poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Auto mi nawaliło!!!  (Przeczytany 9863 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ddandii

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Auto mi nawaliło!!!
« dnia: 04 Lut 2007, 08:26:14 »
Witam!
Gdzie w Odense znajdę tani i dobry warsztat samochodowy lub mechanika? Może ktoś z pracujących tu polaków jest mechanikiem?
Pozdrawiam!

Offline GoTTie

• Przyjaciel Portalu
  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +19/-6
Odp:Auto mi nawaliło!!!
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Lut 2007, 09:41:41 »
Jakie auto i co sie stalo. Mam kilku dobrych mechanikow, takze naprawiajacych na czarno. Napisz z czym masz problem a cos poradzimy.

B)

Offline ddandii

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lut 2007, 13:38:45 »
Już odpowiadam:
Jest to volkswagen passat z roku 1997.
Podczas manewrowania na parkingu przy mocno skręconych kołach coś chrupneło i auto przestało jechać.Silnik pracuje ale mimo wrzucenia jakiegokolwiek biegu auto stoi w miejsu, słychać jedynie lekkie \"szorowanie\". Biegi wchodzą normalnie,bez problemu. Z jakiś czas temu też podczas manewrowania na parkingu,też przy skręconych do oporu kołach słyszałem jakieś piski ale wtedy to zbagatelizowałem,myślałem że się przesłyszałem.Ja sam niestety na mechanice kompletnie się nie znam i nic więcej powiedzieć nie mogę. Sytuacja jest dla mnie tym gorsza że teraz bardzo potrzebuje sprawnego auta.
Z góry dziekuje za pomoc i wielkie dzieki GoTTie za zainteresowanie!

Offline tomasz

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-1
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lut 2007, 14:51:07 »
Problem kolego to nie taki wielki.Uległ uszkodzeniu jeden z przegubów wewnętrzny lub zewnętrzny,półośka raczej będzie ok.Przy skręconych mocno kołach zużyty przegub potrafi ulec rozszczepieniu.Na pewno wcześniej przy skrętach słyszaleś stukanie.Przy autach z przednim napędem nie wolno mocno cisnąć na gaz ze skręconymi kołami wtedy najbardziej cierpią przeguby.Jeśli przegub stuka to trzeba go wymienić.U Ciebie raczej jest to zewnętrzny przy kole.Potrzebny kanał lub podnośnik,będzie trochę roboty.Jak nie masz pojecia potrzebny Ci mechanik.Ja jestem w Polsce i jestem elektrykiem ale mam rok za sobą w duńskim warsztacie.Więc wiedzy nabrałem i praktycznej i teoretycznej:) Nie mogę Ci pomóc niestety

Offline tomasz

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Lut 2007, 14:57:17 »
Zapomniałem Ci dopisać że te piski które słyszałeś wcześniej to pasek klinowy na pompie od wspomagania,to nic wielkiego.Przy mocno skręconych kołach jesli jest lużny potrafi popiskiwać.Nie ma co wiazać tych dwóch problemów bo nie mają ze sobą nic wspólnego.Przegub nie piszczy tylko stuka.Pozdrawiam

Offline GoTTie

• Przyjaciel Portalu
  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
Odp:Auto mi nawali�o!!!
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Lut 2007, 15:02:30 »
Z tego co mowisz wszystko wskazuje na przegub. Wymiana jest dosc skomplikowana i bez podnosnika i specjalnych narzedzi sie raczej nie obedzie. Sama czesc tanio kupisz w AutoHoje na Middelfartvej lub THansen (polecam to pierwsze). Na pewno przyda sie jeszcze oslona, gdyz to na pewno z jej powodu padl przegub. W cenniku Thansen taki przegub to koszt ok 650 DKK. Wymiana pewnie tez cos okolo tego. Dobry dunski mechanik jest na Bolbro, rog Ivarsvej i Sigurd Rings Vej. Mozesz tez podjechac do arabow przy Lavsenvaengt (tanio, ale kiepski warsztat). Sa jeszcze chlopaki w Tommerup gdzie robia taniej, bez kwitow ;) . Jednak z tych 3 opcji wybral bym tego mechanika na Bolbro.

Pozdrawiam

Offline ddandii

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Lut 2007, 15:44:14 »
Dzięki za pomoc.Chyba skorzystam z usług tego mechanika z Bolbro. Znajomi polecali jeszcze mechanika z Langeskov ma zakład na stacji Dk,ale tam są kolejki i pewnie musiałbym długo czekać zanim zajął by się moim autkiem.  Mimo wszystko zajrze najpierw do mechanika na Bolbro.Jestem jeszce ciekaw ile mnie skasuje za holowanie auta. Kolega pomógłby mi je zaholować do tego mechanika ale szukaliśmy miejsca gdzie z przodu passata jest jakiś hak lub miejsce na wkręcenie jakiegoś zaczepu ale za nic nie mogliśmy takiego miejsca znaleźć.Śmieszne  ale jak pisałem jestem w tym zakresie totalnym laikiem!za kabusewnicą mogę siedzieć ale co jest pod maską,wstyd się przyznać,już nie wiem. Napewno jeszcze tu napisze jak się zakończyła ta moja \"przygoda\" z samochodem. Polaków coraz więcej a wraz z nimi aut na polskich blachach,może komuś jeszcze przydadzą się te informacje.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 04 Lut 2007, 15:44:14 »

Offline tomasz

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Lut 2007, 16:01:04 »
nie pamietam jak jest z tym modelem ale powinien mić ucho pod zderzakiem z prawej strony.może mieć również zaślepkę w zderzaku po której wyjęciu jest miejsce na wkręcenie haka który znajduje się w zestawie z kluczem do kół i lewarkiem.ale zabijcie-nie pamiętam ;)

Offline GoTTie

• Przyjaciel Portalu
  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Lut 2007, 17:14:44 »
w sumie nie mam haka, ale bym ci pomogl w holowaniu. Mozesz pokombinowac i zaczepic za podluznice. Jutro mam wolny dzien, wiec moge cie do niego zaciagnac. Mechanik jest spoko, gada po angielsku i nie kasuje jak za zboze. Moi znajomi mieli juz u niego kilka wizyt.

piatka

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Lut 2007, 18:28:43 »
Kochani, czytam o problemach z autem, problemach z holowaniem.
 Koszty dla nas sa wysokie i proponuje zawarcie ubezpieczenia moto asistans zagraniczne
 Nie jestem przedstawicielem ubezpieczalni, ale ubezpieczenie kosztuje ok 100 euro rocznie i naprawde sie przydaje.
 Nie tylko holowanie do warsztatu, ale w wersji lux wypozyczenie samochodu na 4 doby, to bardzo ulatwia zycie, sprawdzilam to sama na moim nie takim starym peugeocie 206.
 Ostatnio zaciela sie linka hamulac recznego:(
 Naprawa : tydzien

Offline ddandii

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
Odp:Auto mi nawalilo!!!
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Lut 2007, 20:38:01 »
GoTTie jeszcze raz dziekuje za pomoc!
Auto udalo mi sie zaholowac z pomoca kolegi.Odstawilem je do mechanika w Langeskov bo wiele osob mi go polecalo.A poza tym mam tu blizej.
Tomaszowi i Piatce dzikuje za informacje.Ale wiadomo jak to jest z tym ubezpieczaniem sie dopiki sie nic nie dzieje to zaluje sie kasy ale jak sie cos stanie to zaluje sie ze sie nie ma ubezapieczenia.
Pozdrawiam!

Offline tomasz

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Lut 2007, 12:21:54 »
to co napisała piatka to dla mnie aż niewiarygodne-tydzień czasu na naprawę hamulca ręcznego-toć to szok!:) .Wystarczyłoby troszkę zaskoku i dobrej woli człowieka aby zrobic to niemal na poczekaniu.

Offline ddandii

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Lut 2007, 20:33:51 »
HeJ!
Autko już zrobione!Rzeczywiscie byl to przegub.Koszt naprawy 1500dkk.
Pozdrawiam!

Offline GoTTie

• Przyjaciel Portalu
  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Lut 2007, 20:40:04 »
hehe, jak malo sie pomylilem z wycena :)

Offline tomasz

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Lut 2007, 21:45:27 »
Dziwne bardzo że GoTTie siedząc non stop przy kompie wie ile kosztuje naprawa auta w ciemno nie widząc usterki!;).Musi być chyba szpiegiem,ciekawe czy od kacorów czy od ojca dyrektora?Ktoś to sprawdzi;) .Mam nadzieję że aluzja została zrozumiana przez Admina.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 06 Lut 2007, 21:45:27 »

pozwolenie na auto

Zaczęty przez wiechutek78Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 15612
Ostatnia wiadomość 24 Cze 2013, 18:34:38
wysłana przez wiolinia
Pozwolenie na nowe auto 2000km

Zaczęty przez Gosia132Dział Podatki

Odpowiedzi: 15