poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: tabletki antykoncepcyjne  (Przeczytany 17552 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tes

• Gość
tabletki antykoncepcyjne
« dnia: 27 Paź 2009, 17:21:36 »
Mam nastepujace pytania do zorientowanych w tym temacie pan:

Kto w Danii moze przepisac tabletki antykoncepcyjne: ginekolog czy lekarz rodzinny rowniez?
Czy jesli nigdy wczesniej nie korzystalam z takiej uslugi w Danii jak recepta na tabletki antykoncepcyjne to czy musze najpierw isc do ginekologa na wizyte (tak jak w Polsce) czy nie jest to wymagane i wystarczy jak pokaze lekarzowi opakowanie po leku ktory biore caly czas?
Czy leki antykoncepcyjne w Danii sprzedawane sa tylko na recepte? a jezeli tak to czy sa w 100% odplatne (jak w Polsce) czy tez sa na nie jakies znizki jesli mam zolta karte?

Z gory dziekuje za konkretne odpowiedzi

paula75

• Gość
Odp: tabletki antykoncepcyjne
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Paź 2009, 18:19:17 »
Idz do normalnego lekarza i ci wypisze...pozdr

Offline mawi

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +7/-9
    • Status GG
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Paź 2009, 18:36:17 »
Mam nastepujace pytania do zorientowanych w tym temacie pan:

Kto w Danii moze przepisac tabletki antykoncepcyjne: ginekolog czy lekarz rodzinny rowniez?
Czy jesli nigdy wczesniej nie korzystalam z takiej uslugi w Danii jak recepta na tabletki antykoncepcyjne to czy musze najpierw isc do ginekologa na wizyte (tak jak w Polsce) czy nie jest to wymagane i wystarczy jak pokaze lekarzowi opakowanie po leku ktory biore caly czas?
Czy leki antykoncepcyjne w Danii sprzedawane sa tylko na recepte? a jezeli tak to czy sa w 100% odplatne (jak w Polsce) czy tez sa na nie jakies znizki jesli mam zolta karte?

Z gory dziekuje za konkretne odpowiedzi
tutaj lekarz rodzinny jest od wszystkiego , w razie gdy jest coś poważniejszego to kieruje do specjalisty , lekarz Cię przebada i da receptę
"nie kłóć się z idiotą - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem."

inganelg

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Paź 2009, 20:36:55 »
czy tez jest tak jak w polsce ze najpierw trzeba zrobic szereg badan aby lekarz wypisal recepte? tez sie wybieram po tabletki a nigdy wczesniej nie bralam , czy poprostu lekarz wypisze tylko na podstawie badania krwi? slyszalam rozne wersje i chcialabym sie upewnic? i jak lekarzz  wybrany moze mnie przepadac , tak konkrteniej bym prosila dziekuje i pozdrawiam

Offline madzialenasz

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Paź 2009, 20:53:12 »
Ja radzilabym Tobie wybrac sie do lekarza do Pl, jesli to Twoje pierwsze opakowanie....Juz troche zyje w Danii i...dalej nie mam zaufania do tego jak lekarze wypisuja recepty.....a robia to tak ze nawet dzwoniac chcac sie umowic na wizyte albo po recepte, sekretarka pyta co chesz, mowisz i zaklada Ci recepte na necie i idziesz do apteki, ja tak mialam, i chodzilo o tetracykline , wiem wiem, bylo to wygodne i bylam zadowolona ze nie musialm tam isc.... ale troche dziwne.
Znowu Moja kolezanka poszla tez do ginekologa mowi o....i o..... babka wciska jej tetracykline, znajoma na to ze chce w ciaze zajsc a lekarka no to "no to nie mozesz tetracykliny"... i przepisala jej ....tabletki antykonceptycje....i gdzie tu jest logika, dla mnie tu sie wlasnie konczy hehe

[Posted on: 27 Październik  2009, 20:51:32]

Jeszcze dopisze maly offtopic....jesli checie do dermatologa...i jest to pierwszy raz przygotujcie sie na min 3-4 miesieczna kolejke  ;D. Nie mozna isc prywatnie, bynajmniej w Århus sie skonczylo, a 6 miesieczna kolejka to normalka(powiedzial Moj lekarz)
Nie chowaj nienawiści po wieczne czasy, ty, który sam nie jesteś wieczny.

inganelg

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Paź 2009, 21:18:31 »
tylko ze w polsce nie moge byc tak dlugo, gdyz na sama cytologie czeka sie ponad 2 tyg w moim rejonie:-( nie dostane teraz tyle wolnego , a nie moze mi dac skabusewania do ginekologa tak azeby sie upewnic, czy wszytsko jest ok, coraz bardziej zadziwia mnie ta dunska sluzba zdrowia , jak moga przepisac tabletki nie robiac wywaidu badan, a jesli komus by cos sie stalo po nich to kto za to odp? a wogole ile takie tabl, tutaj kosztuja tak mniej wiecej? dziekuje

Offline marysha

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 16
  • Reputacja: +0/-0
  • Wszystko co robisz, rób dobrze.
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Paź 2009, 21:32:05 »
Idz w Polsce do przychodni prywatnej. Za ok. 100 zl- 250 zl-zalezy jakie analizy zleci lekarz, bedziesz miala wszystkie niezbedne wyniki zrobione w krotkim czasie...

Co do ceny tabletek w Danii...Zalezy to od tabletek. Prosze zerknac na stronke.http://www.netdoktor.dk/sunderaad/fakta/p-piller.htm
Na samym dole sa podane rozne rodzaje, klikasz na wybrany i wyskakuje sposob dzialania, skladniki, cena...

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 27 Paź 2009, 21:32:05 »

Mand

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Paź 2009, 23:01:12 »
Sorki dziewczyny, ze moze sie glupio spytam, ale czy nie lepiej zalozyc sobie spiralke?
Jednorazowy wydatek i spokoj na przynajmniej 5 lat. Zadnych powiklan hormonalnych, tycia, wypadania wlosow itd.

Pozdrowienia

tes

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Paź 2009, 01:28:38 »
ale numer, weszlam na ta strone gdzie mozna sprawdzic ceny i... moje zaskoczenie bylo ogromne bo okazuje sie, ze tabletki ktore ja biore sa niemal 2 razy tansze niz w Polsce! A ja glupia caly czas je kupowalam w ojczystym kraju :)

inganelg

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Paź 2009, 11:15:57 »
co do spiralki to nie wiem jak tu ale w polsce zaleca sie zakladanie kobietom ktore juz rodzily minimum raz ja sie do takich nie zaliczam, wiec jak dla mnie odpada tez jestem w szoku ile tutaj tabletki kosztuja, ceny naprawde sa niskie bez porownania do PL

Offline marysha

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Paź 2009, 13:39:44 »
Ceny sa z 2005 roku i podalam stronke tylko, aby ogarnac ogolne informacje. Ceny tabletek poszly w gore. Jak znajde chwilke czasu, to wygrzebie aktualne ceny...

Offline mawi

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +7/-9
    • Status GG
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Paź 2009, 17:35:36 »
Sorki dziewczyny, ze moze sie glupio spytam, ale czy nie lepiej zalozyc sobie spiralke?
Jednorazowy wydatek i spokoj na przynajmniej 5 lat. Zadnych powiklan hormonalnych, tycia, wypadania wlosow itd.

Pozdrowienia
nie każda kobieta może mieć spirale i tak samo  zażywać tabletki antykoncepcyjne ,   za założenie spirali w Danii się nie płaci tylko za spirale ,
też  znajoma mi opowiadała ,że poszła do lekarza i rodzinny lekarz próbował jej założyć spirale , robił to bardzo nie delikatnie (delikatnie mówiąc) w końcu wysłał ją do specjalisty-ginekologa , więc jeżeli w tym momencie miałabym zakładać sobie chyba bym starała się o wizytę u specjalisty . Z resztą nie uznaję  że lekarz może być dobry we wszystkich dziedzinach i do takich zabiegów nie powinni się zabierać . 
"nie kłóć się z idiotą - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem."

Offline anha

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Paź 2009, 18:17:18 »
Ceny sa z 2005 roku i podalam stronke tylko, aby ogarnac ogolne informacje. Ceny tabletek poszly w gore. Jak znajde chwilke czasu, to wygrzebie aktualne ceny...
Wielokrotnie podawałam ten adres.Aktualne ceny leków.
http://www.medicinpriser.dk/
np. cilest za 63 tab (3x21) kosztuje 119,70

Offline marysha

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Paź 2009, 20:18:39 »
Znaczy, nie zmieniło się tak wiele. Na obu stronach, ceny są mniej więcej takie same...

bea

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Paź 2009, 21:47:23 »
nie każda kobieta może mieć spirale i tak samo  zażywać tabletki antykoncepcyjne ,   za założenie spirali w Danii się nie płaci tylko za spirale ,
też  znajoma mi opowiadała ,że poszła do lekarza i rodzinny lekarz próbował jej założyć spirale , robił to bardzo nie delikatnie (delikatnie mówiąc) w końcu wysłał ją do specjalisty-ginekologa , więc jeżeli w tym momencie miałabym zakładać sobie chyba bym starała się o wizytę u specjalisty . Z resztą nie uznaję  że lekarz może być dobry we wszystkich dziedzinach i do takich zabiegów nie powinni się zabierać . 

mi zakładał spiralkę lekarz rodzinny własnie. poprzednią w Polsce zakładał ginekolog i musze powiedziec że nie było żadnej różnicy. wszystko poszło ok.
pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 28 Paź 2009, 21:47:23 »

tabletki po stosunku

Zaczęty przez tamarisaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 3408
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2012, 12:28:14
wysłana przez @ae@
tabletki po stosunku

Zaczęty przez tamarisaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 23
Wyświetleń: 11346
Ostatnia wiadomość 25 Cze 2012, 17:19:13
wysłana przez tamarisa
Tabletki antykoncepcyjne

Zaczęty przez ChoffiDział Hydepark

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 6775
Ostatnia wiadomość 08 Cze 2012, 20:43:49
wysłana przez sskk
Tabletki antykoncepcyjne MINI-PE 0,35 mg.norethisteron

Zaczęty przez Tomasz2608Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 5225
Ostatnia wiadomość 28 Gru 2011, 20:18:45
wysłana przez Tomasz2608