poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: wniosek o uzywanie samochodu na polskich blachach  (Przeczytany 37312 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zurich

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
Odp: wniosek o uzywanie samochodu na polskich blachach
« Odpowiedź #45 dnia: 15 Gru 2009, 18:07:37 »
Ja po 2 latach pobytu otrzymałem pozwolenie. Trzeba tylko odpowiednio uzasadnic

Mozesz rozwinac stwierdzeni "odpowiedni uzasadnic"???Czy to znaczy opisac rzetelnie swoja sytuacje czy wyssac z palaca ile sie da???

Offline piott

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 8
  • Reputacja: +5/-2
« Odpowiedź #46 dnia: 15 Gru 2009, 18:44:51 »
Bzdurne gadanie jak dostal to moze ktos sie pomylil.Moj kolega tez dostal prawko jak wymienial na wszystkie kategorie.Bardzo jestem ciekaw jak to uzasadnil.Fajnie moze sie podzieli z nami swoim sposobem na uzyskanie pozwolenia:).

:)Moze wozi buraki do skatu to mu dali...:)
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości .

Offline bater

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 2
« Odpowiedź #47 dnia: 15 Gru 2009, 19:00:06 »
Bardzo  ciekawa dyskusja. Dziwne  jednak  ze  nikt  nie  wspomnial o  tym  ze  majac  w  danii  samochod sluzbowy do  dyspozycji  placi  sie  od  tego corocznie  podatek ( tzw.  skat  af fri bil ) . Podatek  ten jest  naliczany  od  dunskiej  a nie  polskiej  czy niemieckiej  wartosci  samochodu . Czyzby  Skat zapomnial  o  tym  wobec  osob  piszacych na  tym  forum  ??? Tych ktore  jezdza  samochodami  sluzbowymi  zarejestrowanymi  na  zagraniczna  firme .
http://www.beierholm.dk/fileadmin/user_upload/pdf/skat/2006/060622_lov_vedtaget_udenlandske_firmabiler_1_.pdf

a jeśli pojazd nie jest samochodem służbowym lecz pojazdem służacym do przemnieszczania się do miejsca drugiej pracy (w PL)?

Offline bumi71

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #48 dnia: 15 Gru 2009, 21:07:27 »
Jezeli jest  prywatna  wlasnoscia  osoby  majacej nieograniczony obowiazek  podatkowy  w  Danii ( fuld  skattepligt ) to  nie sadze  zeby  mozna  bylo  jezdzic na  obcych numerach . Link  ktory podalem dotyczy  tylko samochodow uzywanych  w  zakresie  stosunku o prace . Czy  firma jest  wlasna  czy  nie  , chyba  nie ma duzego  znaczenia .
Ved "erhvervsmæssig kørsel" i udlandet forstås både erhvervsmæssig kørsel på udenlandsk territorium og kørsel mellem bopælen i Danmark og arbejdspladsen i udlandet inklusive den del, der foregår i Danmark.
To ze droga  z miejsca  zamieszkania w Danii do siedziby  firmy  w  Polsce jest  wliczana jako  przejazdy sluzbowe nie rozwiazuje problemu ewentualnego podatku   w Danii . Poza  tym to jezeli  ktos decyduje  sie na  ten model  to chyba  naprawde  ma  po  co pokonywac  te  tysiace kil.  do  Polski  tam i z powrotem . Sama  stawka  amortyzacji za kilometr  powoduje  ze tego typu przejazdy  sa  bardzo drogie . Chetnie  bym uslyszal jak osoby uzywajace modelu z  autem na polska firme i jednoczesnie majace  tu pobyt uniknely podatku od samochodu  sluzbowego danego do dyspozycji przez firme . ??? ::)

[Posted on: 15 Grudzień  2009, 20:53:16]

I  jeszcze  swiezo znaleziony  link dotyczacy niedawnej  kontroli na granicy  dunsko-niemieckiej . z tego  co  widac  to szczegolna uwage  zwrocono tego dnia
na osoby w  samochodach zarejestrowanych na zagraniczne firmy i kwestie rocznego podatku od wartosci auta . 21 osob ktore oddaly kluczyki od auta na jednym przejsciu granicznym w jedno popoludnie to niezla liczba .
http://www.presswire.dk/default.asp?o=1&pid=31720

Offline wesoly

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #49 dnia: 16 Gru 2009, 08:39:04 »
Przepraszam, rzadko tu zaglądam. Ja napisałem prawdę : rodzina jest w Polsca i chce jak najczesciej tam jezdzic. Npaisalem ile razy w tym roku juz bylem i tyle. Dostalem zgode narazie na rok. Wesolych Swiat  :)

Offline bumi71

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #50 dnia: 16 Gru 2009, 14:10:53 »
Lucky you  ;D . Niestety to nie ma  nic  wspolnego  z  jazda autem firmowym na obcych blachach . ::)

Offline radek2518

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
Odp: czy sa jeszcze szanse
« Odpowiedź #51 dnia: 24 Sty 2010, 19:05:10 »
Czy ktos wie czy sa jeszcze szanse na otrzymanie pozwolenia od Skat na jezde n polskich blachach- jestem tu 2 lata z zona,zjazdy do domu co 4 tygodnie na tydzien- 1500 km.

tak jest szansa,ja dostalem takowe do 14 01 2011roku,a jestem tu juz prawie 3 lata.Trzeba miec tylko kompetentna osobe ktora wie jak sformulowac wniosek,oczywiscie dokumenty jak-poswiadczenie meldunku w polsce,akty malzenstwa i urodzenia dzieci(oczywiscie w j.ang),przykladowy kalendarz zjazdów(najlepiej jak najczesciej).Najlepiej miec umowe od pracodawcy ma czas okreslony(ja mam na nieokreslony-ale jakos to pominęli).Jak chcesz to zadzwon,Wyjasnie ci wiecej szczególów 50348595 lub 0048603809114

poloniainfo.dk

Odp: czy sa jeszcze szanse
« Odpowiedź #51 dnia: 24 Sty 2010, 19:05:10 »

Offline Zurich

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #52 dnia: 24 Sty 2010, 20:09:38 »
tak jest szansa,ja dostalem takowe do 14 01 2011roku,a jestem tu juz prawie 3 lata.Trzeba miec tylko kompetentna osobe ktora wie jak sformulowac wniosek,oczywiscie dokumenty jak-poswiadczenie meldunku w polsce,akty malzenstwa i urodzenia dzieci(oczywiscie w j.ang),przykladowy kalendarz zjazdów(najlepiej jak najczesciej).Najlepiej miec umowe od pracodawcy ma czas okreslony(ja mam na nieokreslony-ale jakos to pominęli).Jak chcesz to zadzwon,Wyjasnie ci wiecej szczególów 50348595 lub 0048603809114
Mysle ze wiele osob jest zainteresowanych tematem zwlaszcza po ostatnich burzach w dunskich mediach na temat zagranicznych samochodow.Wiec jesli mozesz to opisz to na forum szczegolowo.Bo nie ma sensu zeby wszyscy dzwonili do Ciebie. :)

Offline art1

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #53 dnia: 24 Sty 2010, 20:15:00 »
szansa jest prawie 100%
podstawa to rodzina w Polsce, czyli żona , jak najwiecej dzieci, dom i jak najczęstrze dojazdy do polski, długość kontraktu niema znaczenia...inni mogą zapomnieć lub liczyć na fuksa

