poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: duńskie dokumenty  (Przeczytany 36434 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
Odp: duńskie dokumenty
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Wrz 2009, 22:35:32 »
Jakiego wniosku ?

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Wrz 2009, 23:00:33 »
Jakiego wniosku ?

no przy wymianie....

piorun

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Wrz 2009, 20:44:29 »
co za bzdury z 180 dni do wymiany prawka-nie ma takiego przepisu .Polskie czy dunskie,norweskie czy szweckie jest uwzgledniane w calej UE.Niema obowiazku wymiany a juz na pewno nie ma kar za poslugiwanie sie pl prawkiem w dk.Do puki jest wazne  mozna na nim smigac :)

Mialem podobna sytuacje ,ale z zakupieniem tel na abonament,przedstawiciel sieci komorkowej chcial odemnie dunskie prawo jazdy albo dunski paszport.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Wrz 2009, 21:10:20 »
co za bzdury z 180 dni do wymiany prawka-nie ma takiego przepisu .Polskie czy dunskie,norweskie czy szweckie jest uwzgledniane w calej UE.Niema obowiazku wymiany a juz na pewno nie ma kar za poslugiwanie sie pl prawkiem w dk.Do puki jest wazne  mozna na nim smigac :)

Mialem podobna sytuacje ,ale z zakupieniem tel na abonament,przedstawiciel sieci komorkowej chcial odemnie dunskie prawo jazdy albo dunski paszport.

Albo nie doczytałeś albo nie zrozumiałeś co wcześniej zostało napisane. Piszesz ze bzdury a nawet przez moment sie nie zastanowiłeś. Widać nie wymieniałeś prawa jazdy, ja pisałem jak jest teoretycznie. Przy wymianie należy poświadczyć oświadczenie/ wniosek - jak zwał tak zwał.
Właśnie tak jest że przy pobycie dłuższym niż 180 dni prawo jazdy należy wymienić, a że nikt tego nie robi to inny temat.

Tak więc bzdurą jest to co ty bezmyślnie napisałeś nie wiadomo co chcąc udowodnić - chyba tylko to że nie potrafisz kupić telefonu.

Zanim napiszesz przeanalizuj (Dz. U. z 2005r. Nr 180, poz. 1497) Prawo o Ruchu Drogowym.

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Wrz 2009, 21:15:37 »
A co do kar to byla ironia do "blach" z mojej strony :D :D 

...

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Wrz 2009, 23:07:26 »
Nie ma zadnego obowiazku wymiany prawa jazdy.
BYLAM CHCIALAM WYMIENIC.
Pani przy mnie sprawdzala przepisy. W dyrektywach unijnych jest, iz prawa jazdy z Unii Europejskiej sa w Danii wazne.
Jedyny problem jaki Pani miala to, to czy Polska jest w Unii  ;D
SERIO!

[Posted on: 27 Wrzesień  2009, 23:01:30]

A tu dla niedowiarkow:

http://ec.europa.eu/youreurope/nav/pl/citizens/living/car/driving-license/index_pl.html

WERSJA DLA LENIWYCH (dzial MOZLIWE SYTUACJE)

Mogą wystąpić różne sytuacje:

1) Posiadają już Państwo prawo jazdy wydane przez Państwo Członkowskie

Nie jest już wymagana wymiana prawa jazdy, jeśli zamieszkują Państwo na stałe (1) w Państwie Członkowskim innym niż państwo, które wydało prawo jazdy. Ale mogą Państwo, zgodnie z życzeniem, wnioskować o jego wymianę.

Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

piorun

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Wrz 2009, 00:08:46 »
vera nie trzeba daleko szukac aby sie dowiedziec czy trzeba czy nie trzeba wymieniac po 180 dniach prawo jazdy,najblizsze zrodło czyli strona ambasady i prosze cytat;

"Na terenie Unii Europejskiej polski kabusewca może posługiwać się ważnym polskim prawem jazdy lub ważnym prawem jazdy innego kraju członkowskiego. Każdy kabusewca będący obywatelem kraju członkowskiego Unii Europejskiej może posiadać prawo jazdy wyłącznie jednego z krajów członkowskich."

wiec schowaj sobie swoje dzienniki ustaw i uwagi na temat zaradnosci w kupowaniu telefonu głeboko w kieszen!!!!

zródło;

http://www.copenhagen.polemb.net/index.php?document=56

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 28 Wrz 2009, 00:08:46 »

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Wrz 2009, 07:25:18 »
Mozna w DK smigac na prawku polskim tak dlugo jak sie chce :)

I uwazam ze tak dlugo jak nasze poslkie prawka maja bezterminowa waznosc, to nie oplaci sie nam wymeinic tych prawek
na dunskie ktore w wieku 70 lat przestaja byc wazne.

Nie ten morduje naród, kto go zabija, lecz ten, kto go demoralizuje - Arystoteles

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Wrz 2009, 08:05:52 »
Trzy osoby napisały i trzy osoby nie czytały o co się właściwie rozchodzi.....

a czy ja pisałem że trzeba wymieniać, widać albo nikt nie potrafi czytać albo zrozumieć co jest napisane. Napisałem że nie wiem jak jest w DK (czyt kilka postów wyżej). Sugerwałem że może być podobnie w DK jak i w PL, gdzie jest TEORETYCZNY obowiązek. A teraz się rozpoczyna wielka dyskusja bo jedna osoba nie potrafiła zrozumieć o co się rozchodzi. To żę można śmigać na PL prawku nikt nie broni, tego też nie pisałem.
Tak więc PIORUN smutne, że nie potrafiłeś doczytać poprzednich postów. Sam DU nie nie jest precyzyjny a zachowujesz się jak ja bym pisał ten DU. Lepiej doczytaj i sensownie lepiej po dyskutować a nie używasz maniorskich słów ze wspólnego pokoju chcąc coś dowieść chyba tylko to że dyskusja z Tobą jest nie możliwa.

Tak abyś nie musiał szukać czego i tak pewnie byś nie znalazł cytat

"
b) państwo trzecie, którego wzór prawa jazdy jest zgodny z wzorem określonym w Konwencji, o której mowa w lit. a
- w okresie 6 miesięcy od daty rozpoczęcia stałego lub czasowego pobytu, nie dłużej jednak niż przez okres ważności prawa jazdy. (Dz. U. z 2005r. Nr 180, poz. 1497) "

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Wrz 2009, 08:21:18 »
vera , dobrze, ze my wiemy co mielismy na mysli  ;)

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #25 dnia: 28 Wrz 2009, 08:25:44 »
dla maniorowych Piorunów co nigdy nie wymieniali prawa jazdy

https://www.bip.krakow.pl/zalaczniki/dokumenty/n/49042

standardowy wniosek z oświadczeniem przy wymianie prawa jazdy

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #26 dnia: 28 Wrz 2009, 08:36:14 »
Vera, wez Ty kolo i sie palnij w czolo.
Znasz sie na samochodach, wiec zajmij sie tym tematem.
Prawo sobie odpusc, niezbyt CI to wychodzi. Niech kazdy bedzie specjalista w swej dziedzinie to wystarczy. Prawniki nie naprawi samochodu, a szewc nie zrobi bulek... i niech tak zostanie...

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #27 dnia: 28 Wrz 2009, 09:09:36 »
Vera, wez Ty kolo i sie palnij w czolo.
Znasz sie na samochodach, wiec zajmij sie tym tematem.
Prawo sobie odpusc, niezbyt CI to wychodzi. Niech kazdy bedzie specjalista w swej dziedzinie to wystarczy. Prawniki nie naprawi samochodu, a szewc nie zrobi bulek... i niech tak zostanie...

teraz tobie się udzieliło chamstwo  ;D, czyżby pdf wysłany był za trudny do zrozumienia jednego podpunktu. palnąć sama się w czoło możesz z powodu nie posiadania się z umiejętnością czytania.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #28 dnia: 28 Wrz 2009, 09:33:21 »
Vero, unikam dyskusji z Toba, bowiem nasze poziomy rozumowania znacznie sie roznia.
Sprobuje moze jednak tym razem, aczkolwiek nie dyskutowac, a sprobowac wytlumaczyc Ci to na co sam sie powolujesz.
Tu nie chodzi o obowiazek wymiany prawa jazdy z powodu czasu przebywania w w Polsce, a o ustalenie instancji, ktora ma tego dokonac.
Jezeli przebywasz w Polsce powyzej 185 dni, ma dokonac tego polski wydzial komunikacji, jezeli mieszkasz za granica przez wiekszosc roku, ma to uczynic odpowiedni urzad w kraju, w ktorym mieszkasz. Tyle, jak powiedzialam, daruj sobie "latanie" po przepisach.

Co do chamstwa, nie uwazam, ze moja wypowiedz byla chamska, jezeli za taka ja uwazasz, przepraszam.
Jednakze, przyznam, ze rece mi opadly. Czy zajrzales na zalaczona strone unijna?
To nie jest strona z przepisami babci Marysi, a oficjalna strona rzadowa. POza tym, juz nawet nie podawalam tam odsylacza, do przepisow, ale do pytan i odpowiedzi, gdzie masz udzielona odpowiedz, dokladnie na to pytanie.... a Ty dalej swoje...
Ja juz nie mowie, o tym by napisac, przepraszam mieliscie racje... ale kurcze, zamknal bys sie po prostu w obliczu tak twardych argumentow... a Ty dalej prowadzisz ta nabusewna walke... I PO CO???
Przeciez na tym forum nie chodzi o wykazanie kto madrzejszy, a o przekazanie RZETELNYCH informacji.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #29 dnia: 28 Wrz 2009, 09:50:42 »
Vero, unikam dyskusji z Toba, bowiem nasze poziomy rozumowania znacznie sie roznia.
Sprobuje moze jednak tym razem, aczkolwiek nie dyskutowac, a sprobowac wytlumaczyc Ci to na co sam sie powolujesz.
Tu nie chodzi o obowiazek wymiany prawa jazdy z powodu czasu przebywania w w Polsce, a o ustalenie instancji, ktora ma tego dokonac.
Jezeli przebywasz w Polsce powyzej 185 dni, ma dokonac tego polski wydzial komunikacji, jezeli mieszkasz za granica przez wiekszosc roku, ma to uczynic odpowiedni urzad w kraju, w ktorym mieszkasz. Tyle, jak powiedzialam, daruj sobie "latanie" po przepisach.

Co do chamstwa, nie uwazam, ze moja wypowiedz byla chamska, jezeli za taka ja uwazasz, przepraszam.
Jednakze, przyznam, ze rece mi opadly. Czy zajrzales na zalaczona strone unijna?
To nie jest strona z przepisami babci Marysi, a oficjalna strona rzadowa. POza tym, juz nawet nie podawalam tam odsylacza, do przepisow, ale do pytan i odpowiedzi, gdzie masz udzielona odpowiedz, dokladnie na to pytanie.... a Ty dalej swoje...
Ja juz nie mowie, o tym by napisac, przepraszam mieliscie racje... ale kurcze, zamknal bys sie po prostu w obliczu tak twardych argumentow... a Ty dalej prowadzisz ta nabusewna walke... I PO CO???
Przeciez na tym forum nie chodzi o wykazanie kto madrzejszy, a o przekazanie RZETELNYCH informacji.

Oczywiscie, że poziom rozumowania się rożni. Po pierwsze nie wysiliłaś się aby doczytać formularz, po drugie kilka postó wcześniej nie pisałem o zasadach jakie są w DK. Ty swoim dziwnym rozumowaniem przyjełaś ze pisałem jak jest w Danii. Nie pisałem że obowiązek wymiany jest w jakimkolwiek kraju. Nawiązałem do do polskiego przepisu gdyż powołuje się na ustawę, dlatego we wcześniejszej poście sugerowałem sprawdzić jak jest w DK, być może podobnie być może nie. O NAKAZIE jego lub obowiązku wymiany że TRZEBA nie pisałem. Jak chcesz się przekłucać bo nie potrafisz zrozumieć jednego zdania to trudno. Napisałem zdanie aby poddać go pod sprawdzenie czy zasada jest równa w obu krajach. Nie wiedząc czemu, a na pewno przez lenistwo albo przez pukanie się w czoło wzięłaś to za pewnik i zaczynasz aferę. Oczywiście musisz miec racje bo nie usiedzisz na tyłku spokojnie. Zamiast przedyskutować to jedyne co potrafisz to napisać się o sprawdzonej chyba przez siebie pozycji stukania się w czoło. Jakoś nikt nie potwierdził aby takie oświadczenie nie istniało w DK, a to że ustawy różnią się od praktyki to już powinnaś wiedzieć. I nie pisz o prawie unijnym tylko może pokaż wniosek o wymianie prawa jazdy. Narazie póki co wypowiadają się znawcy którzy prawa jazdy nie wymieniali.
Wiele razy było tak że Prawo Unijne to jedno a Duńskie to co innego, więc mało się wysiliłaś bo nawet w PL to nie obowiązuje.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 28 Wrz 2009, 09:50:42 »

Duńskie providenty.

Zaczęty przez ThaBossDział Pomoc!

Odpowiedzi: 42
Wyświetleń: 31944
Ostatnia wiadomość 06 Lip 2014, 09:36:02
wysłana przez Avora
Przelew z PKO na dunskie konto

Zaczęty przez DomnikDział Hydepark

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 10526
Ostatnia wiadomość 10 Sie 2012, 12:30:14
wysłana przez Artur67
Duńskie tablice a dowód rejestracyjny

Zaczęty przez giuseppe_RandersDział Pomoc!

Odpowiedzi: 33
Wyświetleń: 35418
Ostatnia wiadomość 20 Paź 2009, 15:22:37
wysłana przez Aalborg
Ubezpieczenie duńskie. Rachunek za pobyt w szpitalu w Polsce.

Zaczęty przez dziubasewoDział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 14534
Ostatnia wiadomość 03 Sie 2011, 07:03:30
wysłana przez faja
Duńskie ciasteczka

Zaczęty przez GregorixDział Kącik Kulinarny

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 23364
Ostatnia wiadomość 30 Lis 2015, 14:17:17
wysłana przez milena84