poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: podatek  (Przeczytany 11044 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

edipolo

• Gość
podatek
« dnia: 10 Lut 2007, 16:14:44 »
Od czego zalezy wysokosc kwoty wolnej od podatku?dostalismy decyzje i rozna sie o ok.1000DKK.sytuacje rodzinna mamy w polsce identyczna.kolega jest tydz.dluzej zatrudniony.

mala z aarhus

• Gość
Odp:podatek
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Lut 2007, 11:06:45 »
Pelna kwota wolna od podatku- 36 tys koron jest na rok. Jesli ubiegasz sie o karte podatkowa w polowie roku, dunski urzad skarbowy daje ci 18 tys...Im pozniej wystepujesz o karte podatkowa, tym mniejsza kwota wolna.

electro123

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Lut 2007, 17:15:05 »
mała z   arhus .Mam pytanie czy pracując w jednej firmie i podejmując dodatkową w drugiej potrzebne jest drugie pozwolenie i jak wyglada sprawa podatku teraz płace 8% na cele socjalne

Offline GoTTie

• Przyjaciel Portalu
  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +19/-6
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Lut 2007, 19:55:02 »
Jak masz druga prace, potrzene ci jest drugie pozwolenie.

8% - to nie podatek, lecz skladka na rynek pracy, placa to wszyscy i zawsze bez wyjatku, jest potracana jako pierwsza od kwoty brutto.

Seba

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Lut 2007, 20:09:13 »
Jak wyglada sprawa pozwolenia na pracy, gdy podpisalem umowy z biurami vikar - na prace tymczasowa, tz. np. zadzwonia do mnie ze 2 noce pracuje w magazynie X. Czy w takiej sytacji potrzebne jest kazdorazowo pozwolenie? Oba biura nie wystapily o pozwolenie dla mnie. Jedna z firm juz zadzwonila ze ide do pracy! Co prawda na 2 dni ale co z moim pozwoleniem? ;)

Seba

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Lut 2007, 20:14:21 »
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy jesli pracuje w danii dluzej niz rok to kolejny podatek jaki bede placil, w nastepnym roku bedzie taki sam jak dunczyka czyli okolo 40%? Obecnie place tylko 8% (cele socjalne). Czy ta \"sielanka\" kiedys sie skoczy? Jak to obejsc np. moze nalezy zjechac do polski na jakis czas i pozniej zaczac prace od nowa, po przerwie?

Offline GoTTie

• Przyjaciel Portalu
  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Lut 2007, 21:53:28 »
Jesli jestes tu pierwszy rok, to pozwolenie ktore mozesz otrzymac to pod warunkiem otrzymania stalej pracy na pelen etat. Z tego co wiem, zadne biuro vikar nie jest w stanie zagwarantowac ci pracy przez 37.5/h tygodniowo, po za tymi ktore maja specjalne umowy zbiorowe. Nie spotkalem sie jeszcze z nikim, kto otrzymal pozwolenie na prace w danii ze wzgledu na kontrakt z biurem vikar.

Jesli masz juz stala prace a chcesz dorywczo pracowac w Vikar, teoretycznie musisz starac sie odrugie pozwolenie. Takiego pozwolenia nie potrzebuja osoby przebywajace w Danii na stale, studenci oraz odoby pracujace tu drugi rok, gdyz przy przedluzaniu pozwolenia, dostaja oni z gory na 4 lata, bez przywiazania do konkretnego pracodawcy. Wiecej o tych zasadach na:/www.nyidanmark.dk/en-us/coming_to_dk/eu_and_nordic_citizens/citizens_of_new_eu_member_states/citizens_of_new_eu_member_states.htm

Z podatkami jest tak ze w pierwszym roku masz wysoki odpis 596 DKK dziennie a w roku nastepnym jedynie 176DKK. To co zarobisz pow. kwoty wolnej, podlega opodatkowaniu 40%. 8% placisz zawsze.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Lut 2007, 21:53:28 »

Seba

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Lut 2007, 15:20:00 »
Dzieki za odpowiedz. Prosze, napisz jeszcze jak mam sie dowiedziec jaki dostalem prog podatkowy (jaka mi sie nalezy kwota wolna od podatku) na rok 2007. Mam skat za rok 2006, ale gdzie dostane ten na 2007. Do tej pory zalatwial to za mnie posrednik. Teraz musze zdobyc go sam. Pozdrawiam

Offline GoTTie

• Przyjaciel Portalu
  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Lut 2007, 15:23:20 »
wszystko w lokalnym Skatekontor :)

Tomasik

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Lut 2007, 12:07:19 »
mam pytanie, jestem w Danii od poczatku stycznia, dostalem legalna prace,wyrobilem sobie ta Kildeskat i w tej karcie napisane jest ze beda potracac mi 38%podatku,jest jeszcze dla mnie jakas mozliwosc na pieniadze wolne od podatku?jezeli tak to w jaki sposob mam to zrobic?Pozdrawiam

Offline GoTTie

• Przyjaciel Portalu
  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Lut 2007, 12:50:30 »
Jesli spelniasz wszystkie warunki (kontrakt na czas okreslony, max na rok, pracodawca nie oplaca ci mieszkania, masz stale zameldowanie w PL) to idziesz z przetlymaczonym na angielski oswiadczeniem o zameldowaniu w PL, ewentualnie ostatni rachunek za czynsz w PL, i mowisz ze chcialbys nowa skatekort, bo wiesz ze przysluguje ci taki odpis.

Offline magikos

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
    • Status GG
O:Odp:podatek
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Mar 2007, 20:43:34 »
Witam, a co jeśli mam umowe na stałe odrazu ,czy przysługuje mi ten odpis?
Pytanie drugie: jak mozna załatwic pieniądze za rozłąke z rodzina (żona + 2 dzieci)? posiadam na unijnych drukach stosowne dokumenty ,akty urodzenia dzieci i akt małżeński?
Z góry dziekuje za odpowiedź.Pozdrawiam
Kto nie dąży do rzeczy niemożliwych, nigdy ich nie osiągnie.

Offline 13agnieszka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
O:podatek
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Mar 2007, 19:46:44 »
ile wynosi odpis delegacyjny w 2007 roku.Jeżeli rozpoczynam pracę np. w lutym czy ta kwota wolna będzie mniejsza.

Offline GoTTie

• Przyjaciel Portalu
  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Mar 2007, 08:25:58 »
Ulge masz na kazdy dzien pracy, wiec bedzie ona zalezna od czasu twojego pobytu tutaj. Wynosi chyba ok 613 DKK dziennie, ale warto dopytac w SKAT:

http://www.workimport.dk/ooizzCMS/pl/workindenmark/regler/skat

Offline 13agnieszka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Mar 2007, 12:11:15 »
Czy te 613 DKK mnożę tylko przez pięć dni roboczych,bez sobót i niedziel.Pytam ponieważ w racy powiedzieli,że odpis wynosi 13000DKK

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 22 Mar 2007, 12:11:15 »

podatek za 2009

Zaczęty przez BetagoDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 7858
Ostatnia wiadomość 09 Wrz 2009, 19:05:25
wysłana przez bruner1971
Podatek Środowiskowy

Zaczęty przez cwsm111Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 0