poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: becikowe  (Przeczytany 17317 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline EVA77

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +2/-3
becikowe
« dnia: 09 Wrz 2009, 10:46:32 »
Mam pytanie do mam.Czy któras z was urodziła tu dziecko i starała sie o becikowe w Polsce.Zeby otrzymac becikowe w Polsce potrzebne jest zaswiadczenie z Danii ze nie pobrałam takiej jednorazowej zapomogi tutaj.Czy o takie zaswiadczenie trzeba starac sie w komunie i czy wogole jest mozliwosc otrzymania takiego zaswiadczenia.

sssssssssss

• Gość
Odp: becikowe
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Wrz 2009, 10:54:38 »
znajoma pobrała w pl becikowe, ale wg ., mnie to jakis poroniony pomysł leciec do  Polski po 1000 zł, bo i tyle trezba wydac na droge w obie strony .

Offline EVA77

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Wrz 2009, 10:59:08 »
Nie lecę ekstra po pieniądze tylko wracam do Polski na stałe. Nie potrzebuję rad czy to jest "poroniony" pomysł czy jakiś tam inny. Zadałam konkretne pytanie

Offline neletop

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 16
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Wrz 2009, 11:15:35 »
Do komuny zawsze mozna isc i sie zapytac.
W koncu 1000zl piechota nie chodzi.

Tylko musisz wytlumaczyc ze vhodzi o jednorazowa pomoc, a nie o kwartalna, ktora sie dostaje do czasu ukonczenia przez dziecko 18-u lat.

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Wrz 2009, 11:20:41 »
Ja o becikowe sie nie staralam bo pewnie mi sie nie nalezy. Odebralam tylko pieniadze z ubezpieczenia, ktore nieprzerwanie oplacam przez ...lat :)
Odbiore teraz nastepne i pojade po nie do PL, oczywiscie przy okazji ;D

ps.samolotem tak tanio? ???

magda27

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Wrz 2009, 11:28:17 »
My dostaliśmy becikowe w Polsce, nie było potrzebne żadne zaświadczenie z Danii, po prostu na wniosku o wypłacenie becikowego oświadczyliśmy, że nie pobraliśmy żadnych pieniędzy na dziecko w Polsce, nie w Danii.
Do wniosku o becikowe załączyliśmy tylko akt urodzenia dziecka i zaświadczenie o nadaniu nr PESEL - to wszystko.
Dodam jeszcze, że pytałam panią w urzędzie czy potrzebujemy jakiekolwiek zaświadczenia z Danii o tym, czy i jakie pieniądze dostajemy na dziecko i pani powiedziała, że oni są tylko zainteresowani czy w Polsce przypadkiem nie dotaliśmy juz raz becikowego.
Pieniądze wypłacono nam w ciągu 10 dni.

Offline anielkaaa

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Wrz 2009, 12:50:04 »
Ja również nie potrzebowałam żadnego zaświadczenia z Danii żeby otrzymać becikowe. Na dziecko urodzone w czerwcu ubiegłego roku becikowe pobrałam dopabuse w kwietniu w tym roku, właśnie przy okazji wizyty w Polsce. Na złożenie wniosku o becikowe ma się rok czasu. Wystarczy tylko polski akt urodzenia, który de facto i tak trzeba zrobić, oraz zaświadczenie o nadaniu nr pesel. Dziecko nie musi mieć nawet polskiego adresu zameldowania. Jeśli ty posiadasz nadal zameldowanie w Polsce to wpisujesz tylko we wniosku, że dziecko przebywa przy tobie. I to wszystko. Pieniądze przelewają na konto w przeciągu 2 tygodni.

p.s. Aneczka jeszcze zdążysz!!!

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 09 Wrz 2009, 12:50:04 »

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Wrz 2009, 13:57:37 »
Odpowiem Ci na gg :P ;))

emi123

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Wrz 2009, 00:12:28 »
witam,
moje dziecko urodziło się w marcu a wniosek o becikowe składałam końcem lipca.. Okazuje się że różne urzędy miejskie/starostwa (miejsca gdzie składa się wnioski) mają różne formularze i też inne wymagania, co mnie bardzo zdziwiło. Bo np mąż poszedł do swojego starostwa i nie było tam najmniejszego problemu dla nich że mieszkamy w DK, natomiast w moim mieście na druku był paragraf pt " zamieszkuję na terenie Polski" i Pani się o to dopytywała gdzie mieszkamy...
My mieliśmy tylko akt urodzenia który dostaliśmy w DK, z tym że przetłumaczony i nikt nie chciał od nas polskiego aktu urodzenia. Kasa przyszła po 16 dniach..

emi123

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Wrz 2009, 00:17:05 »
przepraszam, że post pod postem ale przypomniało mi się jeszcze o stronce nt becikowego. nie wiem czy moge tu wkleić linka więc kopiuję:

"Becikowe"

Jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka.
Becikowe przysługuje wszystkim, niezależnie od uprawnień do dodatku z tytułu urodzenia dziecka oraz od dochodu rodziny, w wysokości 1000 zł na dziecko. Wprowadzone ustawą z dnia 29 grudnia 2005 r. o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. Nr 12, poz. 67).

Becikowe jest świadczeniem rodzinnym. Ustawa z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. Nr 14, poz. 176, z późn. zm.) w art. 21 ust. 1 pkt 8 stanowi, iż świadczenia rodzinne są wolne od podatku dochodowego.

1. Becikowe przysługuje: matce,
   2. ojcu lub
   3. opiekunowi prawnemu dziecka.

Pisemny wniosek o becikowe można złożyć w urzędzie gminy lub w ośrodku pomocy społecznej (w miejscu, gdzie wypłacane są świadczenia rodzinne) w terminie 12 miesięcy od dnia narodzin dziecka (zmiana wprowadzona w czerwcu 2007 roku, wcześniej obowiązywal termin 3 miesięcy). Wniosek złożony po terminie będzie pozostawiony bez rozpoznania.

1. Do wniosku o becikowe dołączamy następujące dokumenty: dokument stwierdzający tożsamość osoby ubiegającej się o becikowe
   2. skrócony odpis aktu urodzenia dziecka lub inny dokument urzędowy potwierdzający datę urodzenia dziecka;
   3. pisemne oświadczenie, że na dziecko nie zostało wcześniej pobrane becikowe np. przez drugiego z rodziców).

Offline EVA77

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Wrz 2009, 09:55:17 »
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.Dzis zadzwoniłam do swojego urzędu w Polsce i wyjaśniłam sprawę. Pierwszy raz kiedy zadzwoniłam do urzędu w Polsce Pani była bardzo niemiła i powiedziała że nie otrzymam becikowego bez zaświadczenie że nie otrzymałam jednorazowej zapomogi w Danii.Dziś jednak mówiła już trochę inaczej.

Offline KASHA

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Wrz 2009, 14:15:18 »

Offline klerka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Wrz 2012, 21:25:19 »
Hej, z artykulu powyzej wynika, ze nie nalezy sie becikowe, jesli sie mieszka na stale i pracuje poza polska.

Ponadto od 1 stycznia 2012 pojawil sie kolejny wymagany dokument, zaswiaczenie o opiece lekarskiej w ciazy od 10. tyg.

Czy ktos skladal wniosek o becikowe w tym roku? Chetnie dowiem sie jak najlepiej poradzic sobie z tym zaswiadczeniem.

Pozdrawiam
Kamila

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Wrz 2012, 08:35:32 »
Ciekawe jest to ze wnioisek o becikowe sklada sie tam, gdzie pobiera sie rodzinne na dziecko.

Offline lebowski

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 12
  • -Otrzymane: 20
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Wrz 2012, 10:39:36 »
witam. mam informacje z pierwszej reki :) dzwonilam do Ministerstwa Pracy i Polityki Spolecznej, a pozniej te wiedze przelozylam na praktyke. Do becikowego potrzebne sa: akt urodzenia dziecka (umiejscowiony w polskim usc), zaswiadczenie o nie pobraniu becikowego w innym miejscu w Polsce, zaswiadczenie lekarskie, ze pozostawalo sie pod opieka lekarska najpozniej od 10 tyg. ciazy.To ostatnie moze byc wystawione, na podstawie karty ciazy prowadzonej w innym kraju, przez polskiego lekarza ginekologa tudiez polozna. To od lekarza badz poloznej zalezy czy musisz te karte tlumaczyc, czy tez nie. Majac te dokumenty i bedac zameldowana w Polsce, MOPS nie moze odmowic wydania decyzji przyznajacej becikowe czyli jednorazowa zapomoge finansowa z okazji urodznienia dziecka :) W razie jakichkolwiek problemow prosze odeslac pania urzedniczke do zrodla czyli MPPiS :) powodzenia.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 21 Wrz 2012, 10:39:36 »

Jak odebrac becikowe w Polsce?

Zaczęty przez dzumbastcDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 4928
Ostatnia wiadomość 28 Lut 2013, 19:22:57
wysłana przez happybeti