poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: antena satelitarna  (Przeczytany 61028 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
Odp: antena satelitarna
« Odpowiedź #90 dnia: 05 Lis 2011, 00:45:06 »
Witam, ja mam rowniez problem z zawieszeniem anteny na balkonie w spoldzielni Lejerbo . Napisali mi że "lokalplan for området" czyli rozumiem plan zagospodarowania przestrzennego w tej konkretnej okolicy zabrania wieszania anten wysylajacychi odbierajacych sygnal. Nie bylo to jakies wielkie pismo. Tylko to  plus paragraf 
Mam wiec pytanie czy jest jakas szansa na to zeby jednak dostac to pozwolenie jesli napisze sprzeciw lub skarge powolujac sie na prawo unijne i inne tam bla bla bla?

Ludzie, dajcie sobie spokój z prawem unijnym. W duńskiej kontytucji jest mowa o tym, że każdy obcokrajowiec ma prawo do dostępu do wiadomości w swoim ojczystym języku. I nic tu nie pomoże "lokalplan" itp. jeśli w grę wchodzi prawo konstytucyjne. Sama to przerabiałam ze spółdzielnią która mi zabroniła, a doradził mi powołać się na konstytucję znajomy duńczyk  ;D Mam polsat i już, a w Polsce kiedy go kupowałam, powiedzieli mi że ich nie obchodzi że będzie używany w Danii, tylko muszę mieć adres zameldowaniaw PL. Nie miałam, więc doradzili mi w punkcie sprzedaży, żebym wzięła na kogoś kto mieszka w Polsce  :)
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline mmaw

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 5
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #91 dnia: 07 Lis 2011, 01:40:19 »
Reksio, czy moglabyś podrzucic mi jakieś mądre zdanko po duńsku odnośnie tego prawa konstytucyjnego do tv w swoim języku. W spóldzielni mi odmówili i nie podali innego rozwiązania. Powołali się na plan lokalny - zakaz widocznyc anten wysylajacych i odbierajacych . Jedyna propozycja to poskarżenie się do Beboerklagenaevnet w Komunne , Spróbuje tam.....jesli nie to Bruksela będzie....

inna

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: 07 Lis 2011, 08:27:55 »
ja mam taki gotowy list juz do wyslania. jezeli chesz to ci go wysle. tez kiedys walczylam o pozwolenie i wygralam  ;D

Offline franek

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-2
« Odpowiedź #93 dnia: 07 Lis 2011, 10:11:35 »
ja tez walczylem mialem adwokata zaplacilem i mam teraz sa nowe porozumienia miedzy spoldzielniami i likwiduja parabole za to sygnal daja przez kabel wejc na strone multichannel.dk moze bedzie taniej i bez talerzapozdro

Offline mokka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #94 dnia: 07 Lis 2011, 12:05:48 »
Ja tez miałam problem z zamonotowanie anteny, spółdzielnia nie wyrazala zgody. Zgodzili sie na zamonotowanie anteny na dachu budynku, za kilka tys koron:). Wiec kupilam inna antene w Pl , http://www.radar.pl/anteny-telewizyjne/pro_Selfsat, razem z dekoderem N. Odbiera swietnie jest mala , nie rzuca sie  w oczy. Jedyny minus to jak pada deszcz, czasem brakuje sygnalu na kanalach Hd, ale wystarczy ja przetrzec i jest wszystko ok.

Offline mmaw

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #95 dnia: 07 Lis 2011, 22:45:24 »
ja mam taki gotowy list juz do wyslania. jezeli chesz to ci go wysle. tez kiedys walczylam o pozwolenie i wygralam  ;D

Ja jestem bardzo zainteresowana . Możesz wysłac na mail mtus77@gmail.com?
Z góry dzieki

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #96 dnia: 08 Lis 2011, 19:34:57 »
Do MMAW: nie pamietam co wtedy dokładnie im napisałam ale zwróciłam się do zarządu spółdzielni i to było coś  w rodzaju: Grundloven i DK sikrer alle udenlandske borgere adgangen til... i coś tam dalej, ale to było jakieś dziesięćlat temu  ;D to już dużo nie pamiętam.
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #96 dnia: 08 Lis 2011, 19:34:57 »

inna

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: 08 Lis 2011, 20:26:32 »

Data

Tu  adres spoldzielni                                

Vedr. tilladelse til at montere parabolskærm på bygningen

Ang. lejemål napisz twoj adres 

Jeg henvender mig hermed, for at ansøge om tilladelse til at montere parabolskærm på bygningen.

Parabolen er 30 cm. i diameter.

Jeg kan montere den uden at lave huller/skader på bygningen.

Begrundelsen for at jeg gerne vil have lov til dette, er at jeg er af polsk herkomst, og dermed har ret til at kunne se tv/nyheder fra hjemlandet - Artikel 10 i den europæiske menneskeretskonvention.
Jeg har tidligere henvendt mig til Stofanet (tutaj podaj jaka masz siec tv dunskiej ), for at forhøre om polske tv-kanaler, men de havde ikke noget at tilbyde.

Jeg venter at høre fra jer.

Med venlig hilsen

Offline mmaw

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #98 dnia: 08 Lis 2011, 21:20:41 »
chodzi o to ze ja juz to wszystko napisaam z wyjatkiem tej duskiej konstytucji....to by sie jeszcze przydalo

ale ...ale ....LOKALPLAN......i jestesmy na poczatku postu

Offline BarneyG

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 36
  • -Otrzymane: 39
  • Reputacja: +8/-6
« Odpowiedź #99 dnia: 12 Gru 2011, 14:37:12 »
No i dostałam odpowiedz...

NApisałam wszytskie te paragrafy i prosze...

Tak for fremsendte oplysninger i sagen.

Vi må dog fastholde vores afslag i henhold til gældende lokalplan.

Odpisz im to:

Tak for svaret. Jeg vil hermed henvise til EU-traktat af 27.06.2001, artikel 211 som beskriver at alle har ret til at opsætte paraboler. Endvidere viser jeg til Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 10, stk. 1 og 2 der omtaler informationsfrihed samt artikel 28 og 49 om fri udveksling af tjenester og modtagelse af tjenesteydelser.

Lokalplaner, diverse administrative forskrifter, frivillige aftaler som husorden o.l. er lovgivningsmæssig prioriteret længere nede end konventionen / traktaten og skal altid vige for denne, da konventionen er tiltrådt og indarbejdet i dansk lovgivning. Det betyder at lokalplaner, diverse administrative forskrifter, vedtægter og frivillige aftaler (som husorden), der vedtager noget som går imod ovennævnte konvention, ikke er lovlige i udgangspunktet. Dermed har husorden ingen gyldighed i det her tilfælde.

Med venlig hilsen

XXXXX XXXXXXXX

Jak sie beda nadal upierac, niech Ci pokaza konkretny paragraf w dunskim prawie.

O przywiercenie do fasady/sciany moga sie burzyc (fastmontering) - za duze zniszczenie itp. Jesli sami przykrecaja do scian/muru/fasady to ich olej i przykrec tam gdzie oni (ale nie dalej jak 30 m. od mieszkania) i tak jak oni. Jesli nie, to roznego rodzaju objemki, klemy, maszty, porecze balkonowe itp. nie jest fastmontering (na stale) wiec nie moga sie czepiac wg. prawa budowlanego (§3 i §5).

Parabole do 100cm mozna samemu wg. prawa budowlanego.

"Bygningsreglement"
Jak cos powolaj sie na §3 i §5.

1.6: Byggearbejder,der skal anmeldes - e. Satellitantenner med en diameter på over 1,0 m.
1.7 Byggearbejder, der kan opføres uden tilladelseog anmeldelse : d.
Satellitantenner med en diameter på højst 1,0 m og typegodkendte tag
antenner.

Små satellitantenner m.v. skal overholde bestemmelserne i kap. 3 og 5.
Kapitel 3, handler om afstande, og lokalplaner, samt beregninger.
Kapitel 5, handler om udførelse, dimensionering, m.v.

Nie ma nic o tym, ze to musi byc jakis specjalista, wiec mozna samemu(-mej)

Osobiscie polecam jakies dyskretne miejsce, anteny sa szpecace.

Offline mmaw

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #100 dnia: 13 Gru 2011, 22:10:37 »
czesc Barney,

odsnalazlam to co napisales i wyslalam to z toną przepisow ale glownie w odniesieniu do lamania praw czlowieka bo w sumie daja mi zakaz na ogladanie tego co lubie i chce.nie pomoglo bo ...LOKALPLAN..i nie pomoglo to zdanie..
Wyslalam wiec skarge do komuny na wynajemce ze bezprawnie pozbawia mnie tego prawa....to samo im wyslalam...i czekam...
zobaczymy...

[Posted on: 13 Gru 2011, 22:04:05]

śmieszne jest to oni powołuja sie  na  lokalplan i że rada osiedla zadecydowala że ma nie być anten i już...BO BRZYDKO WYGLĄda..

Na osiedlu jeast całe GURU starych patriotów- idiotów z formandem na czele az strach się bać. Ludzie niespełnieni w życiu mają teraz funkcję charytatywną.   ciekawe co byłoby gdyby zarzadzili że czarny człowiek (albo Polak) wogóle nie może mieszać na osiedlu bo widok psuje...No przecież maja DEMOKRATI.Szkoda że ci ludzie nie mają pojecia o prawie

Niby kraj rozwinięty a czasem głęboka Afryka. \Masakra jakaś

Offline BarneyG

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 36
  • -Otrzymane: 39
  • Reputacja: +8/-6
« Odpowiedź #101 dnia: 14 Gru 2011, 08:23:08 »
OBS!

Ostatnie zdanie powinno byc:

Dermed har lokalplanen ingen gyldighed i det her tilfælde.

Anteny sami nie moga ruszyc, bo to jest twoja wlasnosc i mozesz ich wtedy zaskarzyc o wandalizm.

Cytuj (zaznaczone)
Na osiedlu jeast całe GURU starych patriotów- idiotów z formandem na czele az strach się bać. Ludzie niespełnieni w życiu mają teraz funkcję charytatywną.   ciekawe co byłoby gdyby zarzadzili że czarny człowiek (albo Polak) wogóle nie może mieszać na osiedlu bo widok psuje..

Dlaczego nie zglosisz swojej kandydatury do zarzadu osiedlowego?  ;D  Duzo robic nie trzeba, poznaje sie fanych ludzi i na CV tez dobrze wyglada  :P 8)

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #102 dnia: 14 Gru 2011, 16:15:28 »
....Anteny sami nie moga ruszyc, bo to jest twoja wlasnosc i mozesz ich wtedy zaskarzyc o wandalizm....

Ale budynek i mieszkanie jest wlasnoscia spóldzielni a nie najemcy, zniszczy parkiet -  musi zaplacic - i spóldzielnia tez moze zaskarzyc o wandalizm. I na pewno to zrobi - naruszenie wlasnosci prywatnej, uszkodzenie mienia oczywiscie plus koszty sadowe. Milej rozprawy sadowej :-)

...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline mmaw

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #103 dnia: 14 Gru 2011, 23:16:47 »
nie daj Boże ..już się boję, że mi sie udzieli... można od tego stać sie kwadratowym jak oni....

Dermed har lokalplanen ingen gyldighed i det her tilfælde. tak też napisalam - zobaczymy co z tego będzie...

....Anteny sami nie moga ruszyc, bo to jest twoja wlasnosc i mozesz ich wtedy zaskarzyc o wandalizm....

Ale budynek i mieszkanie jest wlasnoscia spóldzielni a nie najemcy, zniszczy parkiet -  musi zaplacic - i spóldzielnia tez moze zaskarzyc o wandalizm. I na pewno to zrobi - naruszenie wlasnosci prywatnej, uszkodzenie mienia oczywiscie plus koszty sadowe. Milej rozprawy sadowej :-)

spokojnie...
jakiś naprawdę pesymistyczny jesteś..... w tym zarządzie jesteś czy co?
Antena raczej parkiertu nie zniszczy...nie obawiaj się...Ale jeśli.... to maja kaucje nie małą i sobie najpierw potrącą zanim do sądu pójdą...
Antena ma zawisnąc na barierce balkonowej i tylko dlatego, że nie ma nic innegoinnej mozliwości otrzymania tych programów w kablu.

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: 14 Gru 2011, 23:22:32 »
Ale jeśli mają w regulaminie, że nie można mieć anten ... i nikt anteny nie ma ... a Ty chcesz mieć ... to według mnie ... oni mają rację. Po to jest ta rada, by ustalała regulaminy. I nie, w zarządzie nie jestem  ;)

Oczywiście można próbować tak jak Ty ... podważać te regulaminy, ale to by trzeba nieźle siedzieć w przepisach, bo takie pisma do nich ("w odniesieniu do lamania praw czlowieka bo w sumie daja mi zakaz na ogladanie tego co lubie i chce.") to pewnie niczego nie zmienią, musiałabys podawać konkretne przepisy, konkretnych ustaw - o ile takie istnieją.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #104 dnia: 14 Gru 2011, 23:22:32 »

Wniosek o antene satelitarna

Zaczęty przez dita1Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 14592
Ostatnia wiadomość 14 Mar 2010, 00:17:48
wysłana przez keny79
Antena TV

Zaczęty przez veraDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 4583
Ostatnia wiadomość 10 Wrz 2008, 20:07:11
wysłana przez vera
Antena satelitarna w spółdzielni

Zaczęty przez ewkasDział Hydepark

Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 7617
Ostatnia wiadomość 11 Maj 2012, 12:08:35
wysłana przez mmaw
antena satelitarna

Zaczęty przez antena satelitarnaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 4498
Ostatnia wiadomość 02 Lut 2009, 12:13:24
wysłana przez martuchnam
Antena satelitarna

Zaczęty przez krzysieksolarDział Pomoc!

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 7107
Ostatnia wiadomość 03 Sty 2012, 19:52:10
wysłana przez krzysieksolar