mam w tej chwili czasu).
O ile dobrze pamietam, to przepis, ktory cytujesz dotyczy tylko sytuacji, w ktorej Dunczyk mieszkal za granica (w UE) i chce wrocic do kraju z osobami, ktorymi mieszkal.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej