Ogólne > Rodzina ...

bornepenge - pomocy :(

<< < (2/7) > >>

zaZu:
EUZEBINA
to co napisał andyandy to prawda, tylko ty zle interpretujesz pojecie obowiazku podatkowego,skoro oni co roku rozliczaja sie ze skat w dk maja obowiazek podatkowy w danii.mieszkaja tu płaca podatki ( nawet jesli maja ulgi )
nie wiem co masz na mysli rezydencje podatkowa w Polsce?z Polskim US nalezy sie rozliczyc tylko w przypadku gdy nie pracuje sie w Danii wiecej jak 183 dni w roku....pozatym rozliczamy sie TYLKO tutaj,po złozeniu odpowiedniego wniosku w US

wodoor:
andyandy
punkt 2. Dziecko musi mieszkać w Danii
jaki podałeś jako warunek do otrzymania pieniędzy na dziecko/dzieci, jest nieprawdziwy. Jeśli tylko jedno z rodziców przebywa w Danii, nie przekreśla to szans na otrzymanie tychże na dzieci przebywajace wraz z drugim rodzicem w Polsce. Ta informacja może wprowadzić w bąd osoby chcące ubiegać się o pieniążki, na swoje pociechy, które z różnych przyczyn przebywaja w Polsce. Zarabiasz w Danii, płacisz podatki - Twoje dzieci także otrzymają pomoc, o ile już takowej nie otrzymujesz w Polsce, a która jest niewspólmiernie niższa, niż w Danii

aneczka.k:
Przyznam sie ze dziwne to dla Mnie ze jak dziecko tu przebywa kazali Ci cos wypelniac a to ze trzeba isc do Skat to juz wogole pierwsze co slysze, jezeli dziecko ma tu meldunek to pieniadze powinny przychodzic automatycznie, tak bylo w Moim przypadku i w przypadku moich znajomych. Ja nawet nie musialam isc nigdzie mowic dziecko tu jest, poszlam bo myslalam ze trzeba ale ta Pani powiedziala ze nie musze przychodzic myslalam ze cos zle zrozumialam /mowie tylko po angielsku/ wiec poszlam z osoba mowiaca po dunsku i ta sama spiewka byla, Pani wpisala Moj cpr do komputera i zobaczyla ze dziecko jest ze Mna pokazala nam monitor i zapewnila ze ona nic nie musi nigdzie pisac a ja nic nie musze wypelniac wszystko idzie z automatu, to byl luty i rzeczywiscie mowila prawde bo w kwietniu dostalismy pieniadze, zaznaczyla tylko ze musze miec nem konto.

A tak z ciekawosci ja z corka przyjechalam do meza po pol roku jego pobytu w Dani ale niestety pozwolenia wtedy wydawal urzad imigracyjny i tak kolejne pol roku czekalam na pozwolenie przez caly ten czas /tj rok czasu/ nie pobieralam pieniedzy na dziecko, czy jest mozliwosc abym je dostala /bylo to dwa lata temu/? jak tak to co musze wypelnic?  Maz pracowal legalnie i mial pozwolenie tzn pozwolenie dostal po 5 miesiacach. Czy w tym wypadku moge starac sie o zwroc od poczatku jego pobyru tutaj czy tylko od momentu kiedy dostal pozwolenie? Za odpowiedz z gory dziekuje.

felis:
To zależy co rozumiesz poprzez "legalną pracę".

Jeśli na dwa domy pracował to od momentu otrzymania pozwolenia. Przedtem to były wakacje :)

aneczka.k:

--- Cytat: felis w 03 Lis 2009, 16:32:48 ---To zależy co rozumiesz poprzez "legalną pracę".

Jeśli na dwa domy pracował to od momentu otrzymania pozwolenia. Przedtem to były wakacje :)

--- Koniec cytatu ---
To bylo do Mnie? legalnie tzn ze mimo ze jak zaczal prace/podpisal umowe/ nie mial fizycznie papierka /wtedy to byla karta plastikowa/ ze ma to pozwolenie bo dlugo trwalo oczekiwanie na nie /urzad imigracyjny/ ale pracowal w firmie ktora mogla zadrudniac ludzi bez pozwolonie i na podstawie umowy z nimi dopabuse wystepowalo  sie o pozwoleniec. Wiec w praktyce byl w Dani, pracowal ja bylam w Pl z dzieckiem i nie pobieralismy zadnych pieniedzy ani w Pl ani w Dk, po 5 miesiacach dostal pozwolenie /fizycznie tzn mial plastkowa karte/ ja przyjechalam z dzieckiem, zaczelam prace wystapilam o pozwolenie na ktore czekalam o.k 6 miesiecy, dalej nie wystepowalismy o pieniadze na dziecko, dopabuse jak dostalam papierek poszlismy sie zameldowac i wtedy pieniadze przyszly ale otrzymalismy je tylko od momentu otrzymania pozwolenia na pobyt dziecka, nie od momentu kiedy dziecko przyjechalo czyt. od momentu zlozenia wniosku o pozwolenie.

Co rozumiesz na dwa domy? czy to ze jak on byl w Dk a ja w Pl ze nas utrzymywal? odpowiedz brzmi tak, ja nie pracowalam...

W takim razie od kiedy moge starac sie o wyrownanie? Jakie papiery musze zlozyc?
Za odpowiedz z gory dziekuje

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej