poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: duńskie dokumenty  (Przeczytany 35917 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Katarynka

• Gość
Odp: duńskie dokumenty
« Odpowiedź #45 dnia: 28 Wrz 2009, 17:58:44 »
nie ma obowiązku wymiany prawa jazdy na dunskie, chyba ze zostajesz na stałe i sam tego chcesz. W Danii przy zmianie adresu nie ma potrzeby wymiany prawa jazdy - tego sie nie praktykuje chyba ze klient sie uprze i sam chce a wtedy urzednicy mówią - chcesz placic to plac. Wystarczy CPR i juz wszystko o tobie wiedzą - nawet o polakach bedacych tu tymczasowo

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #46 dnia: 28 Wrz 2009, 18:32:44 »
Obawiam sie, ze Unia nie pomyslala, ze na polskich prawach jazdy znajduje sie adres. Na dunskich nie ma.
Polska tez zmienia? zmienila? (nie sledzilam sprawy juz od ponad roku) ustawe o danych osobowych. Mysle, ze wowczas sprawa sie ureguluje. Z tego co wiem, z polskich praw jazdy ma rowniez zniknac adres, wiec sprawa sie wyjasni... stare prawa jazdy, pewnie pozostaja w zawieszeniu :)
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline zuza

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #47 dnia: 28 Wrz 2009, 20:29:38 »
I tu sie katarynka mylisz nie wolno ci jezdzic samochodem na dunskich blachach z polskim prawem jazdy.mnie policja złapała i dała tydzien na wymiane!!!!!!!!

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
« Odpowiedź #48 dnia: 28 Wrz 2009, 20:46:38 »
Ale na pewno nie kazdy musi wymienic. Sa inne przepisy dla osoby, ktora tu przyjechala tylko zarobic i dla osoby ktora tu mieszka i jeszcze innej ktora przyjechala kombinowac :D To samo tyczy sie wymiany tablic.
Mi maz od poczatku mowil, ze powinnam zmienic prawko, ale jakos tak minelo... zbieram sie juz  kilka lat. A jutro zadzwonie na policje i sie zapytam o!  :P
Qrde, tyle, ze ja juz tak korzystnie nie wygladam... zal byloby starego zdjecia  ::)
 :P

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #49 dnia: 28 Wrz 2009, 22:03:34 »
To dziwne, bo mam auto na dusnkich blachach, dunskie nazwisko i polskie prawo jazdy i pobyt nieunijny i jakos policja ode mnie nic nie chciala...
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Katarynka

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 28 Wrz 2009, 22:51:25 »
I tu sie katarynka mylisz nie wolno ci jezdzic samochodem na dunskich blachach z polskim prawem jazdy.mnie policja złapała i dała tydzien na wymiane!!!!!!!!
Udenlandsk kørekort
Udlændinge, der ikke bor i Danmark, men kun midlertidigt opholder sig her i landet, kan køre motorkøretøj, hvis de har et internationalt kørekort eller et gyldigt udenlandsk kørekort. Der stilles visse krav til dette kørekorts udformning.

Hvis man bor i Danmark
Hvis man bor i Danmark, skal man have et dansk EU-kørekort. Dog kan indehaveren af et kørekort erhvervet i et EU-medlemsland (samt Island og Norge og Liechtenstein) bruge disse, indtil de fylder 70 år, eller de kan uden køreprøve få ombyttet det til et dansk EU-kørekort
.

Andre udenlandske kørekort er kun gyldige i 14 dage, efter at man har taget bopæl i Dnamark.

Har fået sit kørekort i udlandet
Hvis man har sædvanlig bopæl i Danmark, men har fået sit kørekort i udlandet, må man henvende sig til et kørekortkontor for at høre, om det umiddelbart kan ombyttes til et dansk EU-kørekort.

Katarynka

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 28 Wrz 2009, 22:58:46 »
a o konf. polskie prawo jazdy a dunskie blachy zadzwonie jutro na policje i sie dowiem. Jednak wydaje mi sie ze to chodzi o to jezeli jedziesz cudzym samochodem a nie swoim własnym na dk.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #51 dnia: 28 Wrz 2009, 22:58:46 »

asd

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 28 Wrz 2009, 23:13:02 »
Moje pytanie jest nastepujace :

Jak moge poslugiwac sie polskim adresem, ktory znajduje sie w pozycji 8 prawa jazdy, skoro staly adres zamieszkania mam dunski ? Druga sprawa jest taka, ze zmieniajac w US w Polsce adres zamieszkania ( dokument NIP-3 ) mam obowiazek wymeldowania sie z adresu polskiego, czyli generalnie nie moge sie nim poslugiwac ( polskie prawo jazdy ).

Gdzie lezy prawda o wymianie prawa jazdy ?

W Polsce obowiazuja:
- miejsce zamieszkania
- miejsce zameldowania

Obydwa miejsca moga ale nie musza byc takie same.

O zmianie adresu zamieszkania informujemy Urzad Skarbowy.

O zmianie adresu zameldowania informujemy urzad miasta lub gminy. Zgodnie z polskim prawem jezeli nie przebywamy pod adresem zameldowania dluzej niz 3 miesiace musismy sie wymeldowac. Wystarczy wiec ze bedziemy raz na 3 miesiace w Polsce to nie musimy sie wymeldowywac. Zreszta i tak nikt nie udowodni, ze nie przebywalismy pod tym adresem, chyba ze mieszkanie zostalo sprzedane.

