poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Pieniadze na dzieci  (Przeczytany 142486 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline anha

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +3/-0
Odp: Pieniadze na dzieci
« Odpowiedź #210 dnia: 22 Kwi 2009, 18:09:44 »
witam serdecznie jestem nowy na forum i szukam wadomości na temat rodzinnego tj. pracuje od nie dawna w dani i nie wie czy mogę się starać o zasiłek ponieważ mam umowę do końca tego roku, wszystkie inne warunki spełniam. bardzo bym prosił o odpowiedz kogoś kto coś o tym wie.
Przecież cały wątek jest o tym i to nie tylko ten jedyny.
Przeczytaj to będziesz wiedział.
Tylko mi tu o nieżyczliwości nie pisz bo to zwykłe lenistwo jest z Twojej strony.

Offline pendi

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #211 dnia: 22 Kwi 2009, 23:49:00 »
witam serdecznie jestem nowy na forum i szukam wadomości na temat rodzinnego tj. pracuje od nie dawna w dani i nie wie czy mogę się starać o zasiłek ponieważ mam umowę do końca tego roku, wszystkie inne warunki spełniam. bardzo bym prosił o odpowiedz kogoś kto coś o tym wie.
  pewnie ze tak nic nieszkodzi ze masz umowe do konca roku! Jedz do komuny z kontraktem aktem urodzenia dziecka i jak zonaty to akt małuzenski! oni te papiery przyjma i wysla do polski do urzedu a polacy maja 3 miesiace na odeslanie tych papabusew do danii! zawyczaj w polsce odbywa sie to szybciej niewiem ile czasu maja dunscy urzednicy na ogarniecie tej sprawy moje papiery sa u nich od 5 stycznia i jeszcze nic niedostalem a nalezy mi sie za caly rok!
« Ostatnia zmiana: 23 Kwi 2009, 08:17:38 wysłana przez Tula »

Offline picardi

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #212 dnia: 24 Kwi 2009, 17:35:16 »
Witam serdecznie.
A ja mam pytanko z innej beczki do kogo sa wysyłane pieniądze do polski do matki dzieci czy na moje konto w danii ?? Czy może zależy to jak wpisze w dokumentach.
Pozdrawiam

Offline Lusi70

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #213 dnia: 25 Kwi 2009, 10:00:45 »
Na twoje nem konto w Danii

monika3

• Gość
zasilek na dziecko
« Odpowiedź #214 dnia: 26 Kwi 2009, 21:40:07 »
Moj byly maz pracuje w Dani do nasze rozwodu pobieral zasilek na dziecko. Dziecko caly czas przebywa ze mna w Polsce. Czy ktos mi moze odpowiedziec na pytanie. Czy ten zasilek bezie w dalszym ciagu wyplacany mojemy bylemu mezowi? Z gory dziekuje za odpowiedz.

Offline pendi

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #215 dnia: 29 Kwi 2009, 09:50:15 »
Moj byly maz pracuje w Dani do nasze rozwodu pobieral zasilek na dziecko. Dziecko caly czas przebywa ze mna w Polsce. Czy ktos mi moze odpowiedziec na pytanie. Czy ten zasilek bezie w dalszym ciagu wyplacany mojemy bylemu mezowi? Z gory dziekuje za odpowiedz.
Jezli ciagle pracuje w dani to co 3 miesiace bedzie mial wypplacany zasilek

[Posted on: 27 Kwiecień  2009, 09:02:42]

czy ktos sie orjentuje czy jezeli zdalem zolta karte w komunie to czy pieniadze rodzinne wplynom na moje konto????? z gory dziekuje za odpowiedz

roslinka

• Gość
« Odpowiedź #216 dnia: 29 Kwi 2009, 10:27:10 »
Logicznie myslac nie powinienes dostawac zasilku na dzieci skoro sie wymeldowales z Danii ale moze urzedasy sie pomylą i ci wyplacą tylko jak sie tego dopatrzą to trzeba oddac.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #216 dnia: 29 Kwi 2009, 10:27:10 »

Offline pendi

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #217 dnia: 30 Kwi 2009, 19:26:41 »
Logicznie myslac nie powinienes dostawac zasilku na dzieci skoro sie wymeldowales z Danii ale moze urzedasy sie pomylą i ci wyplacą tylko jak sie tego dopatrzą to trzeba oddac.

ja niemowie o dostawaniu zasilku tylko o odzyskaniu go! pracowalem rok w dani i przez ten rok nieotrzymalem zasilku na dziecko. Mi tylko chodzi o pieniadze ktore mi sie naleza a o dalszym wypacaniu zasilku nie mowie wiem ze mi sie on nie nalezy! pozdrawiam czekam na odpowiedz

Offline KARMA

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #218 dnia: 01 Maj 2009, 19:35:53 »
Monika3 - Pendi sie pomylil - po rozwodzie maz nie jest juz uprawniony do swiadczena rodzinnego-bo niema rodziny-rodzinne nalezy sie osobie wychowujacej dziecko a ty w danii nie pracujesz. Maz bedzie natomiast mogl odliczyc od podatku placone alimenty. No chyba ze ukryje fakt rozwodu-jakis czas moze sie udac ale wtedy alimentow nie odliczy.Wszelkie swiadczenia z Kommuny naleza sie od chwili wystapienia o nie - oczywiscie jesli spelnia sie warunki i zostana wogole przyznane.

Offline pendi

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #219 dnia: 06 Maj 2009, 13:36:59 »
Monika3 - Pendi sie pomylil - po rozwodzie maz nie jest juz uprawniony do swiadczena rodzinnego-bo niema rodziny-rodzinne nalezy sie osobie wychowujacej dziecko a ty w danii nie pracujesz. Maz bedzie natomiast mogl odliczyc od podatku placone alimenty. No chyba ze ukryje fakt rozwodu-jakis czas moze sie udac ale wtedy alimentow nie odliczy.Wszelkie swiadczenia z Kommuny naleza sie od chwili wystapienia o nie - oczywiscie jesli spelnia sie warunki i zostana wogole przyznane.
Ja tez mam pytanie do kiedy moge sie rozliczyc z dania? bo tej pory niemam tastselv-kode wyslalem im emaila z prosba o przeslanie mi go na polski adres ale nic zamowilem go na stronie skatu i nic nie przyszlo ani na polski ani na dunski adres

[Posted on: 04 Maj  2009, 19:24:38]

Czy ktos moze mi powiedziec do kiedy mam czas sie rozliczyc z dania????????????????????????????????????

Offline Emma

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #220 dnia: 06 Maj 2009, 13:51:28 »
trzeba sie rozliczyc do maja

Offline pendi

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #221 dnia: 06 Maj 2009, 15:48:26 »
trzeba sie rozliczyc do maja
do konca maja??? ja nawet slyszalem opcie ze polacy do lipca!!! niewiem na ile w tym prawdy
 :-\

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #222 dnia: 06 Maj 2009, 16:10:31 »
do konca maja??? ja nawet slyszalem opcie ze polacy do lipca!!! niewiem na ile w tym prawdy
 :-\
Jezeli jest mowa o rozliczeniu podatkowym za 2008 rok to ewentualne zmiany do rozliczenia rocznego (årsopgørelse) nalezalo naniesc do 3 maja br. Podatek do zwrotu mozna wplacic w terminie do 1 lipca br. bez naliczania odsestek. Jezeli podatek do zwrotu nie zostanie wplacony w tym terminie, to zostanie on doliczony do podatku na nastepny rok tzn. podwyzszy Twoj podatek w 2010 (jezeli bedziesz nadal pracowal w Danii). Chodzi o podatek do zwrotu mniejszy niz 40 tys.kr.

Offline pendi

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #223 dnia: 07 Maj 2009, 22:56:44 »
Jezeli jest mowa o rozliczeniu podatkowym za 2008 rok to ewentualne zmiany do rozliczenia rocznego (årsopgørelse) nalezalo naniesc do 3 maja br. Podatek do zwrotu mozna wplacic w terminie do 1 lipca br. bez naliczania odsestek. Jezeli podatek do zwrotu nie zostanie wplacony w tym terminie, to zostanie on doliczony do podatku na nastepny rok tzn. podwyzszy Twoj podatek w 2010 (jezeli bedziesz nadal pracowal w Danii). Chodzi o podatek do zwrotu mniejszy niz 40 tys.kr.
tak niemam jeszcze tastselv kode!!! niewiem kiedy przyjdzie bo niemoge sie rozliczyc ze skatem,zamawialem juz go 3 razy obecnie juz niepracuje w dani zdalem zolta karte wzialem feriepenge zasilek rodzinny i tylko czekam aby sie rozliczyc

Tula

• Gość
« Odpowiedź #224 dnia: 08 Maj 2009, 10:56:39 »
Pendi, o podatkach to nie w tym dziale ;).

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #224 dnia: 08 Maj 2009, 10:56:39 »

Nauka języka polskiego dla dzieci w Brønshøj-Husum

Zaczęty przez scoatDział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 7381
Ostatnia wiadomość 23 Sty 2012, 22:35:25
wysłana przez scoat
komuna nie wypłaca mi już drugi rok zasiłku na dzieci

Zaczęty przez robotnikDział Podatki

Odpowiedzi: 44