Ogólne > Rodzina ...

becikowe

<< < (3/5) > >>

EVA77:
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.Dzis zadzwoniłam do swojego urzędu w Polsce i wyjaśniłam sprawę. Pierwszy raz kiedy zadzwoniłam do urzędu w Polsce Pani była bardzo niemiła i powiedziała że nie otrzymam becikowego bez zaświadczenie że nie otrzymałam jednorazowej zapomogi w Danii.Dziś jednak mówiła już trochę inaczej.

KASHA:
http://www.rp.pl/artykul/81246.html

klerka:
Hej, z artykulu powyzej wynika, ze nie nalezy sie becikowe, jesli sie mieszka na stale i pracuje poza polska.

Ponadto od 1 stycznia 2012 pojawil sie kolejny wymagany dokument, zaswiaczenie o opiece lekarskiej w ciazy od 10. tyg.

Czy ktos skladal wniosek o becikowe w tym roku? Chetnie dowiem sie jak najlepiej poradzic sobie z tym zaswiadczeniem.

Pozdrawiam
Kamila

varszafiak:
Ciekawe jest to ze wnioisek o becikowe sklada sie tam, gdzie pobiera sie rodzinne na dziecko.

lebowski:
witam. mam informacje z pierwszej reki :) dzwonilam do Ministerstwa Pracy i Polityki Spolecznej, a pozniej te wiedze przelozylam na praktyke. Do becikowego potrzebne sa: akt urodzenia dziecka (umiejscowiony w polskim usc), zaswiadczenie o nie pobraniu becikowego w innym miejscu w Polsce, zaswiadczenie lekarskie, ze pozostawalo sie pod opieka lekarska najpozniej od 10 tyg. ciazy.To ostatnie moze byc wystawione, na podstawie karty ciazy prowadzonej w innym kraju, przez polskiego lekarza ginekologa tudiez polozna. To od lekarza badz poloznej zalezy czy musisz te karte tlumaczyc, czy tez nie. Majac te dokumenty i bedac zameldowana w Polsce, MOPS nie moze odmowic wydania decyzji przyznajacej becikowe czyli jednorazowa zapomoge finansowa z okazji urodznienia dziecka :) W razie jakichkolwiek problemow prosze odeslac pania urzedniczke do zrodla czyli MPPiS :) powodzenia.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej