kursy organizowane sa dla czlonkow zwiazkow zawodowych 3f i bezrobotnych z 3f- nic nie kosztuja- na kursie ktorym my bylismy mowiono o; - kontraktach, warunkach pracy, co wolno pracownikowi a czego nie wolno, przepisy pracy, oraz co nam przysluguje , swiadczenia typu; zwolnienie lekarskie , urlopy , wyplaty,itp- co to sa zwiazki- jakie sa zwiazki, na co ida skladki , co nam przysluguje w zwiazkach , sprawy socjalne, bhp - budowlanka i nie tylko- jakie instytucje istnieja w danii oraz jaka jest ich rola- budowlanka i nie tylko, dopabuse sie rozjasnia w glowach po trzech dniach- wykladowcy mili, sympatyczni , zyczliwi- poruszano rowniez temat a- kasse i platnosci - czyli tzw. ubezpieczenia od utraty pracy- najwazniejsze ze dunski wykladowca i polski tlumacz - pozdrawiam
[Posted on: 04 Wrzesień 2009, 13:16:15]
do czego sluzy kurs bhp- mysle ze odpowiem krotko- bezpieczenstwo i higiena pracy- w miejscu pracy- oprocz tego prawa i obowiazki pracownicze- mysle ze nikomu nie trzeba mowic o tym ze miec papier z dunskiego kursu - na dunskim rynku pracy za darmo to jakis postep przy poszukiwaniu pracy lub w samej pracy- a omowienie jak powinna wygladac umowa- co powinno sie znajdowac na niej, jak to jest ze zwolnieniami lekarskimi, urlopami , platnosciami za ferie penge- kiedy powinny zostac wyplacone- co to jest sh- kiedy mozemy wyplacic te pieniadze itd, itp- szkoda gadac jak nas laduja w firmach w balona zwlaszcza ze wiekszosc z nas nie zna dunskiego-i podpisujemy umowy bez sprawdzenia- a powinnismy sie z nimi zapoznac- ja sama dowiedzialam sie ze np, pracuje na akord- co bylo dla mnie wielkim szokiem-wiele atakow nerwowych przezylam dowiadujac sie po prawie dwoch latach jak powinno to wygladac a jak to jest- no i nareszcie uswiadomiono mi na kursie - na co ida moje pieniadze ktore place na zwiazki zawodowe- i stwierdzilam ze nie ida na marne i mam i bede miala z nich pozytek i pieniadze placone na a- kasse- tez mi przyniosa pozytek i nareszcie czuje sie w miare bezpieczna- i niech sobie inni gadaja ze zwiazki to lipa- ja wiem ze nie- kazdy robi jak chce a ja bede dbala o swoj wlasny los - szkolac sie i uczac oraz zainwestuje w siebie aby miec lepsza prace i lepsze warunki do zycia tutaj- pozdrawiam wszystkich