poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Ubezpieczenie auta  (Przeczytany 21994 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bluszcz

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 8
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Ubezpieczenie auta
« dnia: 10 Sie 2009, 15:48:23 »
Witam,
prosze o informacje na temat tego co w kolejnosci powinnam zrobic, gdy chce kupic auto. Kupuje nowe auto w salonie, tam mi powiedziano, ze mam sobie znalezc ubezpieczyciela. Nie kupilam jeszcze samochodu, wplacilam tylko depozyt. Czy w firmie ubezpieczeniowej mam wpierw "nabyc" ubezpieczenie na to auto, czy dopabuse jak juz kupie ten samochod? Zrozumialam sprzedawce, ze on potrzebuje wpisac do dokumentow potrzebnych do rejestracji, jaka firme wybralam na ubezp.
Jak to wyglada w Danii w praktyce, co, gdzie i kiedy??

Baumi

• Gość
Odp: Ubezpieczenie auta
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Sie 2009, 16:06:40 »
Na poczatku wybierasz sobie ubezpieczyciela. Poszukaj w necie, podzwon i dowiedz sie jakie stawki Ci proponuja (ja wybralem Tryg - www.tryg.dk). Wiekszosc uzna znizki z PL o ile przedstawisz im opowiedni papier od ubezpieczyciela polskiego. Nastepnie przysla Ci do domu taka mala karteczke, ktora oddasz pewnie w salonie (ja kupowalem od prywatnej osoby, wiec z ta karteczka szedlem do odpowiedniego odzialu SKAT'u) - bez niej nie bedziesz w stanie zarejestrowac samochodu. Po ok. 1 tyg. dostalem do domu nowe papiery samochodu. Po ok. 2 tyg. przyszla mi umowa oraz rachunek od ubezpieczyciela. Powodzenia :)

Offline Bluszcz

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Sie 2009, 18:02:42 »
Dzieki za informacje. Sprobuje poszukac najtanszego sposrod kilku. Mma jeszcze jedno pytanie, bo chlopak tez wlasnie kupil auto i dostal do tego ubezpieczenie na 3 miesiace za 500 koron (bez uwzgledniania zadnych znizek z PL). Zeby pojechac teraz tym autem do PL powinien miec jakas czerwona karte. Jak sie ja zalatwia i ile moze to trwac?

Baumi

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Sie 2009, 21:19:00 »
Hmmm.... strasznie tanio nawet jak na podstawowe ubezpieczenie auta. A jesli chodzi o czerwona kartke to pierwsze slysze... Ja co jakis czas jezdze samochodem do PL jeszcze sie z czyms takim nie spotkalem. Ale moze ktos rozwinie watek i sie czegos dowiem ;)

kitka22

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Sie 2009, 21:57:31 »
;) Witam!
Ja samochód ubezpieczyłam w Tryg.Zniżki z Polski zostały uwzględnione na 60% .Taniej ubezpieczenie wychodzi po wykupieniu ubezpieczenia na mieszkanie za 1700 dkk,wtedy składka jest nizsza.Ja tak zrobiłam.Byłam w lipcu tym samochodem w Polsce i nie miałąm żadnej czerwonej karty ,jedynie trzeba miec oryginał dowodu rejstracyjnego i polisę samochodu.
Polisa przychodzi poczta na adres domowy oraz kwitek do zapłaty.Ja wszelkie formalnosci załatwiłam w tydzień.
Pozdrawiam serdecznie!

maggie231

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Sie 2009, 07:36:13 »
a może chodzi o zieloną kartę? ;)

kitka22

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Sie 2009, 12:33:30 »
 ;) Witam!
Ja też słyszałam ze bez zielonej karty nie mogę pojechać do Polski ,ale to pic na wode.Znajoma straszyła mnie że mogą mi zabrać samochód itd.Okazuje sie że tylko gdybym chciała jechać np .na Ukrainę to byłby problem bo oni nie są w Unii,ale i to da sie przejść bo na granicy są budki gdzie mozna kupić jednorazowa zielona karte.Jak zwykle z braku sprawdzonych informacji zawsze sie sieje panike. ;D
Możemy jechać do Polski i nie denerwować sie niepotrzebnie!
pozdrawiam!

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Sie 2009, 12:33:30 »

Offline KASHA

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Sie 2009, 13:21:12 »
Hmmm.... strasznie tanio nawet jak na podstawowe ubezpieczenie auta. A jesli chodzi o czerwona kartke to pierwsze slysze... Ja co jakis czas jezdze samochodem do PL jeszcze sie z czyms takim nie spotkalem. Ale moze ktos rozwinie watek i sie czegos dowiem ;)
Czerwona karta (rød kort, SOS kort) potwierdza ze samochod ma ubezpieczenia kasko.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Sie 2009, 13:33:30 »
Czerwona karta (rød kort, SOS kort) potwierdza ze samochod ma ubezpieczenia kasko.
Czerwona karte wydaje twoje biuro ubezpieczeniowe za darmo. Mozesz ja rowniez wypisac na internecie. Upowaznia ona do wielu uslug/napraw itp. poza granica Danii. Posiadanie jej nie jest jednak konieczne. Wystarczy zadzwonic do SOS International +45 70105052 aby uzyskac pomoc.

Offline rzeznik55

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Sie 2009, 15:48:14 »
Zieloną karte dostanie sie u ubezpieczyciela auta za darmo, trzeba tylko do nich pujść i poprosic,nic nie kosztuje

ThunderBolt

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Sie 2009, 17:37:46 »
Nie do konca, bo jak pojdzie do straci czas, a czas to pieniadz, czyli straci pieniadz. Dedukcja  8)

Offline Bluszcz

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Sie 2009, 18:07:53 »
Czy moze ktos sprostowac to wszystko?? Jedni mowia o czerwonej inni o zielonej karcie...
Zaznaczam, ze auto bylo kupione kilka dni temu i nie ma jeszcze zadnych dokumentow (jesli chodzi o oryginaly, ktore ponoc przyjda poczta). Moze wystarczy zabrac wszystkie dokumenty potwierdzajce jego nabycie??

I jeszcze jedno pytanie. Czy musze rowniez wykupic tzw. selvrisiko ??
« Ostatnia zmiana: 11 Sie 2009, 18:58:50 wysłana przez Bluszcz »

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Sie 2009, 20:16:46 »
Czerwona karta jest dowodem, ze twoj samochod ma autocasco (AC) ubezpieczenie.
- Z tego co pamietam to czerwona karta przychodzi razem z polisa ale mozna tez zamowic online (np. u Tryg - Bestil rødt og grønt kort til bilferien) lub telefonicznie. Mysle ze polskie wladze nie wymagaja tej karty ale niewiem.

Zielona karta jest dowodem, ze twoj samochod ma OC ubezpieczenie.
- Jadac do Polski nie jest dluzej wymagana zielona karta.

Selvrisiko to twoje ryzyko w razie wypadku - kwota ktora musisz sama pokryc. Ubezpieczenie bez selvrisiko jest drozsze dlatego zobacz co jest najlepsze dla ciebie. :)

neti

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Sie 2009, 16:53:45 »
Czerwona karta jest dowodem, ze twoj samochod ma autocasco (AC) ubezpieczenie.
- Z tego co pamietam to czerwona karta przychodzi razem z polisa ale mozna tez zamowic online (np. u Tryg - Bestil rødt og grønt kort til bilferien) lub telefonicznie. Mysle ze polskie wladze nie wymagaja tej karty ale niewiem.

Zielona karta jest dowodem, ze twoj samochod ma OC ubezpieczenie.
- Jadac do Polski nie jest dluzej wymagana zielona karta.

Selvrisiko to twoje ryzyko w razie wypadku - kwota ktora musisz sama pokryc. Ubezpieczenie bez selvrisiko jest drozsze dlatego zobacz co jest najlepsze dla ciebie. :)

czy jest moze jakas porownywarka cenowa firm ubezpieczeniowych
I jakie sa koszta wykupu selvrisko

neti

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Gru 2009, 16:25:59 »
Chcialem dopytac odnosnie selvrisiko.
mam kasko i ansvar w t..p d...k(nie chce robic reklamy),znizki z polski zaliczyli mnie do grupy  na poziom ze mam 3 lata.
Ale selvrisko ocenili mi na 7500 dkk
Czy moge mi ktos wytlumaczyc dlaczego mam kryc szkody  samdo 7500
pozdr

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 07 Gru 2009, 16:25:59 »

rejestracja auta sprowadzonego z Niemiec

Zaczęty przez HaniaSZ21Dział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 10011
Ostatnia wiadomość 06 Wrz 2011, 08:01:35
wysłana przez @ae@