Ponieważ nie widzę tu na forum wielu informacji z wyżej wym. zagadnień, napiszę, jakie sama zebrałam dane.
Zasiłek macierzyński i rodzicielski przysługuje po przepracowaniu 120 godzin miesięcznie przez ostatnie 3 miesiące przed urlopem. Płatny jest rok, dalej?

? Jeśli nie przysługuje ten zasiłek (np. różne, zmienne ilości godzin) wtedy komuna decyduje, czy przyznać ten, czy inny zasiłek. Ale Job Center odpowiedzialny za pomoc socjalną obiecuje, że jeśli nie przysługuje macierzyński, oni się zaopiekują i dadzą inny zasiłek. Więc z tego czy innego źródła, jakieś pieniądze mają być. Ile?

Max. 15.500, ale minimum???
Pracować należy do 5 tygodni przed datą porodu, chyba, że lekarz uzna, że praca ZAGRAŻA ciąży. Jeśli jest tylko ciężka, zaleca odpoczynek. Ja z moim lekarzem ustaliłam, że nie będę pracować od 5 rano, bo i ciężko wstawać wcześnie, i mam dużo pracy, którą trzeba wykonać szybko. Lekarz proponował odpoczynek i przerwy w pracy, ale ponieważ muszę się wyrobić w czasie z wieloma obowiązkami, nie bardzo mam możliwość, a pracuję wolniej z dzieckiem pod sercem.... Więc będę pracować mniej, w innym miejscu, gdzie mogę spokojnie odpocząć, usiąść na 5 minut i pracować dalej.
Mam list od lekarza do pracownika komuny o tym, że moja praca jest za ciężka, i tenże pracownik ma znaleźć mi jakąś inną. Jeśli nie znajdzie, napisze znów do lekarza, że nie ma, i lekarz wystawi wtedy zwolnienie. Póki co, mam jeszcze 3 godziny u tego samego pracodawcy, ale w innym miejscu. Lekarz powiedział, że mam powiedzieć szefowi, że praca rano grozi plukker, cokolwiek to oznacza w odniesieniu do ciąży.... I powiedziałam, i wystarczyło. Więc nie wiem, czy teraz liczy mi się ten kontrakt jako zwolnienie płatne, czy nie, czy urlop bezpłatny?

W komunie, mam nadzieję, odpowiedzą.
Co do samotnych rodziców:
organizacja mødrehjelpen pomaga w przejściu przez formalności.
Jest możliwe dofinansowanie mieszkania i żłobka do 100 %, albo au pairki. Zależne od dochodów.
Alimenty: 1128 kr. najniższe.