Ogólne > Rodzina ...

Blaski i cienie pobytu na podst. umowy o prace, zwiazku partnerskiego czy slubu?

<< < (2/5) > >>

rudy:
Ponownie dziekuje :)
Postaram sie dowiedziec czegos jutro w Udlændingeservise. Szczerze mowiec nie zastanawialam sie wczesniej nad pozwoleniem na podstawie laczenia rodzin bo mialam firme. Jednak teraz biore to pod uwage, mysle ze majac problemy natury zawodowej mozna dzieki temu nie stresowac sie dodatkowo kwestia pobytu.

vaxa_rys:

--- Cytat: Mirra w 09 Sie 2009, 19:34:07 ---1. Zwiazki partnerskie sa "zarezerwowane" tylko dla par homoseksualnych. Po prostu nie nazywa sie w swietle prawa takiego malzenstwa malzenstwem, a zwiazkiem partnerkskim, totez dla osob odmiennych plci nie jest mozliwy podbyt na podtsawie zwiazku partnerskiego. Dodam, ze aby wstapic w zwiazek partnerki, trzeba wziac po prostu slub :)

--- Koniec cytatu ---

nie do końca się zgodzę, dostalam pozwolenie na pobyt na zasadzie takiego zwiazku(za wczasu informuje, że moim partnerem był mężczyzna, obecnie mój mąż), u nas potocznie nazywanego konkubinatem.

Jomir:
Pewnie znow jak zwykle rozne interpretacje prawa, ktore sie zdarzaja.
Kiedys dowiadywalam sie na ten temat i taka dostalam odpowiedz.

A jako ciekawostke na temat balaganu w przepisach dunskich i w urzedzie imigracyjnym przytocze fakt z zycia wziety :)
Wlasnie dostalysmy z corka karty pobytu, o ktorych pisze wyraznie, ze sa tylko dla obywateli trzeciego swiata....
Dodam, ze dotychczas takiej karty nie mialam, choc pozwolenie na pobyt po raz pierwszy dostalam w czasach, kiedy Polska nie byla rownorzednym partnerem w Unii...
Coz :) widocznie jestem z trzeciego swiata :) To i tak zawsze lepiej niz nie z tej Ziemi :)

[Posted on: 10 Sierpień  2009, 14:36:08]
Sprawdzilam, zwiazek partnerski moze byc rowniez pomiedzy parami plci przeciwnej, aczkolwiek jego geneza wywodzi sie z powodu stworzenia mozliwosci parom homoseksulanym zawracia czegos na ksztalt slubu.
W Danii glowne  roznice miedzy zwiazkiem partnerskim a malzenstwem dotycza przede wszytskim plci (malzenstwo jest dozowolone dla roznych plci, zwiazke tego nie wymaga) oraz adopcji i wladzy rodzicielskiej.

Niestety proces pozwolenia na pobyt na jego podstawie odbywa sie dokladnie na takich samych warunkach jak malzenstw, ze wzgledu na taka sama funkcje prawna.

rudy:
Wlasnie sie dowiedzialam w Udlændingeservice ze osoby bedace w zwiazku nieformalnym (cohabitation) a starajace sie o pozwolenie na pobyt w ramach laczenia rodzin musza zlozyc stosowna deklaracje (zalaczona do wniosku) i udowodnic ze przez minimum 1,5 roku zamieszkiwaly razem. Oprocz tego dowiedzialam sie ze ze wzgledu na to ze moj dunski partner ma dwoje dzieci z poprzedniego zwiazku ktore go odwiedzaja, nie musimy wplacac kaucji jako ew zabezpieczenia (60 tys). :)

Jomir:
A co maja odwiedziny dzieci do kaucji?
Z czystej ciekawosci pytam, moja polowka kaucji juz wrocila, a i maz dzieci nie ma, ale zastanawia mnie dunska logika :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej