poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: brak resident permit  (Przeczytany 3519 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

asia

• Gość
brak resident permit
« dnia: 27 Sie 2009, 18:51:46 »
Witam, jestem w Danii od roku, ale po przyjeździe nie złożyłam wniosku o Resident Permit.  Teraz zmieniam pracę i nowy pracodawca wymaga tego dokumentu. Czy może ktoś się orientuje czy grożą mi za to jakieś konsekwencje z powodu niezłożenia tego wniosku w ciągu trzech pierwszych miesięcy mojego pobytu w Danii? Jutro jadę do Urzędu i trochę się tym niepokoję. Z góry dziękuję za pomoc!!!

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
Odp: brak resident permit
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Sie 2009, 19:08:55 »
Od 1 maja 2009 nie musisz mieć resident and work permit, wymagana jest tylko rejestracja w Statsforvaltningen. Zresztą dużo na ten temat jest tu http://poloniainfoP.dk/forum?topic=7809.0 i tu http://poloniainfo.dk/forum?topic=20543.0

....ale jak jesteś tu od roku i pracowałaś na biało to powinnaś mieć pozwolenie na pobyt i na pracę. Trudno mi powiedzieć jak się do tego odniosą. Zapytaj może pierwszego pracodawcę może załatwiał to za Ciebie a Ty tylko podpisałaś wniosek.

asia

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Sie 2009, 19:42:13 »
Właściwie to nie wiem czy coś takiego podpisywałam. Przez pierwsze 1,5 miesiąca pracowałam jako vikar, więc może oni załatwili wszystkie dokumenty, gdyż oni składali wniosek o CPR i również oni wyrabiali mi kartę podatkową. Ja osobiście nie musiałam chodzić po żadnych urzędach. W biurze vikara pracowały polki więc powinny wiedzieć jakie dokumenty potrzebowałam. Ale po znalezieniu pracodawcy nie otrzymałam od biura tego typu dokumentów. Oczywiście przez cały ten czas pracuje legalnie.

Albatros

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Wrz 2009, 22:39:38 »
Pracujac jako vikar dostalas pozwolenie o prace ale tylko tymczasowe. W momencie zakonczenia kontraktu/kontraktow vikaroskich powinny przyjsc tobie na adres polski dokumenty mowiace ze wraz z zakonczeniem pracy przez biuro posredniczace (vikar) twoje pozwolenie na pobyt i prace wygasa. Nastepnie sama musisz sie starac o to pozwolenie na nowo. I teraz od maja 2008 roku mozesz przebywac na terenie Danii/pracujac do pol roku. Jesli dotego czasu niemasz wyrobionego pozwolenia to mozesz miec problemy z uzyskaniem nowego. Zglos sie do urzedu i wypelnij wniosek w biurze spraw zagranicznych tam musisz sie zarejestrowac i zastanowic sie jaka date podac jako pierwszy dzien przybycia do Danii. Jednak najlepiej jesli swoja sprawe wyjasnisz unich w urzedzie i powiesz ze chcialas nowe i ze placisz caly czas podatki a poprostu jakies dokumenty zaginely i nigdy nie wiedzialas ze twoje pozwolenie na pobyt wygaslo. i ze jak sie tylko dowiedzialas to odrazu sie donich zglosilas. Powinni przyjac twoje podanie i rozpatrzyc pozytywnie. Sam tak mialem ale zlapalem sie na okres tych 6 miesiecy wiec nie bylo problemu. najlepiej jest obarczac wina inny urzad albo system. i koniecznie powiedz ze placisz podatki! ewentualnie zabiora ci zolta karte do czasu wydania decyzji tak jak to bylo w moim przypadku. \ pozdrawiam i zycze szczescia

Offline ernest

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Paź 2009, 17:10:20 »
nie wiem dlaczego zabrali komuś żółtą kartę ,z powodu braku pozwolenie na pobyt,.sam również byłem zatrudniony przez wikar,ale to oni wszystko załatwiali.na rok dostaje się pierwsze pozwolenie ,a po roku musieliśmy sami starać się o nowe,które dostajesz na 5 lat musisz pojechać do urzędu i powiedzieć,że nie wiedziałaś co masz zrobić,że zmieniłaś pracę i to wyszło w trakcie mogą troszkę pomarudzić ,ale powiedz,że chcesz mieć wszystko załatwione na legalu możesz również wspomnieć o pracy i   podatkach powodzenia głowa do góry pozdrawiam

[Posted on: 05 Październik  2009, 17:06:43]

i jeszcze coś na dzień dzisiejszy nie potrzebujesz pozwolenia na PRACĘ TYLKO NA POBYT

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #4 dnia: 05 Paź 2009, 17:10:20 »

Brak NemID, feriepenge

Zaczęty przez nemek98Dział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 9890
Ostatnia wiadomość 24 Lis 2019, 10:14:13
wysłana przez Krzysztof85
Brak możliwości rozliczenia przez internet.

Zaczęty przez Neffisa83Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 9188
Ostatnia wiadomość 28 Mar 2012, 18:57:13
wysłana przez Neffisa83
Brak rozliczenia na stronie Skatu

Zaczęty przez radas103Dział Podatki

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 9034
Ostatnia wiadomość 16 Maj 2009, 11:05:07
wysłana przez robertcph
Brak karty podatkowej