poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: i co dalej ...  (Przeczytany 5336 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

miiii

• Gość
i co dalej ...
« dnia: 26 Sie 2009, 10:07:15 »
hej , mam  pytanie.
Moja dzidzia ma 9 miesięcy i coraz szybciej zbliża sie powrót do pracy . jednak nie mam jej z kim zostawić , a żłobek jest dość daleko (nie mam prawka )
chciałabym wrócic do pracy.,ale godziny mojej pracy pokrywaja sie z godzinami pracy mojego męza,
opłacałam 2  lata A kasee i moje pytanie brzmi , czy jak zoistane w domu z dzieckiem to mogę liczyc na jakieś pieniązki z a-kasyy , czy też  z kommune ??
dziekuje

Offline EVA77

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +2/-3
Odp: i co dalej ...
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Sie 2009, 10:11:26 »
A nie slyszalas o opiece dziennej czy nie wiem jak to sie dokladnie nazywa.Dokladnie chodzi o to ze oddaje sie dziecko do niani.Ja jak urodzilam dziecko to od razu polozna przyniosla mi papiery, czy komuna mi przyslala nie pamietam juz i zglosilam kiedy chce oddac dziecko da niani i kiedy do przedszkola.

guniek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Sie 2009, 11:48:49 »
Nie mozesz liczyc na zadne pieniądze. A-kasa jest dla bezrobotnych a zasiłki można dostać przez 6 mies. jak sie szuka pracy, czyli tez dla bezrobotnych i to takich co naprawde biedni.(czasem komuś sie uda oszukać komune ale jak złapią to każą oddawać pieniądze)
Pogadaj z komuna tak jak Eva radzi, znajdą ci jakies dagplejemor co sie zajmie twoim maluchem.

lalka

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Sie 2009, 17:53:18 »
Nie mozesz liczyc na zadne pieniądze. A-kasa jest dla bezrobotnych a zasiłki można dostać przez 6 mies. jak sie szuka pracy, czyli tez dla bezrobotnych i to takich co naprawde biedni.(czasem komuś sie uda oszukać komune ale jak złapią to każą oddawać pieniądze)
Pogadaj z komuna tak jak Eva radzi, znajdą ci jakies dagplejemor co sie zajmie twoim maluchem.

Niestey  pomyliłeś A-kasse z kontanthjælp co się często zdarza .
A-kasse to jest ubezpiecznie od bezrobocia i niewiele ma wspólnego z komuną. Mozna pobierać je nawet do 4 lat.
Skoro opłacałaś A-kasse mimimum rok, masz regularne opłacane skłądki i wypracowaną wymaganą ilość godzin (nie pamiętam ile, musisz zadzwonić i sie dowiedzieć) to powinnaś bez problemu dostać pieniądze.
Wiem to wszystko z pierwszej ręki poniewasz mój mąż dostawał przez pół roku pieniądze z A-kasse.

guniek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Sie 2009, 18:03:23 »
Nic mi sie nie pomyliło przeczytaj dokladnie - twój mąz dostawał pieniądze bo był bezrobotny a spróbuj isc na komune i powiedziec nie mam z kim dziecka zostawić i nie chce mi sie jezdzic do zlobka bo daleko i zobaczycz czy dostaniesz kontanthjælp

Offline Emma

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Sie 2009, 20:42:44 »
a tak z ciekawosci gdzie trzeba sie zapisac do a-kasse np w ODENSE i ile pobieraja miesiecznie za to pieniazkow,jak dlugo trzeba nalezec do nich zeby otrzymac zasilek dla bezrobotnych minim rok czy moze byc mniej np kilka miesiecy?dziekuje za dopowiedz

lalka

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Sie 2009, 22:08:22 »
Nic mi sie nie pomyliło przeczytaj dokladnie - twój mąz dostawał pieniądze bo był bezrobotny a spróbuj isc na komune i powiedziec nie mam z kim dziecka zostawić i nie chce mi sie jezdzic do zlobka bo daleko i zobaczycz czy dostaniesz kontanthjælp

dziewczyna sie pytała czy moze liczyc na pieniądze z A-kasy
i jesli spełnia określone warunki to je dostanie nawet przez 4 lata. To jest ubezpieczenie które sie wykupuje,
 i nie ma to NIC WSPÓLNEGO Z KOMUNĄ.
Mój mąż płacił kilka lat składki i jak stracił prace to bez łaski dostał pieniądze, bo wypłacane są przez UBEZPIECZENIE.

kontanthjelp to jest ZUPEŁNIE COŚ INNEGO NIZ A-KASSE!!!JEST POMOC Z KOMUNY i  dostają JĄ TYLKO NAPRAWDE POTRZEBUJĄCY. I to tylko ci którzy nie mają domu w Polsce czy samochodu

Jak jeszcze nie kumasz to poczytaj dokładnie fora...bo temat był poruszany nie raz

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 28 Sie 2009, 22:08:22 »

guniek

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Sie 2009, 00:12:33 »
Hej Lalka bądź miła - A-kasse jest ubezpieczeniem od bezrobocia a nie od przypadków losowych a co do kumania to sobie daruj bo to nieładnie się tak do kogoś zwracać. Najlepiej niech ta pani się sama zapyta w A-kasse jakie warunki trzeba spełnić zeby dostać pieniądze. Jeszcze raz pisze ze trzeba być bezrobotnym i to nie z własnej winy. W innym przypadku jak sie samemu wypowie prace jest 5 tygodni kwarantanny. Można pogadać z pracodawcą zeby ja z roboty wyrzucił i wtedy dostanie pieniądze z a-kasse.

mii

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Sie 2009, 08:40:25 »
dziekuje wszystkim za odpowiedzi .Rzeczywiście musze porozmawiac  z pracodawcą .

Katarynka

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Sie 2009, 09:58:15 »
Mee - porozmawiaj z a-kasse na temat urlopu wychowawczego - nie sprawdzałam czy cos takiego istnieje jeszcze ale wiem ze bylo, postaram sie znalezc info wieczorem

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #9 dnia: 29 Sie 2009, 09:58:15 »

co dalej z tymi dokumentami

Zaczęty przez mikaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 11195
Ostatnia wiadomość 30 Lip 2009, 20:33:49
wysłana przez Jomir
co dalej

Zaczęty przez maciej.mDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 4838
Ostatnia wiadomość 20 Lis 2014, 20:07:58
wysłana przez vordingborg
Powrót na stałe z Danii do Polski - co dalej?

Zaczęty przez FeliksDział Podatki

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 7923
Ostatnia wiadomość 30 Gru 2017, 15:21:59
wysłana przez roga
wypadek i co dalej ....

Zaczęty przez lenna063Dział Podatki

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 5199
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2010, 23:43:52
wysłana przez roga
Wypadek, co dalej?