Ogólne > Rodzina ...

Pieniadze na dzieci

<< < (28/59) > >>

kasia15:
Jestem w Danii od 7 msc  wraz z dzieckiem które chodzi tu do Szkoły, czekamy jeszcze na Cpr. W komunie powiedzieli mi, ze nie należy mi się rodzinne na dziecko, bo nie jesteśmy tam zgłoszone ze przebywamy w Danii. Pracuje i place pełny podatek. Na czym polega to zgłoszenie? Nie mogę się zameldować bo nie mam cpr.

lilia:
Jesli nie masz cpr, to pracujesz na czarno?? JAkim cudem więc dziecko chodzi do szkoły??
Też bez CPR ??? ???

A na pytanie powyższe: zasiłek był wypłacany 20 stycznia.

Jomir:
W niektorych komunach jest to mozliwe.
Jesli chodzi o oczekiwanie, pewnie czekaja na pozwolenie na prace, stad nie maja CPR. Chociaz powinni miec choc papabusewe karty tymczasowe.
Mimo wszystko sprawa nie wyglada ladnie.

kasia15:

--- Cytat: lilia w 11 Lut 2009, 19:08:50 ---Jeśli nie masz cpr, to pracujesz na czarno?? Jakim cudem więc dziecko chodzi do szkoły??
Też bez CPR ??? ???
A na pytanie powyższe: zasiłek był wypłacany 20 stycznia.

--- Koniec cytatu ---
Dlaczego pracuje na czarno ??? Skoro żeby starac się o cpr trzeba mieć umowe o pracę. Zeby dziecko mogło iść do szkoly wystarczy kopia dokumentów że staram się o cpr.
A moje pytanie brzmiało:  w jaki sposób mam zgłosić do komuny, że tu przebywamy ::)
Mam tymczasowy cpr, gdzie mam się udać po papabusewe karty ???

mala_z_Aarhus:
Nie ma pani CPRu tylko kildeskattenummer (jakby nasz NIP).
Nie moze pani zameldowac sie/ poinformowac kommune, ze mieszka pani w Danii, az do czasu otrzymania pozwolenia na pobyt i prace.
Jak wiekszosc przedmowcow bede sie dziwic calej tej sytuacji.

--- Cytat: kasia15 w 12 Lut 2009, 12:52:14 ---Dlaczego pracuje na czarno ??? Skoro żeby starac się o cpr trzeba mieć umowe o pracę.
--- Koniec cytatu ---

Nie, nie. Nie dostaje sie CPR, tylko i wylacznie na podstawie umowy o prace. Moze to jakis skrot myslowy.

Ogolnie: umowe o prace to jedno, zas praca bez pozwolenia to co innego.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej