poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Poruszanie się autobusami Aarhus  (Przeczytany 12261 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

quest

• Gość
Poruszanie się autobusami Aarhus
« dnia: 16 Paź 2009, 16:12:31 »
Witam.
Mam takie pytanie jak się poruszać komunikacją miejską w Aarhus?
Rozkład wiem gdzie znaleźć.  :)  Ale chodzi mi jak się płaci, jak się kupuje bilet, na co on obowiązuje(tzn. czy to jest czasówka, czy na liczbę przystanków) Oraz jak wygląda sprawa z przesiadkami.
Wiem że to może dla nie których proste. Ale jak ktoś jeszcze nigdy nie poruszał się komunikacją miejską w Danii, to nie chciałbym popełnić jakiejś gafy i wyjść na ....
Z góry dziękuje za informacje.
I pozdrawiam

EMP

• Gość
Odp: Poruszanie się autobusami Aarhus
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Paź 2009, 01:50:30 »
Witam.
Mam takie pytanie jak się poruszać komunikacją miejską w Aarhus?
Rozkład wiem gdzie znaleźć.  :)  Ale chodzi mi jak się płaci, jak się kupuje bilet, na co on obowiązuje(tzn. czy to jest czasówka, czy na liczbę przystanków) Oraz jak wygląda sprawa z przesiadkami.
Wiem że to może dla nie których proste. Ale jak ktoś jeszcze nigdy nie poruszał się komunikacją miejską w Danii, to nie chciałbym popełnić jakiejś gafy i wyjść na ....
Z góry dziękuje za informacje.
I pozdrawiam

Bilety zakupujesz w autobusie, w każdym jest automat.
Cena zależy od ilości stref... centrum to strefa 1, reszta dookoła to druga... trzecia i czwarta to wsie poza miastem...
Kazdy bilet jest ważny 1,5 godziny, wiec w tym czasie możesz się przesiadać

faja

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Paź 2009, 05:05:51 »
Bilet mozna oczywiscie kupic w autobusie, automaty wydaja reszte, ale jest on wtedy najdrozszy, kosztuje 18 kr dla doroslych na 4 strefy czyli na cale Århus i wazny jest ok dwie godziny od godziny wybitej na nim, tzn w ciagu tego czasu musisz wysiasc z autobusu. godziny wyjazdu drukowane sa w systemie polgodzinnym, czyli jak wsiadziesz o 8:16 to na bilecie bedziesz mial wybite 8:30, ale ja wsiadziesz 8:46 to juz bedzie na nim godz 9:00 czyli trzeba patrzec ile masz czasu. Jezdzic mozesz dowolnymi autobusami, zoltymi i niebieskimi na ten sam bilet z tym, ze w niebieskich pokazuje sie go kabusewcy.
Mozesz kupic tez tanszy bilet tzw. klippekort czyli 10cioprzejazdowy, z tym, ze cena zalezna jest od ilosci stref ktore chcesz przejechac.
dwustrefowy, kosztuje 115 kr, na jedna zone nie kupisz... kasujesz go w autobusie, kupujesz w kioskach, marketach, na stacjach benzynowych
 Mozesz tez kupic periodekort, czyli bilet miesieczny jesli posiadasz zolta karte, z tym, ze tu obowiazuje scisly podzial na strefy i jesli kupisz na zone 1-2 to nie mozesz sie na niego poruszac w innych zonach.... ale jesli musisz jechac z zone dwa do trzy, albo jedna zone wiecej, to wtedy wystarczy dokupic tillægskort za 6 kr i mozesz jechac do innej zony (strefy)
Periodekort wyrabiasz w specjalnych punktach obslugi lub tez niektorych supermaketach np. kvickly, musisz miec zdjecie.
Jadac z biletem dla doroslych, nie musisz kupowac biletu dla dziecka ponizej 12 lat, a moze nawet dla dwojga dzieci, nie pamietam, dzieci nie posiadam.
Wiecej informacji i rozklady jazdy znajdziesz na stronie www.midtrafik.dk
milej jazdy!

questeron

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Paź 2009, 07:35:22 »
Dziękuje za informacje  :)
Do tej pory jeżdżę rowerkiem. Ale nie długo przyjdzie ocieplenie, więc trzeba by się przesiąść na autobus  ;)   
Życzę miłego dnia i jeszcze raz mange tak

Offline neletop

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 16
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Paź 2009, 09:19:19 »
Mozna tez tak robic ze kupuje sie bilet na stacji pociagu, kasuje, a pozniej mozna jezdzic po miescie w sumie bez ograniczen czasowych

EMP

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Paź 2009, 00:43:10 »
Bilet mozna oczywiscie kupic w autobusie, automaty wydaja reszte, ale jest on wtedy najdrozszy, kosztuje 18 kr dla doroslych na 4 strefy czyli na cale Århus i wazny jest ok dwie godziny od godziny wybitej na nim, tzn w ciagu tego czasu musisz wysiasc z autobusu. godziny wyjazdu drukowane sa w systemie polgodzinnym, czyli jak wsiadziesz o 8:16 to na bilecie bedziesz mial wybite 8:30, ale ja wsiadziesz 8:46 to juz bedzie na nim godz 9:00 czyli trzeba patrzec ile masz czasu. Jezdzic mozesz dowolnymi autobusami, zoltymi i niebieskimi na ten sam bilet z tym, ze w niebieskich pokazuje sie go kabusewcy.

18 koron to cena za strefy 1-2
bilet na 3 strefy to 26kr, a na 4 to 32kr

widać, ze autobusami nie jeździsz

EMP

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Paź 2009, 00:48:50 »
Mozna tez tak robic ze kupuje sie bilet na stacji pociagu, kasuje, a pozniej mozna jezdzic po miescie w sumie bez ograniczen czasowych

nie na stacji tylko w przypadku kiedy zakupujesz online i samodzielnie drukujesz bilet
wtedy dodatkowo zostaną wyszczególnione strefy w których bilet jest ważny

na stacji dostaniesz bilet na małej "kartce", i ten bilet jest ważny tylko od stacji do stacji

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 29 Paź 2009, 00:48:50 »

Offline neletop

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 16
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Paź 2009, 07:43:44 »
No nie wiem, moja corka tak czesto robi w Odense. Kupuje bilet na podmiejskiej stacji, kasuje. A pozniej jezdzi autobusami.

faja

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Paź 2009, 15:59:18 »
18 koron to cena za strefy 1-2
bilet na 3 strefy to 26kr, a na 4 to 32kr

widać, ze autobusami nie jeździsz

po to podalam link do midtrafik, zeby dokladnie sprawdzic, fakt, pomylilam sie, poruszam sie tylko w 2 strefach  :(

a ty zachowalas sie jak typowy polak: dowalic komus....
 milego popoludnia

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #8 dnia: 29 Paź 2009, 15:59:18 »

jak odnosza sie pracodawcy w danii do sluzby wojskowej

Zaczęty przez tygrys3000Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 22164
Ostatnia wiadomość 09 Cze 2007, 15:21:41
wysłana przez GoTTie
Gdzie najlepiej mieszka sie w Århus?

Zaczęty przez SarahDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 28360
Ostatnia wiadomość 14 Cze 2012, 19:29:18
wysłana przez air2006
muah Thai - gdzie mozna sie zapisac?

Zaczęty przez Muay Thai- gdzie znajde?Dział Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

Odpowiedzi: 23
Wyświetleń: 41742
Ostatnia wiadomość 14 Sty 2014, 13:41:34
wysłana przez czesio
Problem z logowaniem sie do banku

Zaczęty przez patrykos93Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 16990
Ostatnia wiadomość 15 Wrz 2016, 20:03:06
wysłana przez daniaa
Jak się rozliczyć ze skat w 2008

Zaczęty przez kaska114Dział Podatki