poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: sfinansowanie depozytu przez komune  (Przeczytany 11200 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sako71

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
sfinansowanie depozytu przez komune
« dnia: 02 Paź 2009, 23:12:43 »
Witam!  chciałbym sie dowiedziec jakie sa szanse na pomoc ze strony komuny, jesli chodzi o depozyt  do nowo dostanego mieszkania, niektórzy mi mówią zeby sie nie martwic,ze komuna napewno to zapłaci a my bedziemy musieli oddawac komunie te pieniadze w małych ratach, własnie dostalismy nowe wieksze mieszkanie i trzeba zapłcic depozyt 22 tys, , dziesiaj ( piatek) dopabuse przyszedł kontrakt a  do poniedziałku 05 .10 musimy wpłacic depozyt i teraz sie zastanawiam jak damy rade to zrobic, dlaczego nie mamy na to wiecej czasu?  jesli nawet komuna sie zgodzi ,to ile to bedzie trwało? jak to wszystko załatwic ,jak termin mamy do poniedziałku? ,czy ktos z was był w podobnej sytuacji? bardzo prosze o jakies info na ten temat :) z góry dzieki :)

mam

• Gość
Odp: sfinansowanie depozytu przez komune
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Paź 2009, 00:59:14 »
Nie wiem kto panu takich bzdur naopowiadal. Kommuna nie placi depozytu. Jesli ma pan male zrodlo dochodu to kommuna doklada do komornego, ale tylko w przypadku malego mieszkania. Nie pamietam dobrze, ale chyba max metraz to 120 m2.

goooosc

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Paź 2009, 07:51:32 »
Jesli masz male dochody, to jest mozliwosc starania sie w komunie o pozyczke na indskud do mieszkania, musisz skontaktowac sie z boligafdeling i zlozyc specjalny wniosek, jednoczenie mozna starac sie o boligsikring
Ale zasada jest jedna: dochody ok. 5000 na osobe
Kommune pomagaja ludziom w ciezkiej sytuacji finansowej, ale nie wszystkim
to nie jest komunizm, ktory zakladal wszystkim wszystko wg potrzeb

depozyt

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Paź 2009, 09:38:46 »
Witam,
jest mozliwosc otrzymania pozyczki na wplate depozytu. Rowniez sie o takowa staralismy.
Oczywiscie uzaleznionie jest to od dochodow jak napisal przedmowca.Musisz isc do Kommune, i poprosic o wniosek na taka pozyczke lub sciagnac go online.
Nam odmowiono ale tylko z tego powodu ze mieszkanie jest z spoldzielni prywatnej i Kommune nie ma prawa wgladu. Odpowiedz byla w ciagu dwoch dni.

https://www.oib.dk/home/kommune/stamkort/blanketter/bs/bs340/2009_03_05/bs340.aspx?entityname=%C3%85rhus+kommune

http://www.e-pages.dk/bl/58/

tutaj podaje ci wniosek
Punktu B nie wypelniasz Ty.

Do tego musisz zalaczycz ksero:
-kontraktu o mieszkanie,
-kontratktu o prace,
-pozwolen (akurat w naszym przypadku)
-odcinki 3 ostatnich wyplat

I najlepiej wyslac na adres bezposrednio urzedu ktory sie tym zajmuje lub zaniesc do Kommune i zlozyc.

pozdrawiam

wle

• Gość
Do uzytkownika podpisujacego sie "mam"
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Paź 2009, 10:28:04 »
Najwyrazniej nie zna Pan(i) zasad obowiazujacych w DK odnosnie pozyczki na depositum oraz boligsikring.
W tej sytuacji nie jest dobrym pomyslem zabieranie glosu na forum, gdyz tego rodzaju wypowiedzi wprowadzaja tylko w blad ludzi, ktorzy szukaja informacji. Hvis du ikke har noget klogt at sige, gør som en tandplejer plejer - hold din mund. OK?

depozyt

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Paź 2009, 10:33:54 »
Najmocniej Pania przepraszam,
ale ja wlasnie tak postepowalam i opisuje to z wlasnego doswiadczenia, wiec prosze mnie nie uciszac.
Zlozylismy wraz z opisanymi dokumentami, ktore wskazal nam urzednik, oczekiwalismy dwa dni na odpowiedz. Byla negatywna.
a Pani moze opisze koledze jak ma postapic a nie wymadrzac sie.

pozdrawiam

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
Odp: Do uzytkownika podpisujacego sie "mam"
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Paź 2009, 10:50:36 »
Najwyrazniej nie zna Pan(i) zasad obowiazujacych w DK odnosnie pozyczki na depositum oraz boligsikring.
W tej sytuacji nie jest dobrym pomyslem zabieranie glosu na forum, gdyz tego rodzaju wypowiedzi wprowadzaja tylko w blad ludzi, ktorzy szukaja informacji. Hvis du ikke har noget klogt at sige, gør som en tandplejer plejer - hold din mund. OK?

Szanowny użytkowniku WLE.
Twoja wypowiedź poza personalnym atakiem nie wniosła NIC do tematu. Obraziłeś(aś) tylko przedmówcę i pochwaliłeś(aś) się znajomością (wątpliwą bo niczym nie podpartą) zasad/prawa obowiązującego w Danii.
Bądź więc miły(a) i zastosuj się do rady którą sam(a) dałeś(aś) lub podaj wyczerpujące informacje na temat w którym toczy się dyskusja.

Howgh.

"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

poloniainfo.dk

Odp: Do uzytkownika podpisujacego sie "mam"
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Paź 2009, 10:50:36 »

Offline gazela

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Paź 2009, 12:40:57 »
male sprostowanie, z tytulu wle wynika ze odpowiedz wle skabusewana jest w kierunku mam, a nie depozytu.

tak czy inaczej ja kiedys otrzymalam pozyczke z komuny na wplate depozytu, ale to bylo jak jeszcze studiowalam. ratami spalacalam a po wypowadzce wplacilam reszte, z tego co mi administracja wyplacila jako zwrot depozytu. mozliwosc wiec jest, trzeba sie tylko skontaktowac z komuna.  jednak fakt, czasu jest malo.
Powodzenia

Offline sako71

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Paź 2009, 18:40:46 »
Strasznie sie denerwuje tym depozytem,mieszkanie dostalismy z KAB ale jest komunalne, dostalismy wraz z decyzja pełno  dokumentów z komuny,  do KAB musielismy zanieśc kontrakt z pracy i ostatni wyciag z pensji, reszte papierów  zanieśc trzeba było do komuny i tam wypełnić, dodatkowo babka która nas przyjmowała ściagała ze skatu jakies informacje o naszych zarobkach, pózniej kazała nam to wysłać do jakiegoś biura, my jednak sami tam poszlismy i zanieslismy te dokumenty, było to gdzies blisko głównej stacji kolejowej, cos jakby socjal, tam z koleji inna babka sciagała jakies info odnosnie rodzinnego, po ok tygodniu przyszedł kontrakt z KAB. teraz sie zastanawiamy co to były za papiery te  co wypełnialismy w komunie i zanosilismy do tego drugiego biura, jak dostawalismy to mieszkanie w którym teraz mieszkamy nie wypełnialismy zadnych dokumentów do komuny  ,tylko z bolingu dostalismy kontrakt i koniec,a tutaj jest inaczej, jak myslicie do czego były te dokumenty?  biegalismy z tymi papierami , poddenerwowani ,bo spieszyłem sie do pracy i tak na wariata, nie zdazyłem nawet wypytac  co to i do czego potrzebne  ::)

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Paź 2009, 20:56:48 »
Nie wiem, czy o tym pisac, bo prawdopodobnie o tym mysleliście.
Ale w związku z tym, że czasu mało, to może jest szansa dostac pożyczkę w poniedziałek w Waszym banku ?
Jeżeli macie pracę to chyba nie powinno byc problemu.

Pozdrawiam

manior

Offline sako71

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Paź 2009, 22:18:57 »
pójdziemy z rana do komuny popytac o ten inskud, czy jakos tak to sie nazywa,a pózniej pójdziemy do banku ,moze sie nad nami zlituja  ::)

depozyt

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Paź 2009, 22:24:04 »
Porozmawial ze spoldzielnia ze jestes w trakcie zalatwiana kredytu z Kommune lub pozyczki z banku.
To jest kwestia dwoch-trzech dni, podczas rozmowy z Pania w Kommune zaznacz ze zalezy wam na czasie.
Przedstaw jej sytuacje, i dowiedz sie dokladnie co zalatwialiscie. Moze macie jakies z tych dokumentow w domku, lub cos co moglo by nakabusewac nas na pomysl co to moze byc. Moze wlasnie jest to wniosek a pozyczke a Wy sie denerwujecie nie potrzebnie, bo z opisu wynika ze to moze byc to, jakos za duzo papabusew na moj rozum ale moge sie mylic.
Moja osobista rada jak i wielu, idzcie do Kommune i sie dowiedzcie!!!
powodzenia, mam nadzieje, ze juz w poniedzialek bedziecie spokojni.

Offline sako71

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Paź 2009, 21:10:10 »
Byłem dzisiaj w komunie, troche sie nabiegałem, komuna, kAB, druga komuna, podanie babka przyjeła. dzwoniła nawet do KABu poinformowac ich że odpowiedz w sprawie depozytu bedzie jutro >:( więc dopabuse jutro sie okaze  czy przyznaja czy nie :(

[Posted on: 05 Październik  2009, 23:26:03]

No niestety ,to trwa troche dłuzej niz myslelismy, ponoc w poniedziałek maja nam juz dac odpowiedz, w kabie powiedzieli ze mozemy zapłacic pózniej ,tzn tak koło 15-stego, jak bedziemy sie wprowadzać, mam nadzieje ze zapłacą nam ten depozyt, bo jak nie to trzeba bedzie brac z banku:(

[Posted on: 09 Październik  2009, 23:05:22]

Witam! sorki ze tak długo nie pisałem ,ale nie miałem czasu , komuna sfinansowała depozyt:) ,czekalismy ponad tydzien na odpowiedz, z tym terminem wpłaty nie było problemu ,komuna skontaktowała sie z KABEM i juz tam miedzy sobą załatwiali, 15 .10 dostalismy klucze do mieszkania, własnie jestesmy po przeprowadzce, podłaczylem  kompa i mogłem naklikac co i jak :) jak widzicie nie jest tak zle warto starac sie , to nic nie kosztuje, a jest to dobre wyjscie jak nie macie kasy na depozyt :) wszystkim starajacym sie życze powodzenia :)

Offline Gajol

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 5
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Wrz 2012, 09:38:17 »
Witam

Tez mam zamiar sie strac o to sfinansowanie dodepozytu do mieszkania chcialabym sie dowiedziec czy pomagaja tylko w mieszkaniach  tylko spoldzielczych czy takze prywatnych np. z gazet ?
Czy ktos niedawno skladal z was takie papiery i moze mi opisac co i jak , poniewaz jak na razie otrzymalam tylko papiery do wypisania z Jobcenter i tam jest tyle tego ze nie wiem czy wszystko wypisywac , bardzo prosze o pomoc .
I jeszcze jedno moze oplaca sie bardziej zaciagnac kredyt w banku niz brac taka pozyczke w komunie
Pozdrawiam

Offline czerwiec99

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +1/-4
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Wrz 2012, 13:14:44 »
Pozyczka pieniedzy z komunne jest bardziej oplacalna niz z banku. Oddajesz faktycznie tyle ile pozyczyles.
Niestety teraz jest bardzo ciezko dostac pozyczke z komunne. Niedawno dostalam mieszkanie i nie musialam sie starac o pozyczke, bo inskud wynosil tylko 5500, ale wiem od mojej Sagsbehandler z ktora ostatnio mialam duzo do czynienia , ze jest bardzo ciezko teraz pozyczyc pieniadze. Pomagaja ludziom ktorzy  sa naprawde w ciezkiej sytuacji. Wiem to z wlasnego doswiadczenia. Ale radzilabym i tak zlozyc taki wniosek w komunne, moze sie uda! Zycze powodzenia i pozdrawiam.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 03 Wrz 2012, 13:14:44 »

Praca przez Vikar

Zaczęty przez JoannaDarkDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 12474
Ostatnia wiadomość 09 Maj 2010, 13:50:39
wysłana przez lilia
pomocy! jak zrobić przelew przez internet?

Zaczęty przez niedzielaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 24690
Ostatnia wiadomość 02 Wrz 2008, 23:12:28
wysłana przez niedziela
przez most do polski najtaniej

Zaczęty przez partner11Dział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 9016
Ostatnia wiadomość 23 Lip 2014, 08:37:56
wysłana przez kropi
wypełnienie dagpenge kort przez internet

Zaczęty przez robert73Dział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 7789
Ostatnia wiadomość 21 Sie 2011, 16:43:10
wysłana przez MarcinS
Brak możliwości rozliczenia przez internet.

Zaczęty przez Neffisa83Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 9083
Ostatnia wiadomość 28 Mar 2012, 18:57:13
wysłana przez Neffisa83