Ogólne > Rodzina ...

i co dalej ...

(1/2) > >>

miiii:
hej , mam  pytanie.
Moja dzidzia ma 9 miesięcy i coraz szybciej zbliża sie powrót do pracy . jednak nie mam jej z kim zostawić , a żłobek jest dość daleko (nie mam prawka )
chciałabym wrócic do pracy.,ale godziny mojej pracy pokrywaja sie z godzinami pracy mojego męza,
opłacałam 2  lata A kasee i moje pytanie brzmi , czy jak zoistane w domu z dzieckiem to mogę liczyc na jakieś pieniązki z a-kasyy , czy też  z kommune ??
dziekuje

EVA77:
A nie slyszalas o opiece dziennej czy nie wiem jak to sie dokladnie nazywa.Dokladnie chodzi o to ze oddaje sie dziecko do niani.Ja jak urodzilam dziecko to od razu polozna przyniosla mi papiery, czy komuna mi przyslala nie pamietam juz i zglosilam kiedy chce oddac dziecko da niani i kiedy do przedszkola.

guniek:
Nie mozesz liczyc na zadne pieniądze. A-kasa jest dla bezrobotnych a zasiłki można dostać przez 6 mies. jak sie szuka pracy, czyli tez dla bezrobotnych i to takich co naprawde biedni.(czasem komuś sie uda oszukać komune ale jak złapią to każą oddawać pieniądze)
Pogadaj z komuna tak jak Eva radzi, znajdą ci jakies dagplejemor co sie zajmie twoim maluchem.

lalka:

--- Cytat: guniek w 26 Sie 2009, 11:48:49 ---Nie mozesz liczyc na zadne pieniądze. A-kasa jest dla bezrobotnych a zasiłki można dostać przez 6 mies. jak sie szuka pracy, czyli tez dla bezrobotnych i to takich co naprawde biedni.(czasem komuś sie uda oszukać komune ale jak złapią to każą oddawać pieniądze)
Pogadaj z komuna tak jak Eva radzi, znajdą ci jakies dagplejemor co sie zajmie twoim maluchem.

--- Koniec cytatu ---

Niestey  pomyliłeś A-kasse z kontanthjælp co się często zdarza .
A-kasse to jest ubezpiecznie od bezrobocia i niewiele ma wspólnego z komuną. Mozna pobierać je nawet do 4 lat.
Skoro opłacałaś A-kasse mimimum rok, masz regularne opłacane skłądki i wypracowaną wymaganą ilość godzin (nie pamiętam ile, musisz zadzwonić i sie dowiedzieć) to powinnaś bez problemu dostać pieniądze.
Wiem to wszystko z pierwszej ręki poniewasz mój mąż dostawał przez pół roku pieniądze z A-kasse.

guniek:
Nic mi sie nie pomyliło przeczytaj dokladnie - twój mąz dostawał pieniądze bo był bezrobotny a spróbuj isc na komune i powiedziec nie mam z kim dziecka zostawić i nie chce mi sie jezdzic do zlobka bo daleko i zobaczycz czy dostaniesz kontanthjælp

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej