Ogólne > Rodzina ...

becikowe

<< < (4/5) > >>

kicia:
zgadzam się z kolegą ja na tych samych zasadach pobrałam becikowe w PL dodam tylko że jeżeli komuna jest inna niż miejsce urodzenia dziecka to trzeba to uzupełnić w kościele tutaj w DK

zybis:
Witam
Właśnie dzwoniłam do ginekologa w Polsce powiedział ze  na bazie zagranicznej karty nie może wypisać zaświadczenia na becikowe ponieważ ani razu nie byłam w Polsce na wizycie . Zadzwoniłam też do MOPS-u i poinformowali mnie ze też nie ma takiej możliwości pobrania becikowego w Polsce jeśli ciąża była prowadzona zagranica  i nawet jesli sie ma meldunek w Polsce obowiązek jest taki że trzeba mieszkać w kraju żeby dostać becikowe.

pozdrawiam

lebowski:
Droga zybis, zarówno lekarz, jak i MOPS wprowadzili Cię w błąd, chociaż MOPS jakby bardziej ;) lekarz może nie wystawić Ci takiego zaświadczenia, bo to zależy li tylko od jego dobrej woli, czytaj od pieniążków ...MOPS ma obowiązek wypłacić becikowe na dziecko, pomimo tego, że ciążą i poród odbywały sie za granicą kraju. Masz prawo wybrać sobie kraj, w którym przezywasz ciążę i poród . Zameldowanie w Polsce wystarczy do wypłacenia becikowego. Informacje te pozyskalam w Ministerstwie Pracy i Polityki Społecznej, gdzie zadzwoniłam w obawie, że życzliwe Panie z MOPSu będą chciały odprawić mnie z kwitkiem. Zatem znajdź lekarza, bądź polozna, ktora wystawi Ci wspomniane zaświadczenie, na podstawie duńskiej karty ciąży, i idź do MOPSu po becikowe ;)

kicia:
dokładnie zybis lebowski ma rację jak znajdziesz lekarza to i becikowe będzie w moim przypadku poszłam do gin z którego zawsze korzystałam jak potrzeba była chociaż w czasie ciąży u niego nie byłam  ;)

asiorekk:
Witam.
Dziewczyny a skąd wziąść karte ciąży potrzebną do tego zaświadczenia od gin bo ja żadnych papierów nie dostrałam po porodzie

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej