Ogólne > Podatki
podatek
Seba:
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy jesli pracuje w danii dluzej niz rok to kolejny podatek jaki bede placil, w nastepnym roku bedzie taki sam jak dunczyka czyli okolo 40%? Obecnie place tylko 8% (cele socjalne). Czy ta \"sielanka\" kiedys sie skoczy? Jak to obejsc np. moze nalezy zjechac do polski na jakis czas i pozniej zaczac prace od nowa, po przerwie?
GoTTie:
Jesli jestes tu pierwszy rok, to pozwolenie ktore mozesz otrzymac to pod warunkiem otrzymania stalej pracy na pelen etat. Z tego co wiem, zadne biuro vikar nie jest w stanie zagwarantowac ci pracy przez 37.5/h tygodniowo, po za tymi ktore maja specjalne umowy zbiorowe. Nie spotkalem sie jeszcze z nikim, kto otrzymal pozwolenie na prace w danii ze wzgledu na kontrakt z biurem vikar.
Jesli masz juz stala prace a chcesz dorywczo pracowac w Vikar, teoretycznie musisz starac sie odrugie pozwolenie. Takiego pozwolenia nie potrzebuja osoby przebywajace w Danii na stale, studenci oraz odoby pracujace tu drugi rok, gdyz przy przedluzaniu pozwolenia, dostaja oni z gory na 4 lata, bez przywiazania do konkretnego pracodawcy. Wiecej o tych zasadach na:/www.nyidanmark.dk/en-us/coming_to_dk/eu_and_nordic_citizens/citizens_of_new_eu_member_states/citizens_of_new_eu_member_states.htm
Z podatkami jest tak ze w pierwszym roku masz wysoki odpis 596 DKK dziennie a w roku nastepnym jedynie 176DKK. To co zarobisz pow. kwoty wolnej, podlega opodatkowaniu 40%. 8% placisz zawsze.
Seba:
Dzieki za odpowiedz. Prosze, napisz jeszcze jak mam sie dowiedziec jaki dostalem prog podatkowy (jaka mi sie nalezy kwota wolna od podatku) na rok 2007. Mam skat za rok 2006, ale gdzie dostane ten na 2007. Do tej pory zalatwial to za mnie posrednik. Teraz musze zdobyc go sam. Pozdrawiam
GoTTie:
wszystko w lokalnym Skatekontor :)
Tomasik:
mam pytanie, jestem w Danii od poczatku stycznia, dostalem legalna prace,wyrobilem sobie ta Kildeskat i w tej karcie napisane jest ze beda potracac mi 38%podatku,jest jeszcze dla mnie jakas mozliwosc na pieniadze wolne od podatku?jezeli tak to w jaki sposob mam to zrobic?Pozdrawiam
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej