poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: wichura  (Przeczytany 4014 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MARIAA

• Gość
wichura
« dnia: 06 Paź 2009, 11:16:10 »
witam
ja mam duzzyy problem.w wekend byli u mnie znajomi z Polski(do jutra są ), ich auto stało cała noc z soboty na niedziele pod remontowanym blokiem, w nocny była straszna wichura, z rusztowania bloku oderwała sie płyta i uderzyła w ICH SAMOCHÓD.( nie maja AC ) maja zniszczony caly przód, od razu skontaktowalismy sie z administatorem  osiedla , on kazał im jechac ze soba do salonu , gdzie wycenili szkode, wyceniono szkode na 10 000 kr. powiedziano im ze musza zostawić samochód na 2 tygodnie w warszatcie a oni pokryja naprawe. jednak Ci znajomi musza wracac do POLSKI  już jutro . co nalezy w  takiej sytuacji zrobic ?

ii

• Gość
Odp: wichura
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Paź 2009, 11:47:15 »
wsadzic ich do innego srodka lokomocji i przyjada po zreperowane auto za dwa tygodnie
pogadac z adm.budynku niech da kase a auto na lawete i do pl

Malin10

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Paź 2009, 12:03:00 »
10.000 koron to pewnie jakas mala ryska  :)
Poizdrawiam

mariaa

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Paź 2009, 12:07:03 »
oni są z Polski, nie stac ich na kursowanie do Danii 3000 km co 2 tyg .... :/
gadalismy o pieniadzach, powiedział ze nie moze dac , bo musi firma ubez., ich wypłacic. dzwonilisy do salonu w poslce, przysałali nam kosztorys na meila ale po polsku, wydaje mi sie ze nic innego nie da sie zrobic...
a czy jak nie wypali , to ja moge w ich imieniu na podstawie zdjęc wywalczyc cos na politi ?
a 10 000 kr, ale to nie jest wcale mała ryska, tylko duze wgniecenie i pobita szyba .

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Paź 2009, 12:32:29 »
Policja napewno nie miesza sie w takie sprawy, goscie powinni zadzwonic do ubezpieczenia w Polsce o porade, poprosic o jakas kompetentna osobe (wazne!).

jest.info

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Paź 2009, 12:45:51 »
Rozumiem ze dunskie ubezpieczenie pokryje koszty wiec ich bym zapytal co mam zrobic - jaka jest procedura w takich wypadkach, kto pokryje koszty przejazdu z Polski lub hotelu na dwa tygodnie? I czy nie mozna ewt. wstawic szyby i reszte zrobic w Polsce?

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Paź 2009, 12:50:08 »

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 06 Paź 2009, 12:50:08 »

u...

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Paź 2009, 13:56:49 »
Dziwnie niska ta kwota ja miałam polski samochód przytarty w kolizji drogowej ściśle mówiąc lekko przytarte były drzwi i nadkole serwis  mazdy wycenił szkodę na 14tys kr za samochód 94r miałam wybór mogłam go odstawić do naprawy albo zostawić ubezpieczalni i zabrać gotówkę bardziej opłacało sie to drugie warunkiem było wyrejestrowanie auta z polski na podstawie dokumentów z ubezpieczalni  duńskiej.Myślę że procedura w tym przypadku jest podobna ale powinnaś skontaktować sie z ubezpieczalnia .

MARIAA

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Paź 2009, 15:30:45 »
DZIEKUJE ZA ODPOWIEDZI .
własnie cos działamy w tej sprawie, kazali nam skontaktowac sie z ich ubezp. w Polsce, chyba beda z nimi rozmawiac... zobaczymy jak to sie dalej potoczy....
no a co do ceny ... hmm ,  naprawa wyszła prawie podobnie w serwisie forda jak w serwisie w PL.
auto z 2001 r, szybka podgrzewana,  no cóz moze ford ma tansze czesci od mazdy ...
a i w gre wchodzi wymiana blachy ,a nie naprawa. moze to ich taniej kosztuje

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Paź 2009, 08:15:16 »
Co do zdarzenia to albo AC albo z powódzctwa cywilnego a to droga dłuuuuuuuuuga.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #9 dnia: 07 Paź 2009, 08:15:16 »