Ogólne > Rodzina ...
Zamieszkanie niepełnoletniej w Danii
tinyh:
Witam. Mam 16 lat i chcę wyjechać z moim chłopakiem do Danii, do jego rodziców. Moi rodzice zgodzili się na ten wyjazd, ale słyszałam że w Danii pobyt tymczasowy wynosi 3 miesiące. Czy jest jakiś sposób, taki jak np uczęszczanie do szkoły językowej lub coś podobnego, by dostać tam pozwolenie na pobyt stały bez obecności moich rodziców ? Proszę o jak najbardziej wyczerpującą odpowiedź, a wręcz błagam. Pozdrawiam.
lilia:
Nie sądzę. Ach nie, może mogłabyś uczyć się w szkole średniej w ramach "wymiany", bo szkoła językowa przysługuje jedynie osobom pełnoletnim.
Ewentulanie Twoi rodzice mogą zrzec się praw rodzicielskich, a rodzice chłopaka Cię zaadoptować... ale chyba nie o to Ci chodzi.. ;)
tinyh:
Też o tym myśleliśmy, ale w Polsce przejęcie praw wymaga prawników i paru tygodni czekania na sprawę. A my mamy niecał tydzień.
felis:
tinyh - nie chcę się wtrącać ale masz tylko 16 lat. Zastanów się dobrze nad tym. Bez szkoły i języka będzie Ci naprawdę ciężko.
tinyh:
Z tego co słyszałam, szkoła nie odgrywa tam takiej roli jeśli się bierze pierwsza pracę. Pozatym duńskiego może nie znam, ale potrafię rozmawiać po angielsku.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej