Ogólne > Rodzina ...
bornepenge - pomocy :(
kingusia79:
Dzieki za odpoweidź ;) Prosze zatem jeszcze o wyjaśnienie jakich konkretnie przypadków dotyczą trzy pierwsze punty ( bo dwa ostatnie są oczywiste)
roga:
--- Cytat: kingusia79 w 09 Lis 2009, 16:09:25 ---Dzieki za odpoweidź ;) Prosze zatem jeszcze o wyjaśnienie jakich konkretnie przypadków dotyczą trzy pierwsze punty ( bo dwa ostatnie są oczywiste)
--- Koniec cytatu ---
Przepraszam, ze odsylam do www.borger.dk. Tam podane sa pod: Familie, Børn, Unge a nastepnie Børnepenge, wszystkie formy zasilkow, dodatkow, alimentow itp. Ogolnie moge podac, ze Zwykly zasilek (almindelig børnetilskud) jest miedzy innymi dla dla samotnych, jako obcokrajoweic musisz mieszkac tutaj min. 1 rok, dziecko mieszka u ciebie, masz prawa rodzicielskie lub dzieliszje itp. itp.) Zasilek ten wynosi 1.174 kr. kwartalnie. Særlig børnetilskud: dla dzieci, ktore z takiego lub inego wzgledu sa "odciete" od mozliwosci otrzymywania alimentow, np. z powodu niemozliwosci stwierdzenia ojcostwa, lub jezeli jeden z
rodzicow nie zyje. Zasilek ten wynosi 2.997 kwt. + dodatek 387 kwt.
laurabp:
Børnefamilieydelse - to zasilek rodzinny, zwykly, børnetilskud przyznaje sie dodatkowo, na wniosek,osobom, ktore a Danii samotnie wychowuja dzieci, særlig børnetilskud przyznaje sie jako specjalna forme aliementow, w przypadku, gdy jedno z rodzicow nie zyje.
Flerebørntilskud- jest dla osob posiadajacych bliznieta,trojaczki itd.
slonko123:
Witam
Moze ktos mi to wszystko wyjasni bo wiele nie rozumiem.
Mieszkam juz 3lata w Danii mam legalny pobyt place podatki38% i pracuje na etacie w dunskiej firmie .
W Polsce man 2 dzieci dorosla corke i syna 15lat.Jestem 4 lata po rozwadzie i dzieci zostaly z ojcem ktory w Polsce nie pobiera zadnych dotacjii na dzieci .
Prosze mi powiedziec czy Ja mieszkajac i pracujac w Dani i odporowadzajac podatki mam szanse starac sie tu o dotacje na syna nieletniego pomimo tego ze nie mieszka za mna ale czesto przyjazdza do mnie Pozdrawiam
roga:
--- Cytat: slonko123 w 15 Lis 2009, 15:41:26 ---Witam
Moze ktos mi to wszystko wyjasni bo wiele nie rozumiem.
Mieszkam juz 3lata w Danii mam legalny pobyt place podatki38% i pracuje na etacie w dunskiej firmie .
W Polsce man 2 dzieci dorosla corke i syna 15lat.Jestem 4 lata po rozwadzie i dzieci zostaly z ojcem ktory w Polsce nie pobiera zadnych dotacjii na dzieci .
Prosze mi powiedziec czy Ja mieszkajac i pracujac w Dani i odporowadzajac podatki mam szanse starac sie tu o dotacje na syna nieletniego pomimo tego ze nie mieszka za mna ale czesto przyjazdza do mnie Pozdrawiam
--- Koniec cytatu ---
Jak rozumiec Twoje stwierdzenie "dzieci zostaly z ojcem w Polsce". Czy oznacza to, ze ojciec ma prawa rodzicielskie, czy tez oboje macie prawa rodzicielskie ?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej