poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: GRYPA  (Przeczytany 12393 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

souli

• Gość
GRYPA
« dnia: 31 Paź 2009, 11:28:15 »
 pisza o nadchodzacej epidemi grypy wiec mam pytanie-czy ktos moze podac infomacje na temat lekow dostepnych bez recepty w dunskich aptekach-cos w rodzaju Gripexu,Coldrexu  czy zwyklej wit C.Czy jakies srodki przeciwgoraczkowe sa ogolno dostepne??Prosze o nazwy tych lekow.Przezorny zawsze ubezpieczony a w najblizszym czasie nie wybieram sie do Pl a zapasy sie koncza.
dzieki

leila

• Gość
Odp: GRYPA
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Paź 2009, 12:53:50 »
tutaj nie ma takiego wyboru jak w Polsce , mozna tylko kupic Ibuprofen, Panodil lub Aspiryne , dobre tez jest Treo w rozpuszczalnych pastylkach

rokas

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Paź 2009, 20:10:55 »
Nie wiem, skad jestes, ale jesli niedaleko od Kopenhagi, uzupelnij zapasy w ktoryms z polskich sklepow, maja wymienione przez Ciebie produkty. W dunskiej aptece takich cudow nie znajdziesz, oni sie lecza goraca herbata z cytryna...

souli

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Paź 2009, 20:22:48 »
jestem z okolic Vejle,tu nie ma takich sklepow:( a moze ktos wie cos na temat niemieckich lekow i moze podac nazwy ,jestem czesto w Flensbugu,moze oni maja wieksza oferte lekow ogolnodostepnych przeciw grypie i gorączce.

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Paź 2009, 21:23:20 »
Teraz rozumiem dlaczego w Polsce jest tak duzo aptek  :) W Danii mozna sie zaszczepic u lekarza przeciwko grypie (robie to od lat), starsi i schorowani nawet za darmo. Wyzej wymienione pigulki antybolowe tylko pomagaja na zlagodzenie uciazliwych objawow grypy.Tutejszy lekarz kiedys mnie poinformowal, ze prawie wszystko kupione w Danii bez recepty to zawracanie glowy.
W poniedzialek zadzwonie do "mojego" i spytam o szczepionke na swinska grype.To be continued...

rokas

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Paź 2009, 21:36:40 »
W Polsce tez sie mozna zaszczepic przeciwko grypie.
Mysle, ze ta trudnosc w dostepie do lekow bez recepty w Danii ma jednak sens, przynajmniej nie ma tylu lekomanow, co w Polsce. Czytalem pare miesiecy temu artykul o tym, ile statystyczny Polak zuzywa lekow bez recepty, obled, jestesmy w czolowce europejskiej.

Offline souli

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Paź 2009, 21:37:34 »
Teraz rozumiem dlaczego w Polsce jest tak duzo aptek  :)
dlaczego????bo ja nie rozumiem???co ma ilosc aptek do dostepnosci lekow typu pyralgina czy syrop przecislazowy????
Ja niestety nie mam przyjemnych doswiadczen z dunskimi lekarzami- i nie mam ochoty ich odwiedzac dopoki sama sobie moge poradzic z uporczywym katarem i 3-dniowa goraczka.

A na szczepionki przeciw grypie roznie sie reaguje-ja po zaszczepieniu czulam sie ok a moj mąż bardzo sie rozchorowal-takiej grypy nigdy wczesniej nie przechodzil....

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 31 Paź 2009, 21:37:34 »

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Paź 2009, 21:52:34 »
W Szczecinie w promieniu 300m od Radissona jest chyba z 6 aptek;widocznie bardzo chorowity narod albo..maszyna do pieniedzy bo przeciez na wszystko mozna cos pomocnego kupic :)

Offline felis

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Paź 2009, 22:01:27 »
W Polsce są inne realia. Tutaj jak ktoś jest chory to dzwoni do pracy i zostaje się w domu. W Polsce bierze się coś na zbicie temperatury i za ojczyznę.
Jednakże uważam, że czasami mogłoby być coś więcej w aptekach, a nie tylko herbata.
pozd.

Offline souli

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Paź 2009, 23:17:59 »
moze i w Pl sa inne realia.Bardziej jestesmy chorowici-pamietam jak przyjechalam do Danii,wysiadlam na dworcu w lodowaty,wietrzny lutowy poranek-ubrana w czapke ,szalik ,rekawice i kozaczki (pewnie wygladalam jak z bylego Zwiazku Radzieckiego) heheh-ale do dzis pamietam obraz jak mloda mama z malenkim synkiem czekala na kogos i ten dzieciak w taki ziab byl bez czapki,bez rekawic ....na chwilke wyszlo slonce za chmur i matka sciagnela mu kabinezon do pasa i ten maluch biegal po dworcu  w samej koszulce.....brrrrrr.Wiem ze oni sie tu hartuja od najmlodszych lat i moze nie choruja.Ale my polacy wiecznie pilnowani przez mamy i babcie"zaloz czapke,wez rekawice,zaloz szalik bo zimno" nie jestesmy przyzwyczajeni do ich klimatu-wbrew pozorom cieplego i mokrego -pewnie dlatego chorujemy,dlatego nam sie dziwia jak idziemy do lekarza i chcemy "cos" na przeziebienie a oni patrza na nas jak na "lekomanow"

leila

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Paź 2009, 23:30:25 »
polecam wam lek ktorzy wlasnie Dunczycy stosuja , na przeziebienie jest to tzw wyciag z russisk rød do kupienia w matasie KAN JANG tabletki , oni tez uzywaja ale inne rzeczy i tym sie nie afiszuja

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Lis 2009, 11:05:41 »
herbata z prądem i czosnek pomaga zawsze. Tylko że po czosnku człowiek nie wyjściowy jest  ;D

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Lis 2009, 11:20:03 »
herbata z prądem i czosnek pomaga zawsze. Tylko że po czosnku człowiek nie wyjściowy jest  ;D

O ilu amperach jest mowa? :)

Offline souli

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Lis 2009, 11:34:20 »
po czosnku jak po czosnku ,ale po tej herbatce to juz na pewno nie wyjsciowy:)

Offline nadusiaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 18
  • Reputacja: +1/-0
Odp: GRYPA zoladkowa
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Lis 2013, 12:59:55 »
panuje w dani grypa zoladkowa.my ja przechodzimy.koszmar.najpierw 2 dzieci kilka razy dziennie wymioty a teraz moja starsza corka wymioty w nocy 11 razy no i teraz my.niedowytrzymanie.w szpitalu mowia ze nam nie pomoga bo wlasnie wszyscy z tym problemem przychodza i trzeba czekac.jak tu chodzic do pracy niema sie sil.niezycze tego nikomu.

poloniainfo.dk

Odp: GRYPA zoladkowa
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Lis 2013, 12:59:55 »

Świńska grypa już w Danii?

Zaczęty przez MargaretMitchellDział Hydepark

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 4121
Ostatnia wiadomość 27 Kwi 2009, 15:26:32
wysłana przez vaxa_rys