Offline hakuna1964

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #54 dnia: 09 Maj 2010, 15:52:32 »
Witam,
Czytam od dłuższego czasu wpisy na forum, ale nie znalazłem odpowiedzi na pytania , których szukam. Proszę więc bardzo o pomoc.
Sytuacja wygląda tak, że mam od dłuższego czasu w Polsce spółkę z o.o., w której jestem zatrudniony. Spółka jest moja i żona. Tak się składa, że interesy nie idą najlepiej , więc zamierzam pod koniec tego miesiąca zacząć pracę w Dani na półrocznym kontrakcie. Zamierzam przyjechać swoim autem , które jednak jest zarejestrowane oczywiście na spółkę. W mojej polskiej spółce z pewnych względów nadal będę pracował na cząstkę etatu.  Przez okres pół roku raczej więcej km przejadę w Danii. Do Polski do żony i dziecka zamierzam jeździć raz w miesiącu. Mam następujące pytania.
1) Czy mogę na terenie Danii korzystać legalnie z polskiego służbowego samochodu?
2) Czy muszę w związku z tym dopełnić jakichś specjalnych formalności? W Polsce? W Danii?
3) Czy powinienem mieć ze sobą jakieś dokumenty? Ich tłumaczenia itp?
4) Czy będę zmuszony ponosić z tego tytułu dodatkowe koszty? Jakie?

Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #55 dnia: 09 Maj 2010, 18:15:58 »
Samochodem spoki mozesz przyjechac i poruszac sie na terenie Danii wylacznie na zasadzie wykonywania zlecen przez polska spolke dol kientow w Danii. Jest to wiec zasada wysylania pracownika spolki na delegacje. Twoj pobyt jest uwarunkowany uzyskaniem pracy i jestes osoba fizyczna/podatnikiem podlegajacym takim samym prawom o poruszaniu sie pojazdem w Danii jak
jakie dyskutuje sie tutaj na forum. Oznacza to przrejestrowanie samochodu lub, uzyskania pozwolenia na jazde polskim samochodem np, na okres 1 roku. Mozesz tez wybrac jeszcze opcje nie przestrzegania przepisow (niektorzy to robia) i poniesc konsewkwencje. O tym wszystkim nie bede pisal. Temat "rzeka" na forum. Pozostale twoje pytania nie maja znaczenia.

Offline hakuna1964

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #56 dnia: 10 Maj 2010, 21:56:03 »
Samochodem spoki mozesz przyjechac i poruszac sie na terenie Danii wylacznie na zasadzie wykonywania zlecen przez polska spolke dol kientow w Danii. Jest to wiec zasada wysylania pracownika spolki na delegacje. Twoj pobyt jest uwarunkowany uzyskaniem pracy i jestes osoba fizyczna/podatnikiem podlegajacym takim samym prawom o poruszaniu sie pojazdem w Danii jak
jakie dyskutuje sie tutaj na forum. Oznacza to przrejestrowanie samochodu lub, uzyskania pozwolenia na jazde polskim samochodem np, na okres 1 roku. Mozesz tez wybrac jeszcze opcje nie przestrzegania przepisow (niektorzy to robia) i poniesc konsewkwencje. O tym wszystkim nie bede pisal. Temat "rzeka" na forum. Pozostale twoje pytania nie maja znaczenia.
Dzięki za odpowiedź.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #56 dnia: 10 Maj 2010, 21:56:03 »

samochód na Polskich numerach

Zaczęty przez zuzaDział Podatki

Odpowiedzi: 106
Wyświetleń: 82955
Ostatnia wiadomość 23 Maj 2011, 21:43:32
wysłana przez charly
Opodatkowanie polskich oszczędności

Zaczęty przez liliaDział Podatki

Odpowiedzi: 18
Wyświetleń: 28000
Ostatnia wiadomość 24 Cze 2010, 07:45:51
wysłana przez neletop
o polskich dzieciach deportowanych do Rosji

Zaczęty przez neletopDział Kultura

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 10829
Ostatnia wiadomość 13 Lut 2010, 15:28:30
wysłana przez neletop
Praca na POLSKICH warunkach w Danii - Co to jest ??

Zaczęty przez willyDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 84
Wyświetleń: 52039
Ostatnia wiadomość 12 Kwi 2010, 21:00:42
wysłana przez turbo
Motocykle na polskich numerach-przepisy

Zaczęty przez wincentDział Hydepark

Odpowiedzi: 32
Wyświetleń: 126798
Ostatnia wiadomość 23 Lis 2018, 11:54:20
wysłana przez lesoleil