Vera powiedz mi jak to jest, ze nikt na forum (oprocz Ciebie) nie potrafi czytac ze zrozumieniem. Gdyby tak duzo osob mnie nie rozumialo to mocno zastanowilbym sie nad tym co pisze i jak pisze.

piorun

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 29 Wrz 2009, 00:03:24 »

"Vera powiedz mi jak to jest, ze nikt na forum (oprocz Ciebie) nie potrafi czytac ze zrozumieniem. Gdyby tak duzo osob mnie nie rozumialo to mocno zastanowilbym sie nad tym co pisze i jak pisze."

Vera wez to sobie do serducha ;D i nie zatruwaj forum

zenion

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 29 Wrz 2009, 00:08:51 »

"Vera powiedz mi jak to jest, ze nikt na forum (oprocz Ciebie) nie potrafi czytac ze zrozumieniem. Gdyby tak duzo osob mnie nie rozumialo to mocno zastanowilbym sie nad tym co pisze i jak pisze."

Vera wez to sobie do serducha ;D i nie zatruwaj forum

Sluchaj
Vera sie nigdy nie myli,
 a jak sie myli to Ty sie myslisz,czyli jak Ty sie nie myslisz to on sie czasami nie myli

Offline blaugranaks

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #55 dnia: 29 Wrz 2009, 06:37:16 »
Ludzie ja  tylko zapytałem o możliwość wyrobienia sobie jakiegoś duńskiego dokumentu ze zdjęciem a tu wyszła awantura , a jeśli ktoś nie ma prawa jazdy???

alfonzo

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 29 Wrz 2009, 07:18:23 »
Ludzie ja  tylko zapytałem o możliwość wyrobienia sobie jakiegoś duńskiego dokumentu ze zdjęciem a tu wyszła awantura , a jeśli ktoś nie ma prawa jazdy???

Poszukaj tutaj na forum. Była mowa o jakimś dokumencie ze zdjęciem, który wydaje bank. Albo podejdź do swojego banku i zapytaj się o coś takiego.

Offline zosiasamosia

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #57 dnia: 29 Wrz 2009, 07:20:06 »
Tak nie ma potrzeby wymieniać dokumentów zmień tylko sklep  :D

Klingon2

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 29 Wrz 2009, 08:03:13 »
.. a jeśli ktoś nie ma prawa jazdy???
Na ile pamietam to trzeba wykupic co najmniej 18 godzin jazdy przy wyrabianiu prawa jazdy. :-\

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #59 dnia: 29 Wrz 2009, 08:31:50 »
Tak patrze co niektórzy wypisują i śmiać się chce bo zniżać się ich do poziomu kulturalnego nie ma sensu.
Każdy ma prawa i obowiązki a że póki co niektórzy są obywatelami PL i posiadają polski dokument jakieś zasady obowiązują.
Jak widać taki gość jak piorun nie potrafi doczytać jednego z punktów który go obowiązuje jako posiadacza prawa jazdy PL. To że prawo jazdy jest honorowane to jedno ale reguła jego wymiany to inny temat dla nie których nie pojęty. Już pomijam kwestie wulgaryzmów pioruna oraz ludzi którzy potrafią tylko walić się w czoło bo to nie ich wina ale środowiska  które ich wychowało albo w którym się znajdują.
Punkt 7 oświadczenia dla posiadacza prawa jazdy jest tu dla niektórych nie zrozumiały. Jednak jakby nie było kwestia honorowania polskiego praw jazdy jest bez dyskusyjny.
Jakoś ludzie co niektórzy wymieniają prawo jazdy bo albo chcą albo muszą. Dla takich ludzi np jak Piorun można tylko dodać że telefon można kupić na podstawie żółtej karty CPR i prawa jazdy PL/paszport - ale co tu pisać o telefonie jak jedno zdanie jest problemem aby przeczytał. Kup tel w TDC a nie na genbruku  ;D

Kto by chciał ewentualnie podyskutować na poziomie było by to na początku tematu, bo jak na razie ci krzykacze o innym poglądzie oprócz trzaskania własnego czoła żadnej konkretnej argumentacji nie przedstawili.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #59 dnia: 29 Wrz 2009, 08:31:50 »

Duńskie providenty.

Zaczęty przez ThaBossDział Pomoc!

Odpowiedzi: 42
Wyświetleń: 30689
Ostatnia wiadomość 06 Lip 2014, 09:36:02
wysłana przez Avora
Przelew z PKO na dunskie konto

Zaczęty przez DomnikDział Hydepark

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 10239
Ostatnia wiadomość 10 Sie 2012, 12:30:14
wysłana przez Artur67
Duńskie tablice a dowód rejestracyjny

Zaczęty przez giuseppe_RandersDział Pomoc!

Odpowiedzi: 33
Wyświetleń: 34790
Ostatnia wiadomość 20 Paź 2009, 15:22:37
wysłana przez Aalborg
Ubezpieczenie duńskie. Rachunek za pobyt w szpitalu w Polsce.

Zaczęty przez dziubasewoDział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 14090
Ostatnia wiadomość 03 Sie 2011, 07:03:30
wysłana przez faja
Duńskie ciasteczka

Zaczęty przez GregorixDział Kącik Kulinarny

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 22587
Ostatnia wiadomość 30 Lis 2015, 14:17:17
wysłana przez milena84